Τσιόδρας: Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον κορωνοϊό- Χαρδαλιάς, Τα μέτρα ισχύουν

Αθήνα.- Ο κ. Τσιόδρας στη σημερινή του ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε σε νέες μελέτες αντισωμάτων, σημειώνοντας ότι «ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες στην κάθε χώρα».

Όπως εξήγησε «δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατέψουν και για πόσο καιρό. Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον ιό σε μεγάλο βαθμό». Δηλαδή δεν έχουμε ακόμα ανοσία σε σημαντικό αριθμό του πληθυσμού.

Όσον αφορά τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, για να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα». Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο, θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τα τεστ αντισωμάτων. Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.

«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ- ή με το νερό.

Επανέλαβε επίσης, ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά. Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επεσήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας». Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά». Επίσης αποκάλυψε ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού θα μπορεί να εφαρμοστεί και για επιδημιολογικούς λόγους. «Το πλάνο υπάρχει για αυτές τις αρχικές επέκτασεις του τεστ», κατέληξε.

Παράλληλα, είπε πως είναι πολύ σημαντικό ότι παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα μέτρα ανάλογα και έτσι βήμα – βήμα και με προσοχή θα προχωρήσουμε.

Στη συνέχεια τόνισε πως «η μαγική λέξη είναι απόσταση».

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι, ωστόσο, ότι «έχουμε περιορίσει δραστικά τη διασπορά. Παρακολουθούμε τους αριθμούς, καθώς είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στη χώρα μας δεν είχαμε θέμα καταγραφής ευτυχώς.», όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή του ενημέρωση ανέφερε ότι «τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς, εξέφρασε έναν μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που τήρησαν τα αυστηρά μέτρα το Πάσχα, τονίζοντας πως «ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη παρέλθει».

Οι παραβάτες ήταν λίγοι όπως τόνισε αλλά ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

Τις τελευταίες ημέρες ένα είναι σίγουρο ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, είπε.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ, αλλά όπως υπογράμμισε η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τα επέβαλαν.

«Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, μελετώντας όλα τα δεδομένα», διαβεβαίωσε. Δήλωσε την κατανόησή του για την ανυπομονησία που υπάρχει, συμπλήρωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σταθερά βήματα και προσεκτικές κινήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο βασικός γνώμονας της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας. «Για οποιοδήποτε μέτρο θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση. Χρειάζεται υπομονή για να κερδίσουμε τη μάχη. Αν χαλαρώσουμε, τα αισιόδοξα σημάδια μπορούν να ανατραπούν».

Ακόμη, ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 27 Απριλίου. Θα είναι κλειστή τις εξής ώρες: τις καθημερινές 14.00-22.00 και το Σαββατοκύριακο 10.00-22.00.

«Τις τελευταίες 4 μέρες έφτασαν στην Ελλάδα 10 πτήσεις», ανέφερε επιπροσθέτως, σημειώνοντας πως εξετάστηκαν όλοι οι επιβαίνοντες και βρέθηκαν 3 θετικά κρούσματα.

Πηγή: skai.gr