Κοινή διακήρυξη Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, ΗΑΕ, Κύπρου: Έκτη παράνομη απόπειρα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Η κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (11.05.2020) είναι – σε επίπεδο γλώσσας και ύφους – το πιο ισχυρό μήνυμα που έχει σταλεί εδώ και χρόνια προς την Άγκυρα. Στο ανακοινωθέν οκτώ σημείων, καταγράφονται αναλυτικά οι τουρκικές προκλητικές κινήσεις και γίνεται ευθέως λόγος, όχι για μία αλλά για πολλές, διαδοχικές απόπειρες παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση των πέντε χωρών προκαλεί αίσθηση, καθώς εκπροσωπούν ένα γεωγραφικό χώρο που καλύπτει μεγάλο μέρος της Μεσογείου, από την Δύση μέχρι τη νοτιοανατολική λεκάνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της διακήρυξης, που δημοσιοποίησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Μαϊου:

1. Με βάση προηγούμενες διαβουλεύσεις και τακτικό συντονισμό μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας μαζί με τη Γαλλία στο πλαίσιο του σχήματος συνεργασίας “3 + 1”… Οι Υπουργοί Εξωτερικών αυτών των Χωρών, μαζί με τον ομόλογό τους από τα ΗΑΕ, πραγματοποίησαν συνάντηση Τηλεδιάσκεψης στις 11 Μαΐου 2020, για να συζητήσουν τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ορισμένες περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο αυτή την περιοχή.

2. Οι Υπουργοί τόνισαν τη στρατηγική σημασία της ενίσχυσης και της εντατικοποίησης των πολιτικών τους διαβουλεύσεων και επαίνεσαν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 2020, για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, και εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για τρέχουσα κλιμάκωση και συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

3. Οι Υπουργοί κατήγγειλαν τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά της ύδατα, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι η έκτη απόπειρα της Τουρκίας σε λιγότερο από ένα χρόνο να διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

4. Οι Υπουργοί καταδίκασαν επίσης την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων επί κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν την εργαλειοποίηση πολιτών από την Τουρκία σε μια προσπάθεια παράνομης διέλευσης των ελληνικών χερσαίων συνόρων, καθώς και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της για παράνομες διαβάσεις επί ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

5. Οι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλα τα κράτη στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

6. Οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Ελ Σάρατζ, αντιβαίνουν αντίστοιχα προς το διεθνές δίκαιο και προς το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, και ότι και οι δύο (Τουρκία και Σάρατζ) υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι το (τουρκο-λιβυκό) μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το νόμο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

7. Οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λιβύη και υπενθύμισαν τη δέσμευση να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική ξένη επέμβαση στη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε στα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Εν προκειμένω, οι Υπουργοί καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και προέτρεψαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα των γειτόνων της Λιβύης στην Αφρική και στην Ευρώπη.

8. Οι Υπουργοί κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη (στην κρίση) της Λιβύης να σεβαστούν την ανακωχή κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τόνισαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους για επανάληψη των συνεδριάσεων της διαδικασίας του Βερολίνου (Πολιτική, στρατιωτική, οικονομική και χρηματοοικονομική) .

9. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε τακτική βάση.