Η Αυστραλία ζητά “τα φώτα” του ομογενή κροίσου Ανδρέα Λιβέρη

Το επιχειρηματικό προφίλ του Ανδρέα Λιβέρη, ομογενή κροίσου με σημαντική παρουσία στον ενεργειακό τομέα και διασυνδέσεις με Αμερικανούς προέδρους, φέρεται να τον ανέδειξε σε περιζήτητο υποψήφιο για να συνδράμει στην έξοδο της Αυστραλίας από την κρίση της πανδημίας.

Απόδειξη, το γεγονός ότι έχει κληθεί να συμμετάσχει όχι σε μία αλλά σε δύο σχετικές ομάδες επίλεκτων ειδικών, και συγκεκριμένα ως ειδικός σύμβουλος στην Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τον COVID-19 αλλά και ως συμπρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Βορείου Επικράτειας.

Ο γεννημένος στο Ντάργουιν Ελληνοαυστραλός είναι γνωστός τόσο στην παροικία, μέσω κυρίως της φιλανθρωπικής του δράσης όντας ένας εκ των ιδρυτών του Hellenic Initiative, αλλά και βέβαια στην ευρύτερη και διεθνή για την ακρίβεια κοινότητα.

Η ανάμιξή του στην πανεθνική επιτροπή έγινε γνωστή στους περισσότερους την περασμένη εβδομάδα όταν ο Guardian έφερε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο αναφοράς από επιτελείο του οποίου ηγείται ο ομογενής επιχειρηματίας συστήνοντας στην αυστραλιανή κυβέρνηση την επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου στο πλαίσιο στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Ο κ. Λιβέρης είχε διατελέσει μέχρι πρότινος για δεκαετίες διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού αμερικανικού κολοσσού στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου Dow Chemical, ενώ επί του παρόντος είναι διευθυντής της εταιρείας DowDuPont που προέκυψε κατόπιν συγχώνευσης και υπηρετεί μεταξύ άλλων στο ΔΣ της Saudi Aramco, εταιρείας αντίστοιχου βεληνεκούς στη Σαουδική Αραβία.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της αυστραλιανής κυβέρνησης για τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού για τον COVID-19, ο κ. Λιβερής είναι γνωστός για την “υπεράσπιση της σημαντικότητας της κατασκευαστικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Για του λόγου το αληθές, έχει διοριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε αρμόδιο συμβούλιο για την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού τομέα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ προηγουμένως είχε υπηρετήσει και σε σχετική επιτροπή της διακυβέρνησης του προκατόχου του Τραμπ, Μπάρακ Ομπάμα.

“ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ”
Η εμπειρία του κ. Λιβέρη δεν θα ήταν δυνατόν να μείνει “ανεκμετάλλευτη” και από τον τόπο της γεννέτειράς του, τη Βόρεια Επικράτεια, όπου θα ηγηθεί μαζί με τον πρώην επικεφαλής υπουργό της, Paul Henderson, της τοπικής Επιτροπής Οικονομικής Ανασυγκρότησης.

Η σύσταση της οχταμελούς – πλέον επιτροπής – ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με εξαίρεση τον κ. Λιβέρη ο διορισμός του οποίου ως συμπροέδρου επιβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη.

Στόχος της επιτροπής, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Επικράτεια στην επόμενη “σελίδα” της πανδημίας.

Ο τοπικός πρωθυπουργός Michael Gunner ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Λιβέρη για τη συμμετοχή του στην επιτροπή εν μέσω της ήδη φορτωμένης ατζέντας του, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ΑΒC.

“Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Ανδρέα, έχει εδώ και καιρό καθιερωθεί ως ‘παίκτης’ στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά υπήρξε και πάντοτε παιδί της Επικράτειας.

“Ο Ανδρέας πιστεύει ότι η Επικράτεια μπορεί να γίνει ενεργειακός και κατασκευαστικός πυρήνας και συμφωνώ μαζί του”, είπε ο κ. Gunner, κάνοντας ειδική μνεία στις υπηρεσίες που έχει προσφέρει ο ομογενής στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Αυστραλό πρωθυπουργό λέγοντας ότι τώρα και η Βόρεια Επικράτεια ζητά τη βοήθειά του.

Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Επικράτεια στα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Gunner δήλωσε ότι δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι στόχος τους είναι και η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Η αμοιβή του κ. Λιβέρη, όπως και των άλλων μελών της επιτροπής στη Βόρεια Επικράτεια, φέρεται να ανέρχεται έως τα $44.000 τον χρόνο, όμως σύμφωνα με τον κ. Gunner ο ομογενής δισεκατομμυριούχος αναμένεται να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στο Ντάργουιν και με την οικογένειά του έχει βάση το Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ο κ. Λιβέρης δηλώνει με κάθε ευκαιρία υπερηφάνεια για την ελληνική καταγωγή του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον εαυτό του σε παλαιότερη συνέντευξη στον “Νέο Κόσμο”, “Αυστραλοαμερικανό Έλληνα” που πατάει “σε τρεις ηπείρους”.

πηγή:neoskosmos.com

Print Friendly, PDF & Email