ΑΠΟΨΗ: Η ανάσταση του έθνους και η ήττα του Κοροναϊού!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Αυτό το Πάσχα, το Πάσχα του Κοροναϊού,  θα περάσει στην ιστορία, με  την φονική Πανδημία να έχει στοιχίσει, μέχρι στιγμής,  τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως και το 50% και πλέον των θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει στον πλανήτη, σε βαθμό που να εκφράζονται βάσιμοι φόβοι για επιστροφή σε καθεστώς φτώχειας για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Δεν είναι η πρώτη πανδημία που γνωρίζει ο πλανήτης. Δεν θα είναι και η τελευταία. Ούτε είναι η φονικότερη. Είναι, όμως, η επαχθέστερη. Γιατί φαίνεται να χάνουμε τον καλύτερο τρόπο ζωής που με αγώνες είχαμε κερδίσει τον 20ο προς τον 21ο αιώνα.  Και σίγουρα περιορίζονται οι ελευθερίες  που είχαμε κατακτήσει.

Ειδικά για την Ελλάδα, πέραν των 108 νεκρών, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι επαχθείς οικονομικές επιπτώσεις ήρθαν λίγους μόλις μήνες αφότου είχαμε βγει από την ασφυκτικά περιοριστική οικονομική πολιτική των μνημονίων –έστω και εάν συνεχίζουν να ισχύουν οι μνημονιακοί νόμοι. Οι εκτιμήσεις ότι θα γυρίσουμε πίσω σε βαριά οικονομική ύφεση, είναι πολλές και είναι σοβαρές.

Παρά ταύτα, η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι  ante portas. Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, «ο καθένας σπίτι του». Ούτε επισκέψεις, ούτε φαγοπότι με παρέες, ούτε γλέντι τρικούβερτο και πολυπρόσωπο. Ούτε σουβλιστό αρνί.

Ούτε, όμως, και ταξίδια ομογενών και αποδήμων μας πίσω στην πατρίδα για να γιορτάσουν με τους δικούς τους, στο χωριό ή την πόλη, το Πάσχα, σύμφωνα με τα ελληνικά έθιμα. Όλα αναβλήθηκαν. Όλα ματαιώθηκαν. Δεν «οδύρονται» μόνον τα τουριστικά Γραφεία και οι Αεροπορικές εταιρίες. Θλίβονται και οι άνθρωποι που δεν νοιώσανε την ζεστασιά της επιστροφής στην πατρίδα. Στενοχωριούνται και οι συγγενείς που δεν αγκάλιασαν προσφιλή τους πρόσωπα!

Κενές μένουν και οι Εκκλησιές που φέτος, για πρώτη φορά σε καθεστώς ελεύθερου βίου, δεν υποδέχθηκαν τους Πιστούς. Δεν φωτίστηκαν από τα κεριά τους. Δεν αντιβούισαν από τις ψαλμωδίες τους. Αντήχησαν ,όμως, οι ψαλμωδίες και οι ύμνοι από τους ψαλτάδες και τους ιερείς που μόνοι τους τέλεσαν τις Ιερές Ακολουθίες της μεγάλης Εβδομάδας. Ανάσταση μέσω τηλεόρασης! Μια διαφορετική Πασχαλιά, δεν χωρεί αμφιβολία.

Δεν παύει, ωστόσο, το Πάσχα να παραμένει Αναστάσιμο. Η Ανάσταση του Χριστού, που σηματοδοτεί την ανάσταση της ζωής. Την οριστική ήττα του θανάτου. Ο Χριστός στον άδη. Η ζωή εν τάφω! Όλοι οι Έλληνες, στην πατρίδα και το εξωτερικό, με εκκλησιές ανοικτές ή κλειστές, το ίδιο νιώθουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Τα ίδια αναστάσιμα μηνύματα πάλουν τις καρδιές μας.

Δεν ανταμώσαμε φέτος, θα βρεθούμε σίγουρα του χρόνου. Αρκεί να έχουμε την υγειά μας. Και τότε θα γλεντήσουμε διπλά! Την ανάσταση του έθνους και την ήττα του Κορωναϊού!

Διότι αυτό που συμβαίνει στην γενέτειρα είναι ένα μικρό θαύμα. «Tην ώρα που ο κορωνοϊός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές περιπτώσεις ανεπαρκούς ηγεσίας και κυβερνησιμότητας, η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη και ενδεχομένως αναπάντεχη εξαίρεση», αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Να, λοιπόν, που σαν μονιάζουμε, σαν αποφασίζουμε να εργαστούμε όλοι μαζί, μεθοδικά, εμείς  οι Έλληνες, σημειώνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε ικανοί να εκπλήξουμε ευχάριστα τους πάντες!