Συναγερμός στην κυβέρνηση από την ανυπακοή ιερέων στις εκκλησίες

Σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στερείται σημαντικό κομμάτι ελευθερίας, λόγω της υποχρεωτικής καραντίνας ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ορισμένοι ιερείς παίρνουν την πρωτοβουλία να μεταλάβουν πιστούς.

Αθήνα.- Δύο περιστατικά ανυπακοής ιερέων, σε Κουκάκι και Κέρκυρα, σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση, εν όψει και της Μεγάλης Εβδομάδας που αρχίζει αύριο, Μ. Δευτέρα. Ιερείς προσέφεραν την Κυριακή τη Θεία Κοινωνία σε πιστούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις υποδείξεις των αρμόδιων φόρεων αλλά και τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, με συνέπεια τόσο ο Κώστας Τσιάρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς να ζητούσαν άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, Έπειτα από κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών, σχηματίστηκαν δύο δικογραφία, μία για Κουκάκι και μία για Κέρκυρα. Τα περιστατικά καταδίκασε και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, εκδίδοντας ανακοίνωση σε αυστηρό ύφος.

Σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στερείται σημαντικό κομμάτι ελευθερίας, λόγω της υποχρεωτικής καραντίνας ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ορισμένοι ιερείς παίρνουν την πρωτοβουλία να μεταλάβουν πιστούς.
Την Παρασκευή, η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ήταν σαφής, καθώς έστειλε μήνυμα στους πιστούς να ακολουθήσουν τις συμβουλές των γιατρών και τις αποφάσεις της Εκκλησίας και να παραμείνουν στα σπίτια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Χρειάστηκαν, βέβαια, διευκρινίσεις από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, καθώς αρχικά έγινε γνωστό ότι οι εκκλησίες θα ήταν ανοιχτές τη Μ. Εβδομάδα για λίγες ώρες. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, μπροστά στον φόβο συνωστισμού των πιστών στους ναούς, η Ιερά Σύνοδος, διευκρίνισε ότι οι… λίγες ώρες, αφορούν αποκλειστικά τους ιερείς.

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να περιορίσει τα περιστατικά αυθαιρεσίας, τόσο από την πλευρά των πιστών όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της Εκκλησίας που δεν υπακούουν στις οδηγίες, δεν αποκλείεται να λάβει ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς το μεγάλο και πιο δύσκολο στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό είναι οι επιτάφιοι της Μεγάλης Παρασκευής και το Άγιο Φως της Ανάστασης.

Είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν τόσο οι πιστοί όσοι και οι ιερείς…

Δύο δικογραφίες

Για τα  σημερινά περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε Κουκάκι και Κέρκυρα έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και  ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης. Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αυτόφωρης διαδικασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δυο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά.

Κ. Τσιάρας: Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα

Με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επικοινώνησε, χθες το απόγευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας και τα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Κουκάκι όσο και στην Κέρκυρα και ζήτησε να ερευνηθούν  από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά.
Προηγουμένως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας  εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως τα καθήκοντά  τους.

Άμεση παρέμβαση Χαρδαλιά

Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασιας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τα περιστατικά που σημειώθηκαν σήμερα  Κυριακή των Βαϊων 12 Απριλίου 2020 σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στη Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς σε δήλωσή του τόνισε ότι  “αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”.

Να σημειωθεί ότι στο Κουκάκι σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας φέρεται ο ιερέας  στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου, να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού, κάτι για το οποίο η Αρχιεπισκοπή θα πραγματοποιήσει έρευνα για το κατά πόσο παραβιάστκαν οι κανόνες που θέσπισε το κράτος για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.