Απόψεις ομογενών για την Ανάλυση σε 5 σειρές γύρω από το θέμα της ΓΓΑΕ και του Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με την ολοκλήρωση της ανάλυσης  (το 5ο Μέρος δημοσιεύθηκε 24 Απριλίου 2020)με τον γενικό τίτλο «Τι πραγματικά χρειάζεται ο Απόδημος Ελληνισμός» εκδηλώθηκε ένα έντονο ενδιαφέρον  από τους αναγνώστες της Panhellenic Post  -ομογενείς και Ελλαδίτες. Ορισμένοι  δε από αυτούς, έσπευσαν να μας στείλουν κάποιο μήνυμα στο email –και θερμά τους ευχαριστούμε γι αυτό.

Επιλέγουμε να δημοσιεύσουμε κάποια από αυτά τα μηνύματα –ελπίζουμε με τη νοερή άδεια των αποστολέων τους- που, κατά τη γνώμη μας, δείχνουν τι επί του προκειμένου σκέπτονται οι απόδημοι,  και, τρόπον τινά,  σκιαγραφούν το κλίμα που θα επικρατήσει εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του ΥΠΕΞ, για την ΓΓΑΕ.

Τα μηνύματα τα παραθέτουμε με τη σειρά που έφθασαν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Σχολιασμό δεν θα κάνουμε, και όπου χρειάζεται, ο σχολιασμός θα γίνει με ιδιωτική αλληλογραφία.

Σωτήρης Δελής π. Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου και επίτιμο μέλος της ΠαΔΕΕ:  «Η Ανάλυση, είναι μια σοβαρή, αξιόλογη και σωστή προσπάθεια που κάνετε κ. Μαλασπίνα,  ώστε να τοποθετηθούν τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όχι μόνο με λέξεις αλλά πράξεις. Η Μητρόπολη έχει υποχρέωση στον ρόλο της Πατρίδας και γενέτειρας να παρουσιάσει σοβαρές λύσεις και επιτέλους μια στρατηγική στο κρίσιμο αυτό θέμα.  Αρκετά πια με τα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις που δεν τιμούν κανένα Και δεν οδηγούν φυσικά πουθενά.

Ελπίζω η σημερινή κυβέρνηση να προσέξει ”το αύριο” των ερωτημάτων από  ”το σήμερα” του αλαλούμ και της πολιτικής προχειρότητας. Το μεγάλο αυτό κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Απόδημος Ελληνισμός περιμένει την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα της πολιτικής όπως και τον σεβασμό που αξίζει».

FB/Sotiris Delis

5th and last part of Mr. Malaspina’s we analysis on the website of Panhellenic post in the anxious effort of the Greek to answer the question of what the Greek Greek really needs.
This huge chapter that has literally been wasted and has been wasted for decades at the shrine of the mikropolitikḗs and the incapacity of the Greek governments.

Μιχάλης Κοκκινάρης Παιδίατρος-Συγγραφέας:  «Στα πολλά χρόνια που σε ξέρω Χρήστο και είχα την τιμή να διαβάσω τα εκατοντάδες άρθρα σου, τολμώ να πω πως η ανάλυσή σου για το “Τι πραγματικά χρειάζεται ο Απόδημος Ελληνισμός” είναι συγκλονιστική!  Έχει απολύτως το χαρακτήρα ενός οδικού χάρτη δράσης, που πρέπει να στρατολογήσεις ανθρώπους που θα μπορούσαν να τον παρουσιάσουν και να τον υποδείξουν σε κέντρα εξουσίας, που μπορούν να τον υλοποιήσουν. Ξέρω…θα πεις θα μιλήσουν σε ώτα μη ακουόντων.

Ποτέ δεν πρέπει να παραιτείσαι, όταν πραγματικά πιστεύεις σε κάτι ουσιαστικό. Και η γνώση σου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι ουσιαστική».

Μανώλης Βεληβασάκης, Πολ. Μηχανικός, π. Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κρητών:

«…………………. Δες σε παρακαλώ το παρακάτω μήνυμα από τον φίλο δημοσιογράφο Χρήστο Μαλασπίνα από Αθήνα, σχετικά με την συγχώνευση της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού!  Τι λες; Μήπως χρειάζεται ένα τηλεφώνημα στον ……  να δούμε τι γίνεται και πια είναι τα σχέδια τους;  Μήπως θα πρέπει να σταλούν επιστολές στον …….., για να μην μας λέει μετά ότι ήταν εκτός πραγμάτων;

Στο FB/ Emmanuel E. Velivasakis

A great analysis of the relations between the world of hellenism and the National Center!
IT IS WORTH READING ALL 5 parts of Christos Malaspina’s article.

FB/Emmanuel E. Velivasakis

Christos Malaspinas writes……… serious and wise words, but how many people listen to him?

Νίκος Αποστολόπουλος, πρόεδρος Hellenic Congress Of America:  «Αγαπητέ Χρήστο, καλημέρα.  Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Συμφωνώ με την Ανάλυσή σου καθώς και  με τον κύριο Νιώτη –σπουδαίος πολιτικός και εξαιρετικός φίλος-  που λέει ότι χρειάζεται στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Χρήστο,  κάποια στιγμή σήμερα η αύριο θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα (τι πραγματικά χρειάζεται ο απόδημος ελληνισμός ) μόλις τώρα διαβάζω το τελευταίο άρθρο σου (Μέρος 5ο)  και πραγματικά με ενδιαφέρει».

Σέτα Θεοδωρίδου: Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων: «Μίλησα σήμερα με τον κ. ……… και δεν μου είπε τίποτα για την ματαίωση, Είστε πάντα ο πρώτος πληροφορημένος !

Ήθελα όμως να σας πληροφορήσω ότι είχα στείλει και εγώ γράμμα ζητώντας εξηγήσεις.

Ευχαριστώ για ότι κάνετε».

Άγγελος Ασλανίδης, πρώην Συντονιστής ΣΑΕ Ευρώπης:  «Αγαπητέ Χρήστο, Διάβασα την ανάλυσή σου η οποία θέτει το θέμα της οργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού  πολύπλευρα. Αυτό όμως που σκέφτομαι μήπως η συγκρότηση του Απόδημου Ελληνισμού είναι μια ουτοπία;

Είναι κάτι που ηχεί στα αυτιά μας νοσταλγικά και λόγω του ΣΑΕ και λόγω της Νοσταλγίας για την Πατρίδα. Ποιό είναι το κοινό συμφέρων των Ελλήνων των ΗΠΑ και των Ελλήνων της Γερμανίας ή της Ρωσίας ή της Αυστραλίας, για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, σ’ έναν ενιαίο φορέα;; Δεσμοί δικοί μας με τις Πατρίδες της Αλλοδαπής ( χώρες εκτός Ελλάδας ) έρχονται σε σύγκρουση λόγω του ότι οι ίδιες οι χώρες είναι εχθρικές μεταξύ τους;; Για παράδειγμα ποια είναι η συνεργασία που μπορούν να αναπτύξουν οι Έλληνες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης;; ή οι Έλληνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας;;;

Όπως καλά γνωρίζουμε ούτε στην ίδια την χώρα βρίσκουμε κοινή συνισταμένη να συνεργαστούμε, λόγω μικροδιαφορών που υπάρχουν. Παράδειγμα θα φέρω τις ΗΠΑ όταν συντονιστής του ΣΑΕ ήταν ο συγχωρεμένος Θεόδωρος Σπυρόπουλος. 

Στην Πολιτική φυσικά, δεν υπάρχουν αδιέξοδα αρκεί όρεξη για εργασία εθελοντική να υπάρχει.  Μια άποψη για συνεργασία με τα σημερινά μέσα επικοινωνίας είναι να σχεδιάσουμε και να λειτουργήσουμε με κανόνες της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου θα ακούγονται όλες οι απόψεις και θα περιοριστούν οι συκοφάντες και επισφαλείς .

Επίσης να λειτουργήσουμε πάνω στις συνιστώσες ΠΑΙΔΕΊΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ–ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ…….. κλπ

Θέλω να σημειώσετε στον βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων τα Ελληνικά Κόμματα απέκλεισαν στο να  εγγράψουν, με νόμο που ψήφισαν, εκατομμύρια Έλληνες Πολίτες από τη δυνατότητα να ψηφίζουν από το εξωτερικό,  και κανείς σχεδόν δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτό τον λόγο.

 Φενάκη είναι ο σύγχρονος Έλληνας που ΕΜΕΙΣ αγωνιούμε να στηρίξουμε. Εισηγούμαι να ξεκινήσει ένας διαδικτυακός διάλογος προφορικός και γραπτός. Για να δούμε που θα καταλήξουμε.

Είμαι στην διάθεσή σας για επίτευξη κοινών σκοπών και στόχων».

Δρ. Γεώργιος Μελικόκης,  αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής – Μέλος του νεοσύστατου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου:  «Κεραυνός εν αιθρία η είδηση μέσω του Panhellenic Post ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού καταργείται και αντ’ αυτού υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών θα έχει την ευθύνη πέραν των άλλων καθηκόντων. Είναι θλιβερό που μέσα σε λίγους μόνο μήνες υποβαθμίζεται έτι παραπάνω ο απόδημος Ελληνισμός.

Και σαν να μην έφθανε το ότι η πλειονότητα των αποδήμων αποκλειόταν από την φήφο που συνταγματικά δικαιούται, έδωσαν το ολοκληρωτικό χτύπημα  και αγνόησαν τη συμβολή του απόδημου ελληνισμού σε πολλούς τομείς ανάπτυξης.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και σθεναρή αντίδραση να αποφευχθεί η καθ’ όλα αντισυνταγματική και απάνθρωπη συμπεριφορά της Κυβέρνησης».