Ποια ή ποιες χώρες έχουν την καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορονοϊού;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ*

Στα ελληνικά ΜΜΕ όπως και στα διεθνή μέσα εδώ και καιρό παρατηρούμε μια τάση ειδησεογραφίας που επιθυμεί να απαντησει στο ερωτημα ποια η ποιες χώρες έχουν την καλυτερη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορονοϊού.

Μέσα σε αυτή την καθημερινή συζήτηση και τις συγκρίσεις όμως μας διαφεύγει μια σημαντική απάντηση στην ερώτηση ποια είναι η θέση της Κίνας σε όλη αυτή την ιστορία που έχει δημιουργηθεί. Ο Κορονοϊός άρχισε από την Κίνα. Έχει πράγματι η Κίνα φανερώσει στον υπόλοιπο κόσμο όλη την αλήθεια για το φαινόμενο και τις αιτίες του Κορονοϊού; Πολύ φοβούμαι πως όχι!

Παρατηρούμε λοιπόν στα ΜΜΕ να δημιουργούνται κατηγορίες επικινδυνότητας χωρών διαμορφωμένες σε τρία γκρουπ, υψηλή, μεσαία και χαμηλή. Στο γκρουπ χαμηλής επικινδυνότητας κατατάσσεται η Ελλάδα, στο γκρουπ της μεσαίας η Σουηδία και στο γκρουπ της υψηλής επικινδυνότητας βρίσκουμε τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία κλπ.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στα διεθνή μέσα και στην Ελλάδα η στρατηγική της Σουηδίας. Πως είναι δυνατόν, αναρωτιούνται, μια χώρα σαν την Σουηδία να μην παίρνει μέτρα μπροστά στην απειλή.

Ποιες χώρες θα κριθούν στο τέλος ότι ενήργησαν σωστά είναι πολύ νωρίς ακόμη. Αυτές που προχώρησαν σε lockdown η αυτές που ενήργησαν πιο χαλαρά χωρίς αυτό όμως να σημαίνει καταστάσεις που ο κάθε πολίτης κάνει ότι του αρέσει;

Ποια θα είναι τα αντικειμενικά κριτήρια και η μεθοδολογία που θα επιτρέψουν μια σοβαρή επιστημονική συγκριση;

Συμπτωματικά η Σιγκαπούρη που είχε σκληρότερα μέτρα και που προς στην στιγμήν έδειξε ότι τα μέτρα αυτα θα έδινα λύση ξαφνικά δέχεται καινούργια επίθεση από τον Κορονοϊο και οι ασθενείς αυξάνονται και πάλι!

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κρίσης η αλήθεια είναι το θύμα σε τέτοιες καταστάσεις που η παραπληροφόρηση, οι εικασίες ”ειδικων” και οι συνομοσιολογοι δυστυχώς δημιουργούν την ατζέντα της ημέρας.

Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές η Σουηδία έχει 13216 άτομα προσβεβλημένα από τον Κορονοϊο. 1024 από αυτα είναι στην εντατική και 1400 είναι οι νεκροί. Η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Οπωσδηποτε πολλοί από εμάς διερωτώμεθα το πως αυτοί οι αριθμοί βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πως δημιουργούνται.

Αναρωτιέμαι εάν μπορούμε να βασιστούμε σε συγκρίσεις στατιστικής που η βάση μέτρησης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα υπάρχουν χώρες που μετρούν θανάτους εξ αιτίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς όμως πεθαίνουν σε πολλά αλλά σημεία αναφοράς, στο σπίτι τους, στους οίκους ευγηρίας κλπ.

Ποσο μπορούνε να εμπιστευόμαστε άρα τις διάφορες στατιστικές και μεθοδολογίες και να εκφέρουμε ”σίγουρες θέσεις” όταν βρισκόμαστε στο επίκεντρο της καταστροφης;

Η εκτίμηση μου είναι ότι θα περάσει καιρός, χρόνια ίσως, πριν εμείς πάρουμε μια ιδέα ίσως μια πιο αντικειμενική εικόνα της σημερινής κατάστασης. Τότε επισης και θα φανεί ποιες χώρες ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες και ποιες αντέδρασαν σωστά.

Μεσα σε αυτόν τον κυκεώνα λοιπόν χάνουμε χρόνο να βάλουμε ερωτήσεις που όλοι μας έχουμε την ανάγκη να γνωρίζουμε. Πως ξεκίνησε όλη αυτή η τραγωδία, ποια τα αιτία της και ποια υπευθυνότητα έδειξε η Κίνα σαν μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας έδειξε στο να ενημερώσει έγκαιρα και να πει όλη την αλήθεια.

Συν το χρονω οι ερωτησεις για τον ρόλο της Κίνας πληθαίνουν και η κυβέρνηση της χώρας πιέζεται. Αρχικά η Κίνα έδειξε το ”ανθρώπινο πρόσωπο της” και έστελνε υλικό που τα συστήματα υγείας άλλων χωρών στερούντο. Για ποιο λόγο το έκανε η το κάνει;

Τα σύννεφα πανω στην χώρα μεγαλώνουν όταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η υπουργός των εξωτερικών της Αυστραλίας Marise Payne πρότεινε στην διεθνή κοινότητα την έρευνα του ρόλου και της ευθύνης της Κίνας για τον Κορονοϊο. Στην θέση αυτή βρίσκει σύμφωνες και τις ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι όλο και περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να κινούνται στην κατεύθυνση της Αυστραλίας.

Γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι μια δικτατορία. Η στρατηγική της είναι η προέκταση της εξωτερικής της πολιτικής με κύριο στόχο την αφαίρεση της πρώτης θέσης στο παγκόσμιο στερέωμα των ΗΠΑ. Είναι ήδη ένας αγώνας μεταξύ των δυο αυτών υπερδυνάμεων που έχει αρχίσει εδώ και καιρό και ”στις εχθροπραξιες” επιτρέπονται πολλά.

Είναι λοιπόν απαραίτητο τα ερωτήματα για τον ρόλο της Κίνας στην πανδημία, που παρεμπιπτόντως θεωρείται και ο φίλος της Ελλάδος, να απαντηθούν. Εκτιμώ ότι ενα κομουνιστικό δικτατορικό καθεστώς με χιλιάδες έγκλειστους αντιπάλους σε φυλακές και σε στρατόπεδα εργασίας και ”αναμόρφωσης” από μόνο του δεν θα απαντησει. Θα χρειαστεί η διπλωματική και η οικονομική πίεση των υπολοίπων δυνατών του κόσμου ώστε να ”πειστεί” να δώσει τα στοιχεία που όλοι ζητούν.

Ελπιζω ότι η Ελλάδα να είναι μεταξύ αυτών των χωρών που θα απαιτήσει από την Κίνα να βάλει ”τα χαρτιά στο τραπέζι” ως και τα μέτρα που η υπερδύναμη θα πάρει ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Η πάλη ενάντια του Κορονοϊού θα συνεχιστεί. Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι αγώνας 100 μέτρων αλλά ultra Μαραθώνιος.

Ελπίζω και εύχομαι ότι η χώρα που γεννήθηκα και η ελληνική κοινωνία να καταφέρει να βγει νικητής από την άνιση αυτή μάχη με τον Κορονοϊο.

Χρήστος Ανέστη!

Σωτήρης Δελής είναι πρώην μέλος του Σουηδικού κοινοβουλίου, πρωην μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σουηδικού κοινοβουλίου.

 

Med vänliga hälsningar

Sotiris Delis

Skickat från min iPad