Την άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που υποβαθμίζουν την ΓΓΑΕ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την ώρα που η Ομογένεια, ανάστατη, εν μέσω Κοροναϊου, συνεχίζει την αποστολή επιστολών προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας απογοήτευση και δυσφορία για την (εν προσχεδίω) υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, (ΓΓΑΕ), με δήλωση που υπογράφει ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης και νυν αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννης Αμανατίδης προς την Panhellenic Post,  ζητά την άμεση απόσυρση από το Προσχέδιο Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, όλων των διατάξεων που   υποβαθμίζουν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του -η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Panhellenic Post, υπήρξε αποτέλεσμα τηλεδιάσκεψης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό- η προβλεπόμενη στο προσχέδιο του νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων, αποτελεί “μία κίνηση σαφώς αντίθετη, με την πολιτική που σχεδιάζεται, εφαρμόζεται και υλοποιείται, από το 1983 μέχρι σήμερα και ουσιαστικά σηματοδοτεί μια επιστροφή στο παρελθόν“.

Η Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πρωτομαγιάς, γεγονός που σηματοδοτεί και τη σημασία που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει στο θέμα που έχει -ως μη όφειλε-  ανακύψει. “«Από την ίδρυση της”, επισημαίνεται στην δήλωση του κ. Αμανατίδη,  “ η ΓΓΑΕ, με το στελεχιακό της δυναμικό, συνέβαλε στο να αποτελέσει την γέφυρα του ομογενειακού ελληνισμού με την πατρίδα. Μέσα από τα ετήσια προγράμματα φιλοξενίας νέων και ηλικιωμένων, την μεσολάβηση για επίλυση πολύ σημαντικών θεμάτων που αφορούσαν τους ομογενείς (εκπαιδευτικά, στρατολογικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, κλπ.) ουσιαστικά, αποτελούσε και αποτελεί, τον αναγκαίο και απαραίτητο σύνδεσμο, που δεν υπήρχε, προηγουμένως”.

Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει ο κ. Αμανατίδης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση,  στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ρητά είχε αναφέρει  ότι: “Στο Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, της οποίας προΐσταται ο αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Υφυπουργός Εξωτερικών, εφόσον έχει ορισθεί υφυπουργός με συναφείς αρμοδιότητες και στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού τοποθετείται, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, μόνιμος υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου που φέρει το βαθμό του Πρέσβη ή μετακλητός υπάλληλος. Επίσης η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υποστηρίζει το έργο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, αναφέρεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα, με ευρύτατη πλειοψηφία,  νόμο 4648/2018για τη «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» χαρακτηρίζοντας ως παράλογο και οξύμωρο το γεγονός η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγους μήνες μετά, “αποδυναμώνει και να εξαϋλώνει, ουσιαστικά, τον επιχειρησιακό βραχίονα σύνδεσης της ομογένειας με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή την ΓΓΑΕ. Η αναποτελεσματικότητα δε, όσον αφορά τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, που βρίσκονται στο Εξωτερικό, εν μέσω της πανδημίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διπλωματικές μας Αρχές, είναι ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ελλήνων της Διασποράς“.

Καταλήγοντας η δήλωση του κ. Αμανατίδη, που όπως προαναφέρθηκε απηχεί τις απόψεις των βουλευτών του ΖΥΡΙΖΑ-μελών της Διακοματικής Επιτροπής, καταλήγει: ” Καλούμε τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να μην προχωρήσει, σε αυτή την επικίνδυνη ατραπό, αλλά μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο και μια ενδελεχή διαβούλευση με τις ομογενειακές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και το στελεχιακό δυναμικό της ΓΓΑΕ, να προχωρήσει στην σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου, αποτελεσματικού οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού μαζί με ένα πλάνο στελέχωσης της και ενίσχυσης του προϋπολογισμού της, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα», επισημαίνει.

Πηγές της ομογένειας, που μίλησαν αργά το βράδυ με την Panhellenic Post, χαρακτήριζαν σημαντική την τοποθέτηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία, υπενθυμίζεται ότι είχε υπερψηφίσει το Νόμο για την “διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων από το εξωτερικό”, όπως και το γεγονός ότι και το ΚΙΝΑΛ, που επίσης, με δήλωσή του, έχει καυτηριάσει την πρόθεση του ΥΠΕΞ και του Πρωθυπουργού (;) να υποβαθμίσουν την ΓΓΑΕ, είχε επίσης ψηφίσει το Νόμο για την ψήφο των Αποδήμων. Ένας Νόμος που δυστυχώς, με ευθύνη όλων των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης, στερεί το 70% των Ελλήνων ψηφοφόρων του Εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά τους επιβάλλει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα…

Ολόκληρη η δήλωση του του Γιάννη Αμανατίδη έχει ως εξής:

Στο προσχέδιο του νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προβλέπεται η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων, μία κίνηση σαφώς αντίθετη με την πολιτική που σχεδιάζεται, εφαρμόζεται και υλοποιείται από το 1983, μέχρι σήμερα, και ουσιαστικά σηματοδοτεί μια επιστροφή στο παρελθόν.

Από την ίδρυση της,  η ΓΓΑΕ, με το στελεχιακό της δυναμικό, συνέβαλε στο να αποτελέσει την γέφυρα του ομογενειακού ελληνισμού με την πατρίδα. Mέσα από τα ετήσια προγράμματα φιλοξενίας νέων και ηλικιωμένων, την μεσολάβηση για επίλυση πολύ σημαντικών θεμάτων που αφορούσαν τους ομογενείς (εκπαιδευτικά, στρατολογικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, κλπ.) και ουσιαστικά, αποτελούσε και αποτελεί, τον αναγκαίο και απαραίτητο σύνδεσμο, που δεν υπήρχε προηγουμένως.

Για τους λόγους αυτούς, στο υπό  συζήτηση  σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ως κυβέρνηση , ρητά αναφέραμε ότι:

«Στο Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, της οποίας προΐσταται ο αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Υφυπουργός Εξωτερικών, εφόσον έχει ορισθεί υφυπουργός με συναφείς αρμοδιότητες και στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού τοποθετείται, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, μόνιμος υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου που φέρει το βαθμό του Πρέσβη ή μετακλητός υπάλληλος. Επίσης η  Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υποστηρίζει το έργο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού».

Είναι μάλιστα, οξύμωρο το γεγονός, πριν από λίγους μήνες να ψηφίζει η Βουλή, με πολύ μεγάλη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, πλειοψηφία, τον νόμο 4648/2018 για τη  «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» και λίγους μήνες μετά, να αποδυναμώνει και να εξαϋλώνει, ουσιαστικά, τον επιχειρησιακό βραχίονα σύνδεσης της ομογένειας με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή την ΓΓΑΕ.

Η αναποτελεσματικότητα δε, όσον αφορά τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, που βρίσκονται στο Εξωτερικό, εν μέσω της πανδημίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διπλωματικές μας  Αρχές, είναι ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ελλήνων της Διασποράς.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να μην προχωρήσει, σε αυτή την επικίνδυνη ατραπό, αλλά μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο και μια ενδελεχή διαβούλευση με τις ομογενειακές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και το στελεχιακό δυναμικό της ΓΓΑΕ, να προχωρήσει στην σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου, αποτελεσματικού οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού μαζί με ένα πλάνο στελέχωσης της και ενίσχυσης του προϋπολογισμού της, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.