Τσιόδρας: αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο, τα μέτρα θα είναι απαραίτητα μέχρι να χτιστεί ανοσία

Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως από την επιστημονική κοινότητα μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή του ενημέρωση.

Η λεγόμενη ανοσία, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα κρατάει περίπου για ένα χρόνο, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο για όλους. Αν κάποιος έχει νοσήσει ασυμπτωματικά δε σημαίνει ότι θα έχει ισχυρή ανοσία ή ότι κάποιος με ήπια συμπτώματα θα έχει ανοσία για ένα χρόνο, μπορεί να είναι για λιγότερο, όπως εξήγησε.

«Όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται η ανοσία» είπε και προσέθεσε ότι «δε θέλουμε να υπάρχει ψευδής αίσθηση ασφάλειας, καθώς το νούμερο αυτό είναι πολύ μικρό ακόμα».

Για το μαθηματικό μοντέλο που εξετάζει την πορεία της πανδημίας ο κ. Τσιόδρας είπε, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να βρεθεί εμβόλιο. «Μακάρι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις, μακάρι να έχουμε εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε.

Παράλληλα, κλινικές μελέτες εξετάζουν θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση του ιού.

Επιστήμονες στο Χάρβαρντ παρουσίασαν ένα μαθηματικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο εκτιμούν ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει καλυτέρευση, όμως αναμένεται να δούμε νέα επιδημικά κύματα τους επόμενους χειμώνες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα αν δεν υπάρξουν άλλα δραστικά μέτρα κατά του ιού, όπως ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο, τα μέτρα που έχουμε τώρα θα είναι απαραίτητα μέχρι να χτιστεί ανοσία. Πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και παρατήρηση του ιού για τα επόμενα 2 χρόνια.

Στη συνέχεια τόνισε πως παγκοσμίως γίνονται περίπου 70 προσπάθειες για δημιουργία εμβολίου, όμως μόνο ένα εμβόλιο είναι σε φάση 2, που σημαίνει ότι δοκιμάζεται σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Όπως εξηγεί όμως, είναι ακόμη μακριά από τη μαζική παραγωγή.

Αισιόδοξος είναι όμως με το γεγονός ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένουμε φάρμακα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία. Για ένα εμβόλιο όμως θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες, είπε ο καθηγητής.

Η άρση μέτρων, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας θα γίνει ελεγχόμενα και σταδιακά. Όπως εξήγησε ο καθηγητής θα χαλαρώσουμε αλλά με προσοχή και έλεγχο. «Θα βλέπουμε πώς λειτουργούν τα μέτρα και αναλόγως θα προχωράμε βήμα βήμα. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Αν κάνουμε βιαστικό ξεπέταγμα , θα ξεπεταχτεί και ο ιός.»

103 οι νεκροί του κοροναϊού

Στο μεταξύ, μακραίνει η λίστα των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα μας και πλέον ανέρχονται σε 103. Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης έγινε γνωστό ότι εξέπνευσε μία 57χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυχη γυναίκα είχε υποκείμενο νόσημα.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι 102 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει φτάσει 2.192, εκ των οποίων το 56,4% αφορά άνδρες. Τα 559 κρούσματα (25,5% των συνολικών κρουσμάτων) σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 899 είναι επαφές γνωστού κρούσματος.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, τόνισε πως 72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη και οι 15 γυναίκες, ενώ το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Στα ευχάριστα νέα, 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Σε διεθνές επίπεδο, τόνισε ότι η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει δεύτερο κύμα του ιού. “Ο κόσμος στενάζει αλλά ελπίζει, η κοινή προσπάθεια συνεχίζεται. Τα μέτρα σταδιακά οδηγούν σε μειώσεις των αριθμών των νέων λοιμώξεων, που είναι ενθαρρυντικό” είπε ο κ. Τσιόδρας.