Πέθανε ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Μισέλ Πικολί

Ο Γάλλος ηθοποιός Μισέλ Πικολί, ο τελευταίος «γίγαντας» του γαλλικού σινεμά, πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Μισέλ Πικολί γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1925. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους ηθοποιούς του 20ού αιώνα και είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινίες σκηνοθετών όπως ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Μάρκο Φερέρι, ο Κώστας Γαβράς, ο Κλοντ Λελούς, ο Νάνι Μορέτι, ο Ζακ Ριβέτ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Αλέν Ρενέ και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο συμπρωταγωνιστής της Κατρίν Ντενέβ στην ταινία «Η ωραία της ημέρας» (ένα από τα έξι φιλμ που γύρισε με τον Μπουνιουέλ) -μεταξύ άλλων πολλών κορυφαίων ρόλων- είχε κερδίσει το βραβείο Α′ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών (1980) και την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου από κοινού με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ(1982).

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που σφράγισε με την παρουσία του το ευρωπαϊκό σινεμά του 20ού αιώνα, είχε μία πλούσια καριέρα οκτώ δεκαετιών με περισσότερες από 230 ταινίες, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 και μέχρι το 2015, παράλληλα με το θέατρο όσο και με την τηλεόραση.

Ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος για Βραβείο Σεζάρ (τα γαλλικά Όσκαρ) και δύο φορές για το θεατρικό Βραβείο Moliere για την ερμηνεία του στον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ.

Ο τελευταίος πρωταγωνιστικός ρόλος του ήταν στην ταινία του Νάνι Μορέτι «Έχουμε Πάπα!», που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το 2011 και χάρισε στον θρύλο Μισέλ Πικολί το Βραβείο David di Donatello Καλύτερου Ηθοποιού στην Ιταλία.

Διακριτικός ως άνθρωπος και αξιόπιστος, ο Μισέλ Πικολί έπαιζε συνήθως ρόλους ήσυχων, σκοτεινών ανδρών που δεν μπορούσες να εμπιστευτείς.

Γεννημένος στο Παρίσι από πατέρα μουσικό με ελβετικές ρίζες και μητέρα Γαλλίδα, ο Πικολί ακολούθησε σπουδές υποκριτικής και πήρε τον πρώτο μεγάλο του ρόλο στο σινεμά παίζοντας έναν ανθρακωρύχο στην ταινία του Λουί Ντακέν «The Mark of the Day» (1949).