Και οι Έλληνες του Καναδά εναντίον της συγχώνευσης της ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά την δύσκολη διεθνή κατάσταση λόγω της Πανδημίας του Κοροναϊού, οι αντιδράσεις της οργανωμένης Ομογένειας, αλλά και απλών ομογενών,  για την προοπτική συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας. Σειρά έλαβαν χθες οι ομογενειακές Οργανώσεις  του Καναδά, από τις Ακτές του Ειρηνικού μέχρι τις Ακτές του Ατλαντικού, ήτοι: το “Hellenic Canadian  Congress of British Colubia”  το “Hellenic Congress of Quebec” το “Hellenic Community of Greater Montreal” το “Greek Community of Toronto” Το “Hellenic Community o Vancuver” και το “Greek Canadian Community of New Prunswik“.  Σε κοινή τους επιστολή που απηύθυναν προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζουν “την απογοήτευση και τον προβληματισμό” των Ελλήνων του Καναδά, αναφορικά με το προσχέδιο συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και θρησκευτικών Υποθέσεων.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τους προέδρους των οργανώσεων και κατά σειρά, τους George Diamantopoulos, Dennis Marinos, Andreas Chilis, Antonis Artemakis , Theofilos Sanidas  και Nic (Nikitas) Papadopoulos, και η οποία επιστολή κοινοποιήθηκε και στους Νίκο Δένδια Υπουργό Εξωτερικών,   Δημήτρη Αζεμόπουλο, Πρέσβη της Ελλάδος στην Οττάβα,  Κων. Βλάση, ΥΦΥΠΕΞ, Σάββα Αναστασιάδη, Πρόεδρο Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό και Γιάννη Χρυσουλάκη Γενικό Γραμματέα ΓΓΑΕ, “η υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού θα επιφέρει πλήγμα στις σχέσεις της Ομογένειας με το ελληνικό κράτος“.

Η προοπτική της συγχώνευσης της ΓΓΑΕ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ομογενών και ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές διαμαρτυρίας ή έχουν γίνει δηλώσεις επωνύμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Τη Γαλλία, τη Γερμανία,  τη Σουηδία, την  Αυστρία, την Αυστραλία, την Ν. Αφρική και τώρα από τον Καναδά, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της Panhellenic Post αναμένονται περισσότερες αντιδράσεις και από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Κοινή συνισταμένη των επιστολών και των δηλώσεων είναι το μήνυμα προς την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πλήγμα με την “επιλεκτική” διευκόλυνση της ψήφου αππό το εξωτερικό, να μην κακοπάθουν και περαιτέρω οι σχέσεις των αποδήμων με την Μητέρα πατρίδα εξαιτίας μιας αναίτιας υποβάθμισης της μόνης ελληνικής θεσμικής οντότητας, με την οποία βρίσκονται σε επικοινωνία οι απόδημοι.   “Επιθυμούμε την επανεξέταση αυτού του προσχεδίου (…) καθώς και τη συμμετοχή και των Ομογενών σε τέτοιου είδους διαβουλεύσεις“, όπως επισημαίνουν οι Έλληνες του Καναδά στην προς τον Πρωθυπουργό επιστολή τους.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Βλάσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο “COSMOS FM” της Νέας Υόρκης, την περασμένη Κυριακή, 3 Απριλίου 2020, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του όλου θέματος τασσόμενος και ο ίδιος υπέρ της  άποψης ότι  «ο Απόδημος Ελληνισμός  πρέπει να έχει μία διακριτή Γενική Γραμματεία όπως υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια» και πως «εκτιμώ προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να υπάρχει,  ενταγμένη βέβαια στο Υπουργείο Εξωτερικών πόσο μάλλον και στο υφυπουργείο στο οποίο έχω την τιμή να βρίσκομαι εγώ».

Καταλήγοντας στην δήλωσή του ο κ. Βλάσης τόνισε “νομίζω ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα εξακολουθήσει να υπάρχει κανονικά, γιατί αποτελεί ένα σημείο πραγματικά επαφής των Ελλήνων του εξωτερικού με το υπουργείο μας, και βεβαίως με την Πολιτεία“.

ΡΗΡ: Η Panhellenic Post ζητά συγγνώμη γιατί από αβλεψία δεν ανέφερε και τις έξι οργανώσεις στην εισαγωγή,στην πρώτη ανάρτηση, ως είχε υποχρέωση. Επανορθώνουμε.