Καιρός : Έφτασε ο μίνι καύσωνας – Κόκκινο θα «χτυπήσει» ο υδράργυρος την Παρασκευή

Το πρώτο κύμα, ενός μίνι – καύσωνα πλήττει από χθες τη χώρα μας, με υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν,  πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Οι καυτές αέριες μάζες μετέτρεψαν, χθες, σε καμίνι την Κρήτη, όπου καταγράφηκαν πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ενδεικτικά στο Ακρωτήρι Χανίων, η  μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 38 βαθμούς,  όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες.

Άνοδος της θερμοκρασίας

Τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική άνοδο σε όλες τις περιοχές της χώρας, με την Παρασκευή, να είναι η πιο θερμή μέρα, καθώς ο υδράργυρος θα ανέβει στους 40 βαθμούς σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Θεσσαλίας, ενώ στους 38 με 39 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Ηλιοφάνεια με πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη

Για σήμερα Τετάρτη, αναμένεται ηλιοφάνεια, με αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση. Οι βόρειοι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις στα νότια. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στις θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Στο Αιγαίο οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες και θα συμβάλουν στον περιορισμό της ορατότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 12 έως 27, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 28, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 30, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 26 και στην Κρήτη από 14 έως 32 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ από το πρωί όμως θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως έως το πρωί θα φτάνουν τοπικά τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 εως 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν έως το πρωί από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, στη συνέχεια θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης και προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 εως 27 βαθμούς.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική την Πέμπτη

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται την Πέμπτη, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Ευνοείται εκ νέου η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.Οι άνεμοι στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

 

Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα κεντρικά και βόρεια μετά το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ, που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 36 και πιθανώς τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζέστη και το Σαββατοκύριακο

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο. Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 2 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.