Το πέρασμα του Ελληνοαυστραλού Στέφανου Μηνά από την πολιτική σκηνή της Βικτώριας στον ΟΗΕ

Ο Στέφανος Μηνάς, στα 36 του χρόνια, κάνει τα υψηλότερα επιτεύγματα να φαντάζουν «περίπατος». Ο Στέφανος, όταν ακόμα διένυε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ήταν ένας από τους συμβούλους του πρώην πρωθυπουργού της Βικτώριας, Τεντ Μπέλιου. Μετά από αυτό, ασχολήθηκε με κάτι πιο «ελαφρύ», ένα διδακτορικό δίπλωμα στο King’s College στο Ηνωμένο Βασίλειο που του εξασφάλισε μια θέση ως Επίκουρου Καθηγητή Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πεκίνου, όπου εξακολουθεί να διδάσκει. Πρόσφατα, εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τεχνολογίας Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ και όλα αυτά σε τόσο νεαρή ηλικία.

Στην ερώτηση για τη σχέση ανάμεσα στο πάθος και την πειθαρχία, ο Στέφανος Μηνάς απαντά: «Ο ρόλος που διαδραματίζει ο παράγοντας τύχη είναι πάντα σημαντικός» και δείχνει προς την κατεύθυνση της «ομαδικής προσπάθειας».

«Ακόμη και με τη συγγραφή του διδακτορικού που είναι μία κατεξοχήν μοναχική διαδικασία, είναι μεγάλα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την ανταλλαγή απόψεων με επιβλέποντες, μέντορες, συναδέλφους ακόμα και μαθητές».

Ως Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τεχνολογίας Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ, ο Στέφανος Μηνάς έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο. Η κομματική χροιά που μπορεί να πάρει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής καθώς και η πολιτική του ΟΗΕ δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η παγκόσμια συνεργασία για την αλλαγή του κλίματος και η Εκτελεστική Επιτροπή Τεχνολογίας θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην παροχή βοήθειας για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού», λέει.

«Θα παρέχουμε συστάσεις στη Διάσκεψη των Μερών – τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα και τη Συμφωνία του Παρισιού – συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με τους παρόχους χρηματοδότησης του κλίματος και παράγοντας δημόσια διαθέσιμα έγγραφα με τις πολιτικές για μια σειρά θεμάτων, όπως οι τεχνολογίες για παράκτιες ζώνες».

Ο ΟΗΕ δέχθηκε επίθεση από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και την Αυστραλία για γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην ανάληψη δράσης καθώς και ανοχή σε αυτό που ορισμένα κράτη χαρακτηρίζουν ως αεροπειρατεία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών από κράτη όπως το Πακιστάν, η Λιβύη και η Τσεχία που αντιτίθενται μεν στο Ισραήλ, αλλά που είναι τα ίδια υπεύθυνα για σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μηνάς και οι συνεργάτες του θα πρέπει να πλησιάσουν τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες δημοκρατίες που αισθάνονται όλο και περισσότερο αποξενωμένες από τον ΟΗΕ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε με και μέσω του ΟΗΕ. Όπως είπε κάποτε ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση, Philip Jessup, «κάθε βελτίωση στα Ηνωμένα Έθνη βελτιώνει την ποιότητα ζωής των εθνών».

«Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Τεχνολογίας προσφέρουν έργο ανάλογα με την ιδιότητά τους και εκλέγονται κατά τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζεται μια ισορροπία στη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών», λέει ο Στέφανος Μηνάς.

Προσθέτει ότι η επιτροπή στην οποία συμμετέχει αποτελείται από μια «ομάδα που λειτουργεί άκρως συλλογικά με βάση τη συναίνεση στη λήψη αποφάσεων, η οποία υποστηρίζεται από ικανούς επαγγελματίες από τη Γραμματεία του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος».

Ο Στέφανος Μηνάς πιστεύει στις εφικτές και βιώσιμες πολιτικές που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν λύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 ° C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα και την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

«Απαιτούνται φιλόδοξες πολιτικές και πρακτική εφαρμογή, όπου η τεχνολογία είναι το κλειδί, παράδειγμα, οι πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις στην αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών».

Ο Στέφανος Μηνάς θέλει η «αλματώδης εξέλιξη των υπαρκτών τεχνολογιών» να αποτρέπει τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή Τεχνολογίας εκπονεί φέτος μια εργασία για τον εντοπισμό καινοτόμων προσεγγίσεων για την τόνωση της πρόσληψης των υπαρχουσών τεχνολογιών», λέει.

Οι γονείς του Στέφανου μετανάστευσαν από τη βόρεια Ελλάδα στην Αυστραλία και έχοντας ζήσει στη Μεγάλη Βρετανία, στο Χονγκ Κονγκ και τώρα στην Κίνα, πιστεύει – όπως άλλωστε και πολλοί μετανάστες – ότι είναι «προϊόν πολλαπλών σπιτιών».

«Η Αυστραλία δικαίως προβάλει την πολυπολιτισμικότητα ως τη μεγάλη της δύναμη. Η Ελλάδα στηριζόταν στη συνεισφορά της διασποράς από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μέχρι πρόσφατα, όταν ορισμένοι διάσημοι (ή ίσως και άσημοι) πολίτες με διπλή ιθαγένεια διαδραμάτισαν εξέχοντες ρόλους στην ιστορία μας.

«Και η ΕΕ, το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, μοιάζει με ενορχήστρωση της διαφορετικότητας.

«Νομίζω ότι το «σπίτι» έχει να κάνει με την αναγνώριση των τόπων και των εμπειριών που ο καθένας κουβαλάει μέσα του και όπως μας υπενθυμίζει το παλιό τραγούδι, «κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει».

Πηγή:neoskosmos.com/Φωτογραφία: Ο Στέφανος Μηνάς στα 36 του έχει καταφέρει ήδη τα επιτέυγματα μιας ολόκληρης ζωής. Φώτο: Supplied