Πανελλήνιες 2020: Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου – Δεν θα γίνουν προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις

Στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια φέτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως το απόγευμα της Τετάρτης. Στα Επαγγελματικά Λύκεια θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουνίου.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς. Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Επίσης, δεν θα διεξαχθούν φέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Σε δύο ζώνες τα σχολεία

Τα σχολεία θα λειτουργούν σε δύο ζώνες, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως. Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας.

Προβλέπεται πως η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και μέγιστος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Παράλληλα, θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα:

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.

Σημειώνεται πως τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά, ενώ θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

Δεν θα γίνουν Προαγωγικές

Δεν θα διεξαχθούν φέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως. Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

επέκταση του διδακτικού έτους

Την επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως.

Δημοτικά-Νηπιαγωγεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1 η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Όπως είπε, αν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.