«Πράσινο φως» για εστιατόρια και καφέ – «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» λένε ομογενείς εστιάτορες της Αδελαΐδας

Το «πράσινο φως» να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες έδωσε η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας με την προϋπόθεση, φυσικά, να τηρηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν πλέον από τη περασμένη Δευτέρα στην Πολιτεία.

Σύμφωνα με τον πολιτειακό πρωθυπουργό Steven Marshall, επιτρέπεται σε καφετέριες και εστιατόρια να προσφέρουν στους πελάτες τους τα αγαθά που ετοιμάζουν «takeaway» ή πλέον να σερβίρουν φαγητό και καφέ σε όσους επιτρέπεται να καθίσουν εφόσον βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο ή προαύλιο της επιχείρησης, τηρώντας την ίδια στιγμή τον νόμο περί απόστασης τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη.

«Ήταν σίγουρα δύο ιδιαίτερα δύσκολοι μήνες για μας και τις επιχειρήσεις μας αλλά κατορθώσαμε με πολύ δουλειά, σκληρές αποφάσεις και αναγκαστικές μειώσεις προσωπικού να επιβιώσουμε. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε αφού ακόμα δεν έχουμε δεχθεί το επίδομα jobkeeper για το προσωπικό μας και η μέρα όπου θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και πάλι κανονικά όπως παλιότερα αργεί ακόμα» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο πολυβραβευμένος σεφ Γιώργος Διακομιχάλης, ο οποίος διατηρεί καφέ-εστιατόριο με ελληνικά φαγητά και εδέσματα στα δυτικά προάστια της Αδελαΐδας και υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και κέφι τους θαμώνες του καταστήματός του.

Τηρώντας τις τελευταίες προϋποθέσεις που έθεσε η πολιτειακή κυβέρνηση και μην επιθυμώντας σε καμία περίπτωση να προβεί στην παραμικρή παραβίαση, ο κ. Διακομιχάλης λέει ότι ενώ στην αρχή είχε αποφασίσει να μην ανοίξει το μαγαζί του παρά μόνο για take away, από την Δευτέρα το πρωί οπότε και χαλάρωσαν τα μέτρα, είχε πελάτες του να του ζητούν να «απολαύσουν το καφεδάκι τους έξω στην λιακάδα».

«Τελικά, έβαλα στην αυλή τραπέζια και καρέκλες αλλά εφόσον έπρεπε να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης των 4 τετρ. μέτρων συνειδητοποίησα ότι μπορώ να εξυπηρετήσω μόνο επτά πελάτες ταυτόχρονα, αλλιώς κινδυνεύω να παραβιάσω τους κανόνες που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, να θέσω σε κίνδυνο τους πελάτες και το προσωπικό μου και να μου επιβληθεί πρόστιμο από τον Δήμο» λέει ο κ. Διακομιχάλης. Και δεν είναι ο μόνος που προβληματίζεται για την επόμενη μέρα.

Ο εστιάτορας Ανδρέας Παπαδάκης. Φώτο Supplied

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, το ανακουφιστικό επίδομα JobKeeper που υποσχέθηκε η κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που δέχθηκαν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας, παρ’ όλα αυτά ένα ποσοστό 76% κατάφεραν να μην βάλουν λουκέτο παρά το γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα λάβει το ποσό που τους αναλογεί για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν και έτσι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των τελευταίων μηνών.

Την ίδια στιγμή πολλοί εστιάτορες ανησυχούν ότι ακόμα και αν καταφέρουν να κάνουν τις επιχειρήσεις τους να επιστρέψουν σιγά σιγά στους κανονικούς ρυθμούς, ο κόσμος δεν θα έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει τα χρήματα που ξόδευε μέχρι πρότινος για φαγητό και πως οι επόμενοι μήνες από τον Σεπτέμβριο και μετά ενδεχομένως να αποδειχθούν ακόμα πιο δύσκολοι.

«Ο χώρος της εστίασης έχει στόχο να κάνει τον κόσμο να χαλαρώνει και να περνάει καλά. Αν όμως λάβουμε υπόψη μας, αφενός, τους περιορισμούς αναφορικά με τον αριθμό των πελατών που μας επιτρέπεται να εξυπηρετούμε και, αφετέρου, τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που θα προκύψει αφού είναι αρκετός ο κόσμος που έχει ήδη χάσει τη δουλειά του και δεν θα έχει χρήματα να ξοδέψει σε φαγητό, φαίνεται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι και πως πολλοί εστιάτορες ενδεχομένως να μην μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της αναδουλειάς» λέει ο ομογενής Ανδρέας Παπαδάκης, ο οποίος διατηρεί ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά εστιατόρια στην Αδελαΐδα.

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μας βοήθησε πάρα πολύ οικονομικά ακόμα δεν πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την πιθανή και πραγματική ζημιά που θα υποστεί ο κλάδος μας από ένα γεγονός το οποίο δεν έχει προηγούμενο αφού δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο.

«Το μόνο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε πεντανόστιμο φαγητό, σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον όπου θα υποδεχόμαστε τους πελάτες μας, όσοι και αν είναι αυτοί με χαρά, ενθουσιασμό και πολλά χαμόγελα» καταλήγει ο Ανδρέας.