Τσιόδρας – Χαρδαλιάς Κρούσματα, μέτρα

Αθήνα.- Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 10 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.576 , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 41 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 139 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Για τις Μάσκες

Τους λόγους για τους οποίους συστήνεται ή επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε αντίθεση με το παρελθόν εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

“Τα ενδεχόμενα οφέλη από μία ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση της μάσκας του καλύμματος στόματος και μύτης αυτή την περίοδο που ανοίγουμε στην αρχή περιορισμένα και σταδιακά περισσότερο και ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα… Επιπρόσθετα η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί, είναι λάθος, δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα, μιλάμε για μία πάνινη, υφασμάτινη ακόμα και χάρτινη μάσκα”.

Χαρδαλιάς : Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι την Κυριακή

Τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση μας επιστρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός η κυκλοφορία του ίου μειώθηκε άλλα ο ιος παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε αποτελεσματικη θεραπεία ακόμα.=

Μέχρι τις 4 Μαίου ισχύουν κανονικά τα μέτρα διευκρίνησε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος έκανε νέα εκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα να μην πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.

Φέτος οι συγκεντρώσεις ανήμερα του εορτασμού «μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας», γι’ αυτό και ζήτησε να σεβαστούν τον αγώνα γιατρών, νοσηλευτών κι ασθενών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας ενώ επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως το τελευταίο διήμερο έφθασαν στην Ελλάδα άλλες έξι πτήσεις από το εξωτερικό, με συνολικά 514 επιβάτες. Ελέγχθηκαν όλοι και οι εννέα βρέθηκαν θετικοί σε κοροναϊό.

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Υποχρεωτική στα ΜΜΜ είναι η χρήση μάσκας από εργαζομένους και επιβάτες, τόνισε ο υφυπουργός ο οποίος επισήμανε ότι η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική σε προσωπικό, πελάτες και επισκέπτες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και νοσοκομεία.

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, όπως έχει ανακοινωθεί.

«Ο ιός παραμένει εδώ, η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο» τόνισε μεταξύ άλλων. «Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστούν ορισμένες περιοχές να ξαναμπούν σε καραντίνα εάν παρουσιαστεί υποτροπή στον αριθμό των κρουσμάτων και κριθεί αναγκαίο. Απόσταση, αντισηπτικό και πλύση χεριών, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι τα βασικά όπλα, σημείωσε.