Επιστολή διαμαρτυρίας και από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας για την ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστα Βλάση, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (Ο.Ε.Σ.Κ,Σ) διαμαρτύρεται για τον νέο Κανονισμό του ΥΠΕΞ και που αφορά την συγχώνευση της Γενικής  Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας. Η επιστολή, με κοινοποίηση στον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σάββα Αναστασιάδη, και τα πολιτικά κόμματα, υπογράφεται από τον Μωϋσή Νικολαΐδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η συγχώνευση της ΓΓΑΕ με άλλη Γραμματεία “μας γεμίζει θυμό και απογοήτευση” κι αυτό “μετά την απογοητευτική απόφαση να αποκλείονται οι περισσότεροι απόδημοι Έλληνες από το Συνταγματικό Δικαίωμα της διευκόλυνσης ψήφου στον τόπο κατοικίας τους“.

Η Ομοσπονδία, επισημαίνει ότι η ΓΓΑΕ πρέπει να αναβαθμιστεί σε προσωπικό, στρατηγική και προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί “στις νέες ανάγκες που διαμορφώθηκαν με την εκροή εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας στο εξωτερικό“.

Η επιστολή της ΟΕΣΚΣ, που ακολουθεί αρκετές άλλες παρόμοιες επιστολές διαμαρτυρίας και εκκλήσεων προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην επιτρέψει την υποβάθμιση της ΓΓΑΕ, αλλά και προς άλλους υπουργούς υπηρεσιακούς παράγοντες,  δείχνει την έκταση που έχει προσλάβει το κύμα διαμαρτυρίας στην Ομογένεια από την επιχειρούμενη υποβάθμιση της μόνης θεσμικής οντότητας με την οποία μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή οι ομογενείς μας.

Μάλιστα οι ομογενείς μαζί με την επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ζητούν και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας με Κονδύλια και επαρκές προσωπικό ώστε να μπορέσει να προωθήσει σοβαρά προγράμματα για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ακολουθεί ολόκληρη η Επιστολή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Επιστολή προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού