Σαράντα νέα κρούσματα και 4 νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό

Στα 40 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τα 35 να σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά πλέον τα κρούσματα ανέρχονται στα 2.810.

Σημειώθηκαν 4 νέοι θάνατοι, που ανεβάζουν το σύνολο στα 160. 23 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 90 εξήλθαν από ΜΕΘ.

Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης τέθηκε η περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, μετά τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων από τα 652 δείγματα που ελήφθησαν από την Πολιτική Προστασία.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση δεν είναι ότι ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί το καταφέραμε με τη συμπεριφορά μας.Ο ιός δεν έσβησε αλλά συνεχίζει να υπάρχει, τόνισε, και υπάρχουν χώροι όπου απαιτούνται ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση όπως οι φυλακές, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, οι καταυλισμοί των Ρομά, κλπ

«Εξακολουθεί να παραμένει δρόμος αντοχής, θα αντέξουμε,θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε εστίες της νόσου και θα τις αντιμετωπίζουμε. Με ανησυχεί όταν έχουμε εμφάνιση πολλών εστιών σε διαφορετικά μέρη» υπογράμμισε.

Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας που ξεκινάει τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι έχουν θεσπιστεί ήδη κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στη σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία τα οποία θα τεθούν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου έως τη 15η Ιουνίου, που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Επίσης, ενημέρωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 31/5 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Ακόμα, παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τρίτον, ανέφερε ότι η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ έως τις 31/5 η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffigtonpost.gr)