Έκκληση Μανώλη Βεληβασάκη προς τον Πρωθυπουργό, να μην υποβαθμίσει την ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Έκκληση” προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκ μέρους της “μεγάλης πλειοψηφίας της Ομογένειας”, απηύθυνε με επιστολή του,  ένας εκ των σημαντικότερων Ελλήνων της Αμερικής, ο Πολιτικός Μηχανικός και π. Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Μανώλης Βεληβασάκης. Ο κ. Βεληβασάκης διατυπώνει την έκκληση να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη στους διαδρόμους του Υπουργείου Εξωτερικών υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού,  με την μετατροπή της σε Γενική Διεύθυνση και, συγχρόνως, με την συγχώνευσή της με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας.

Ο κ. Βεληβασάκης, ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε το “Σημείο Μηδέν” στην Νέα Υόρκη, μετά την φονική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εναντίον των Δίδυμων Πύργων από την Αλ Κάϊντα, και όπου 2.977 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών και 49 Έλληνες ομογενείς, ενώ 24 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, στην επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό και την οποία κοινοποίησε στους: Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Βλάση, Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής,  Σάββα Αναστασιάδη και τον ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη, εκφράζει την απογοήτευσή του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο, όπως επισημαίνει,  “ο Απόδημος Ελληνισμός της διαχρονικής προσφοράς, δεν το αξίζει”.

Ο Μανώλης Βεληβασάκης μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Ο Αγιος Νικόλαος καταστράφηκε κατά την επίθεση της Αλ Κάϊντα και ήδη βρίσκεται υπό ανοικοδόμηση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την συνεισφορά της Ομογένειας.

Με συναισθήματα απογοήτευσης αλλά και δυσπιστίας παρακολούθησα αυτές τις ημέρες δημοσιεύματα που θέλουν την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να συγχωνεύεται με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και να συγκροτούν από κοινού μία Γενική  Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Αποδήμων, Αγίου Όρους, OUNESCO, Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας και στρατηγικών σχεδιασμών του ΥΠΕΞ“, τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βεληβασάκης.

Αντίθετα, με τα σχεδιαζόμενα στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δείχνει να έχει πλήρη άγνοια της Ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού και της προσφοράς του προς το έθνος σε κρίσιμες περιστάσεις της πατρίδος,  ο κ. Βεληβασάκης στην επιστολή του επισημαίνει πως όχι μόνο είναι απαράδεκτη η τυχόν υποβάθμισή της, αλλά αντίθετα, “η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική και διοικητική της αυτονομία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τη δέουσα σοβαρότητα στην υπηρεσία του Οικουμενικού Ελληνισμού”.

Διαβάστε κατωτέρω το πλήρες κείμενο της βαρυσήμαντης επιστολής του κ. Βεληβασάκη προς τον Πρωθυπουργό.

Επιστολη στον Πρωθυπουργο για την ΓΓΑΕ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο Μανώλης Βεληβασάκης μπροστά από τον υπό ανοικοδόμηση Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν”.