Ανυποχώρητη η Άγκυρα για την ενεργοποίηση του μνημονίου με τη Λιβύη – Ενισχύει τις δυνάμεις στην Τρίπολη – Σε επιφυλακή η Αθήνα

Η Άγκυρα συνεχίζει την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, παρόλο που η οικονομία της στενάζει από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με την τουρκική βοήθεια να είναι αυτή που κρατά  “ζωντανή” την κυβέρνηση Σάρατζ και τις δυνάμεις του GNA.

Αν και βρίσκεται στα όρια οικονομικού κραχ ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και με την πανδημία η Τουρκία συνεχίσει απτόητη την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Καθημερινά Τουρκικά εμπορικά cargo προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Μισράτα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και μεταγωγικά της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μεταφέρουν συχνά στην κυβέρνηση της Τρίπολης εφόδια και εξοπλισμό.

Αν και σημαντικός αριθμός Τουρκικών UAV Bayraktar TB2 έχει καταρριφθεί από τις δυνάμεις του LNA φαίνεται ότι η Άγκυρα τα αντικαθιστά με καινούργια όπως και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Kipri. Η Τουρκική βοήθεια φαίνεται ότι κρατά “ζωντανή” την κυβέρνηση Σάρατζ και τις δυνάμεις του GNA που δέχονται τις τελευταίες ημέρες σφοδρή επίθεση από τα στρατεύματα του Στρατηγού Χάφταρ. Έντονη το τελευταίο διάστημα είναι και η εμπλοκή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλευρό του Λίβυου στρατάρχη πέρα από την ενίσχυση η οποία έχει από την Αίγυπτο.

Το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό συμπληρώνει μήνες παρουσίας στο Λιβυκό Πέλαγος με αρμάδα αποτελούμενη από πέντε φρεγάτες, πλοίο εφοδιασμού και πιθανότατα υποβρύχιο. Ο στολίσκος της Άγκυρας πλέει ανοιχτά των Λιβυκών ακτών και εμπλέκεται άμεσα στον Λιβυκό εμφύλιο αφού πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι από Τουρκική φρεγάτα εκτοξεύτηκε πύραυλος SM1 που δεν εξερράγη αλλά κατέπεσε σε Λιβυκό έδαφος.

Βασική αποστολή των Τουρκικών πολεμικών πλοίων πέρα από τον συμβολισμό της μόνιμης πλέον παρουσίας τους στην περιοχή θεωρείται ότι είναι η παροχή ασφάλειας σε εμπορικά πλοία, τα οποία προσεγγίζουν τα Λιβυκά λιμάνια μεταφέροντας παράνομα όπλα και εφόδια για τις δυνάμεις του GNA και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Στις αρχές Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο το Λιβυκό πέλαγος η επιχείρηση “Ειρήνη” για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς την Αφρικανική χώρα. Η Ελλάδα ήδη έχει αποφασίσει να διαθέσει φρεγάτα ΜΕΚΟ πιθανότατα την “ΥΔΡΑ” προκειμένου να λάβει μέρος στην επιχείρηση. Στην “Ειρήνη” θα συμμετέχουν με πλοία μόνο η Γαλλία και η Ιταλία όπως φαίνεται έως τώρα ενώ παραμένει αμφίβολο εάν τελικά και η Γερμανία διαθέσει φρεγάτα.

Πέρα από το γεγονός ότι η Ιταλία φαίνεται ότι επιθυμεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και η Μάλτα τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας ότι η “Ειρήνη” δεν εμποδίζει την μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο προς τις δυνάμεις του LNA.

Ήδη όπως αποκαλύφθηκε Τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν προσεγγίσει Ιταλικά λιμάνια ενώ το Τουρκικό πετρελαιοφόρο φαίνεται ότι ανεφοδιάζεται επίσης σε λιμάνι της Ιταλίας.

Στο Ελληνικό Επιτελείο εκφράζουν ήδη σοβαρές ανησυχίες ακόμα και εάν τελικά αρχίσει η επιχείρηση “Ειρήνη” πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι με δεδομένη τη μικρή δύναμη που θα διαθέτει αλλά και την απροθυμία κρατών όπως η Ιταλία να προχωρήσουν σε ουσιαστικούς ελέγχους στη θάλασσα και να σταματήσουν τα Τουρκικά πλοία τα οποία μεταφέρουν όπλα προς την Αφρικανική χώρα.

Κάθε πολεμικό πλοίο πόσω μάλλον φρεγάτα ΜΕΚΟ είναι πολύτιμο για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Οι Έλληνες επιτελείς περιμένουν να ξεκινήσει η “Ειρήνη” και να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητά της ώστε να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.

newpost.gr