Έρευνα: Η χλωροκίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ασθενών με κορωναϊό

Οι επιστήμονες απαντούν στον Τραμπ για τα όσα λέει για τη χλωροκίνη. Σύμφωνα με την έρευνα όποιος ασθενείς λάβει το φάρμακο έχει αυξημένες πιθανότητες να καταλήξει. Τι είχε πει ο Σ. Τσιόδρας.

Το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, το οποίο λέει ότι λαμβάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 96.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν με την COVID-19, κατέδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, ή εκείνο της χλωροκίνης, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Η ζήτηση για την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που εγκρίθηκε πριν από δεκαετίες, αυξήθηκε, από τότε που ο Τραμπ συνέστησε τη χρήση της ως θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού, στις αρχές Απριλίου. Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα αιφνιδίασε τους πάντες παραδεχόμενος ότι παίρνει το χάπι προληπτικά.

Οι συντάκτες της έρευνας του The Lancet συνιστούν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, μέχρι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για τους ασθενείς με νέο κορωνοϊό. Οι συντάκτες μάλιστα λένε ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν η λήψη του φαρμάκου έχει κάποιο όφελος σε ασθενείς με Covid-19.

Η έρευνα του The Lancet μελέτησε δεδομένα από 671 νοσοκομεία, όπου 14.888 ασθενείς έλαβαν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε χλωροκίνη, με ή χωρίς το αντιβιοτικό μακρολίδη, και 81.144 ασθενείς δεν έλαβαν κανένα θεραπευτικό σχήμα.

Τι είχε πει ο Τσιόδρας

Προ ημερών ο Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τονίσει πως πρόκειται για ένα φάρμακο η δράση του οποίου ακόμη αμφισβητείται. Υπήρξε μια πολύ πρόσφατη μεγάλη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine της Βοστόνης, η οποία δεν έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βέβαια χορηγήθηκε σε πιο βαριά ασθενείς», τόνισε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Βλέπω μια τάση στην επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία, να δίνονται τα φάρμακα όσο δυνατόν νωρίτερα και σε ηπιότερης μορφής εκδήλωση της νόσου. Γιατί στην πρώτη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερη σημασία οι υψηλής βαρύτητας ασθενείς, σε αυτή την περίοδο έχουν σημασία άπαντες. Προσπαθούσαμε να σώσουμε τους υψηλής βαρύτητας, οι οποίοι μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπήρχε εδώ και ένα μήνα αυτή η δυνατότητα, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα εθελοντικά να δώσει κανείς χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, τα δύο «ξαδελφάκια», και σε υγειονομικούς και σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες είχαν εκτεθεί στον ιό και δόθηκε πάντα, όπως είπε, σε επίπεδο στενής παρακολούθησης με τον γιατρό.

«Τώρα, το εάν δουλεύει δεν το ξέρουμε ακόμα. Περιμένουμε προοπτικές μελέτες οι οποίες έχουν αρχίσει, στις οποίες οι μισοί παίρνουν, οι μισοί δεν παίρνουν και θα περιμένουμε με αγωνία αυτά τα αποτελέσματα. Και εκεί κατέληξε και η μεγάλη μελέτη στο New England: ότι θέλουμε για τη χλωροκίνη μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, στην οποία οι μισοί θα την παίρνουν και οι μισοί δεν θα την παίρνουν και θα εξετάζει και τα διαφορετικά στάδια βαρύτητας της νόσου. Δυστυχώς αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα», κατέληξε.

Πηγή:newpost.gr