Θλίψη για τον θάνατο του ευεργέτη και αγωνιστή Ευριπίδη Κόντου

Νέα Υόρκη.- Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο ευπατρίδης, ο ευεργέτης, ο ηγέτης και αγωνιστής για το Κυπριακό και τα άλλα εθνικά μας θέματα Ευριπίδης Κόντος δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το απόγευμα της Τετάρτης, 20 Μαϊου 2020 άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας όπου νοσηλευόταν βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Κύπρο.

Η σορός του το απόγευμα του Σαββάτου, 23 Μαϊου 2020 από τις 5.00 – 7.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πορτ Ρίτσι της Φλόριδας, όπου θα ψαλεί και το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 27 Μαϊου 2020 και ώρφα 11.00 π.μ. προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τεναφλάι της Νέας Ιερσέης και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «George Washington Cemetery» στη διεύθυνση Paramus Rd., Paramus, N.J.

Τόσο η νεκρώσιμη ακολουθία, όσο και ο ενταφιασμός, λόγω της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκη και της απαγορεύσεως των συναθροίσεων, θα λάβουν χώρα σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1930 στον Καραβά της Κερύνειας, που από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 μέχρι και ετούτη την ώρα στενάζει υπό την μπότα του Αττίλα.

Ο Ευριπίδης σε ηλικία πέντε ετών έφυγε από τον Καραβά και μεγάλωσε με τους θείους του Ειρήνη και Κυριάκο Αγαθογγέλου. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας εργάστηκε σε ζαχαροπλαστείο, όπου συνέλαβε την ιδέα της παραγωγής φύλλου κρούστας.

Σε ηλικία 16 ετών δανείστηκε χρήματα από τον θείο του και δημιούργησε την δική του επιχείρηση παραγωγής φύλλου κρούστας και άρχισε τις διανομές σε όλη την Κύπρο.

Το 1948 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και προσελήφθη στο ομογενειακό ζαχαροπλαστείο «Κωνσταντινούπολη», το οποίο βρίσκονταν επί της 8ης Λεωφόρου στο Μανχάταν.

Το 1956 παντρεύτηκε με προξενιό με την Ευαγγελία το γένος Κουφουδάκη με την οποία έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, τον Στην, την Κάθυ και τον Ντίνο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1968 ίδρυσε την εταιρεία «Apollo Fillo» με έδρα το Dumont της Νέας Ιερσέης και άρχισε την μαζική βιομηχανική παραγωγή φύλλου κρούστας.  Η ανοδική πορεία της εταιρείας κέντρισε το ενδιαφέρον της αλευροβιομηχανίας «Pillsbury», η οποία το 1984 προέβη στην εξαγορά της.

Το 1987 αγόρασε ένα κτιριακό συγκρότημα στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης το οποίo μετέτρεψε σε εργοστάσιο παραγωγής πίτας. Πρόκειται για την «Kontos Pita» η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της μητρικής εταιρείας «Kontos Foods» που συν τοις άλλοις ασχολείται με την εισαγωγή των ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Με την σκληρή εργασία και το δαιμόνιο της φυλής που διακατείχε τον Ευριπίδη και τα παιδιά του και κυρίως τον Στηβ η «Kontos Foods»  αύξησε την γκάμα των προϊόντων και σήμερα εν έτη 2020 παράγει πάνω από 45 είδη πίτας, μπακλαβά, κανταϊφι και άλλα μεσογειακά προϊόντα τα οποία διανέμονται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ηγέτης – αγωνιστής

Ο αείμνηστος ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Κυπριακού Σωματείου Λάμπουσα και είναι ιδρυτικό μέλος πολλών φορέων μεταξύ των οποίων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής.  Ήταν μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της «Ηγεσίας των 100» και ευεργέτης των κοινοτήτων του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλάι και του του Αγίου Γεωργίου στο Νιου Πορτ Ρίτσι.

Η κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση σε συνδυασμό με τον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων έδωσαν το έναυσμα στους ομογενειακούς φορείς, στην Εκκλησία, καθώς επίσης στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές να τον βραβεύσουν.

Η ζωή και το έργο του αειμνήστου έδωσαν το έναυσμα στον Michael Richardson να γράψει το βιβλίο «Evris Kontos, A Greek Cypriot Immigrant and the American Dream», το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2013 από τον εκδοτικό οίκο Maxemm Global Media.

Πηγή: anamniseis.net/Δημ. Τσάκας