Εκατοντάδες Έλληνες της Αυστραλίας θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

ΑΡΚΕΤΟΙ Έλληνες της Αυστραλίας θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν λήξει η προσωρινή άδεια παραμονής τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, εκτιμάται ότι σήμερα βρίσκονται στην Αυστραλία περίπου 2.000 Έλληνες με προσωρινή βίζα.

Απ’ αυτούς περίπου 600 άτομα έχουν κάνει αίτηση για βίζα μόνιμης παραμονής και, ενδεχομένως, οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό να μην τους επηρεάζουν έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Η εξέταση των αιτήσεων, λόγω κορονοϊού έχει καθυστερήσει.

Οι υπόλοιποι 1.600 θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Αυστραλία εκτός πια και αν κάποιοι απ’ αυτούς κατορθώσουν να βρουν δουλειά τώρα που χαλαρώνουν κάποια μέτρα.

Τουλάχιστον 2.000 ομογενείς στην Αυστραλία, θα πρέπει, όταν λήξει η άδεια παραμονής τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτριος Μιχαλόπουλος, με δηλώσεις του στον «Νέο Κόσμο», συνέστησε και πάλι στους ομογενείς που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία να φύγουν.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δ. Μιχαλόπουλος, με την ομογενή υπουργό Υγείας της Βικτώριας Τζένη Μικάκου, και τους ομογενείς πολιτειακούς Εργατικούς βουλευτές Στ. Δημόπουλο και Νικ Στάϊκο. Φώτο: «Νέος Κόσμος»

Για την ώρα, η μοναδική εταιρία που συνδέει την Αυστραλία με την Ελλάδα είναι η Qatar.

Τα άτομα που καλούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα είναι αυτά που έφτασαν εδώ με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Πολλοί εξ αυτών, σπουδάζουν και, ταυτόχρονα, εργάζονται, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής τους. Όμως τώρα με τον κορονοϊό και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Morrison, δεν έχουν περιθώρια παραμονής. Οι περισσότεροι από αυτούς, έφεραν και την οικογένειά τους, πληρώνουν τους φόρους τους, τα δίδακτρα των παιδιών τους και γενικά όλες τους τις υποχρεώσεις.

Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα το Υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, όσοι ξένοι υπήκοοι είναι στην Αυστραλία με κάποιας μορφής προσωρινή Visa, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορoνοϊού, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όταν λήξει η άδεια παραμονής.

O κ. Μιχαλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων: «Συστήνουμε σε Έλληνες πολίτες, εφόσον βλέπουν ότι ο χρόνος παραμονής τους στην Αυστραλία είναι μάλλον περιορισμένος και δεν υπάρχουν δυνατότητες ανανέωσης ή παράτασης ισχύος της άδειας παραμονής τους, να εξετάσουν και αυτοί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα εισιτήρια για επιστροφή στην Ελλάδα όσο υφίσταται καιρός και έχουν την οικονομική δυνατότητα γι’ αυτό».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θέτει ως μοναδικό όρο για την ανανέωση των αδειών παραμονής, να αναζητήσουν εκ νέου εργασία στην Αυστραλία, επομένως να ανανεώσουν την άδειά τους ή να προβούν σε κάποιες άλλες ενέργειες από τις οποίες θα μπορούσαν να παρατείνουν για κάποιο διάστημα την παραμονή τους στη χώρα. Η εξεύρεση εργασίας ενδέχεται να γίνει κάπως πιο εύκολη στις επόμενες εβδομάδες καθώς κάποια μέτρα χαλαρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εισιτήριο μονής διαδρομής για την Ελλάδα κοστίζει γύρω στα 1200 δολάρια για το μήνα Μάιο.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πάντως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επιμένει.. Η Αυστραλία καλωσορίζει φοιτητές από άλλες χώρες, τουρίστες και κατόχους θεώρησης εργάσιμων διακοπών. Πολλοί έχουν επιλέξει τους τελευταίους μήνες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Καθώς συνεχίζεται η πανδημία του κορονοϊού, όσοι είναι εδώ με προσωρινή ή φοιτητική βίζα και δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ώστε να έχουν πρόσβαση στα διαθέσιμα μέσα υποστήριξης στις χώρες τους.

Οι κάτοχοι προσωρινών θεωρήσεων και οι backpackers μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού σε τομείς όπως της υγείας, της φροντίδας ηλικιωμένων και αναπηρίας, της γεωργίας και της επεξεργασίας τροφίμων. Η Κυβέρνηση έχει άρει περιορισμούς για τους άτομα με φοιτητική βίζα στο χώρο της νοσηλευτικής, ώστε να δύνανται να εργάζονται περισσότερες ώρες και παρατάθηκαν οι ώρες που μπορούν να εργαστούν οι διεθνείς σπουδαστές που εργάζονται σε σούπερ μάρκετ.

πηγή:neoskosmos.com