Covid-19: Η Βικτώρια αντιμέτωπη με νέες εστίες επιδημίας και στη Νότια Ουαλία

Έως χθες, 4 εκ. Αυστραλοί είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή COVIDSafe, . Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 16% του πληθυσμού των 25 εκ. ανθρώπων της χώρας, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της Κυβέρνησης (40%) για να χαλαρώσει τα μέτρα.

Η  Βικτώρια κατέγραψε σήμερα (ώρα Αυστραλίας) τη μεγαλύτερη αύξηση  στα νέα κρούσματα εδώ και εβδομάδες ενώ η  Νέα Νότια Ουαλία  βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα εστία σε γηροκομείο, την ώρα που κάποιες  πολιτείες της Αυστραλίας  αρχίζουν να χαλαρώνουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σήμερα στη Βικτόρια καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των  υπηρεσιών υγείας, με τα έξι από αυτά να σχετίζονται με μια εστία μόλυνσης σε  μονάδα επεξεργασίας κρέατος στη Μελβούρνη.

Η ομογενής υπουργός Υγείας της Βικτώριας Τζένη Μικάκου. Φώτο: ΑΑΡ

H  πολιτειακή υπουργός Υγείας, Τζένη Μικάκου, δεν ανέφερε ποιο είναι το σφαγείο λέγοντας ότι “δε κινδυνεύει η υγεία του κοινού” γιατί έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Επίσης ένας εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο του Epping βρέθηκε θετικός στον ιό με αποτέλεσμα να κλείσει το σχολείο για τρεις ημέρες. Την ίδια στιγμή ο ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας κ. Tehan ανακάλεσε σκληρή δήλωση που είχε κάνει σε βάρος του πρωθυπουργού της Βικτώριας κ. Andrews τον οποίο κατηγόρησε ότι κρατά κλειστά τα σχολεία.

Στη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν  τέσσερα νέα κρούσματα, δύο στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Newmarch στο  Σίδνεϊ, όπου πάνω από 60 άνθρωποι έχει διαγνωστεί πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και 14 έχουν πεθάνει.

Η Αυστραλία και η γειτονική Νέα Ζηλανδία, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και  έχουν επιβάλει lockdown και άλλους αυστηρούς περιορισμούς, επαινούνται διότι  έχουν ανακόψει την εξάπλωση της COVID-19, όμως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει  αναμένεται να βυθίσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Η ως τώρα επιτυχημένη πορεία της Αυστραλίας στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό  έχει οδηγήσει κάποιες πολιτείες  να επιτρέψουν περισσότερες υπαίθριες  δραστηριότητες και δημόσιες συναθροίσεις νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό  προγραμματισμό.  Πολλά εθνικά πάρκα άνοιξαν ξανά στο Κουίνσλαντ και επετράπη στον  κόσμο να κάνει πικνίκ.

Στη Νέα Νότια Ουαλία επιτρέπεται η επίσκεψη σε σπίτια  φίλων ή γειτόνων, όχι όμως κατά ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων, ενώ από το  επόμενο Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες, οι μεσίτες θα  μπορούν να παρουσιάζουν και πάλι ακίνητα σε πελάτες. Η χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, είναι σταδιακή και έχει διαφορές από πολιτεία σε  πολιτεία.

Έως αργά χθες η Αυστραλία είχε 6. 801 επιβεβαιωμένα κρούσματα και θρηνούσε 95  θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές. Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε δύο νέα κρούσματα  σήμερα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 1.136, ενώ 32 άνθρωποι  έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Κυβέρνηση της Scott Morrison , που την Παρασκευή θα συζητήσει τη χαλάρωση των  κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ελπίζει ότι η  εφαρμογή ιχνηλάτησης του κορωνοϊού, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και η χρήση της είναι προαιρετική, θα συμβάλλει στην καλύτερη λήψη αποφάσεων.

Έως χθες, 4 εκ. Αυστραλοί είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή COVIDSafe, ανέφερε  το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 16% του πληθυσμού των 25 εκ.  ανθρώπων της χώρας, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της Κυβέρνησης (40%).