Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό ο πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Στυλιανός Μανής

Νέα Υόρκη.- Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής, Αλιευτικής και Θηρευτικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ Στυλιανός Μανής (Steven Manners) το βράδυ της Τρίτης, 31 Μαρτίου 2020, έχασε την τελευταία μάχη της ζωή του σε ηλικία 76 ετών. Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό στο Κέντρο Αποκατάστασης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Ο Στυλιανός Μανής είναι το 9ο επιβεβαιωμένο μέχρι στιγμής θύμα κορωνοϊού της ομογένειας της Μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η κηδεία του λόγω της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης που κηρύχτηκε η πολιτεία της Νέας Υόρκης και κατ’ επέκταση οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα γίνει σε αυστηρά στενό οικογενειακό κύκλο.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των ναών η οικογένεια θα τελέσει μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του Ελένη και Νικόλαο Παπαϊωάννου, Βενετία και Στέλιο Βαλσαμάκη, τα εγγόνια, Μαρία, Βασίλη, Σταυρούλα και Πέτρο – Ευάγγελο Παπαϊωάννου, Αντώνη και Σταυρούλα Βαλσαμάκη, τα αδέλφια Ορέστη και Αθανασία Μανή, Παναγιώτα και Ευάγγελο Kουμερκερίδη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1944 στην Αθήνα. Οι αείμνηστοι γονείς του Άδαμ Μανής και Ελένη το γένος Χαρδαλοπούλου κατάγονταν από την Κύπρο και την Μικρά Ασία, αντίστοιχα, και έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, τον Στυλιανό, τον Ορέστη και την Παναγιώτα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η οικογένειά του δοκιμάστηκε σκληρά διότι ο πατέρας του απεβίωσε όταν ο Στυλιανός ήταν δέκα ετών. Ο Στυλιανός υποχρεώθηκε να εισέλθει από μικρός στη βιοπάλη και το πιο σημαντικό να γίνει ο στυλοβάτης και ο προστάτης της οικογένειάς του.

Η εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα ώθησε τον Στυλιανό να παρατήσει τη γενέτειρα και να έρθει για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στο Ουάσινγκτον Χάιτς του Μανχάταν, που την εποχή εκείνη αποτελούσε τη Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε σε τυπογραφεία και συνάμα αρθρογραφούσε. Με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να προσκαλέσει τον αδελφό του Ορέστη Μανή και του παρείχε τη δυνατότητα να ζήσει και αυτός το αμερικανικό όνειρο.

Ο Στυλιανός Μανής έχει δύο κορίτσια την Ελένη και την Βενετία και επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Η Ελένη σπούδασε Χημεία – Βιολογία και υπήρξε στέλεχος νομικών επιχειρήσεων, ενώ η Βενετία πληροφορική. Και τα δύο κορίτσια διδάχτηκαν την ελληνική γλώσσα και γαλουχήθηκαν με την αγάπη για την ομογένεια και την Ελλάδα.

Η Ελένη είναι παντρεμένη με τον Φαρμακοποιό Νικόλαο Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτη του φαρμακείου «Crescent Apothecary» με έδρα την Αστόρια, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είχε βραβευτεί για το φιλανθρωπικό του έργο και την κοινωνική του προσφορά. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα της Μαρία, τον Βασίλη, την Σταυρούλα και τον Πέτρο – Ευάγγελο.

Η Βενετία είναι παντρεμένη με τον Στέλιο Βαλσαμάκη, διαμένουν στη Βόρεια Καρολίνα και έχουν δύο ανήλικα παιδιά το Αντώνη και την Σταυρούλα.

Κοινωνική προσφορά

Ο Στυλιανός Μανής ήταν ιδρυτής του Σκοπευτικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης «Άρης» και της Ελληνικής Σκοπευτικής, Αλιευτικής και Θηρευτικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, οι οποίοι διοργάνωναν κάθε χρόνο μαθήματα σκοπευτικής, αλιευτικής και θηρευτικής αγωγής στο σκοπευτικό κέντρο του Κάλβερτον του Λονγκ Αϊαντ και παρείχε τη δυνατότητα σε τρεις τουλάχιστον γενιές ομογενών να πάρουν τα μαθήματα και να αποκτήσουν τις απαιτούμενες άδειες για την οπλοφορία και την αλιεία.

Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτά. Διετέλεσε αντιπρόσωπος και σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ενώ για τρεις περίπου δεκαετίας ηγούνταν της επιτροπής «traffic control» που αναλάμβανε την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας στην παρέλαση της ομογένειας της Νέας Υόρκης για την επέτειο της Εθνική Παλιγγενεσίας που λάμβανε και συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του, για την εντιμότητα, την αγωνιστικότητα, την φιλαλληλία και την φιλανθρωπία. Ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα της ομογένειας για τα εθνικά μας θέματα.

Αιωνία του η μνήμη.

Πηγή:Anamniseis.net/Φωτογραφία: Ο Στυλιανός Μανής στο σκοπευτηριο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.