Ανησυχία για την «εισβολή» του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη – 10 κρούσματα

Σε καραντίνα τέθηκε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των ηλικιωμέν

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των ηλικιωμένων που διαβιούν σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη. Τουλάχιστον 10 ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί διακομίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», καθώς είχαν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης Covid-19, ενώ η Μονάδα τέθηκε σε καραντίνα λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που βρέθηκε.

Μάλιστα, χθες, μετά τη διαπίστωση του κρούσματος, επί τόπου μετέβησαν τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και κλιμάκια ειδικών που έλαβαν δείγματα προς εξέταση από 122 άτομα συνολικά εργαζόμενους και τροφίμους του οίκου ευγηρίας. Από τα 90 τεστ που ελέγχθηκαν τα 10 βρέθηκαν θετικά.

Το περιστατικό είναι άκρως σοβαρό καθώς πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και λόγω ηλικίας και λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι θα δώσουν μια σκληρή μάχη μέσα στο νοσοκομείο για τη ζωή τους.

Σημειώνεται πως τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές αστέγων, οι Μονάδες Φροντίδας για ηλικιωμένους, οι δομές χρόνιων πασχόντων ως χώροι διαμονής πολλών ατόμων και μάλιστα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, έχουν απασχολήσει εξαρχής τους ειδικούς στην τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

«Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό. Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, πριν καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας, και με αφορμή το θλιβερό συμβάν στην Ισπανία, όπου είχαν βρεθεί σε γηροκομείο άνθρωποι ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί λόγω του κορωνοϊού.