ΑΝΑΛΥΣΗ: Σχέδια, Παρασκήνιο και Στοχεύσεις για την ΓΓΑΕ

 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Παρουσιάζοντας το Νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας είπε ότι οι βασικοί άξονες της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι:

-Ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας στον πυρήνα δραστηριοτήτων του Υπουργείου.

-Εκσυγχρονισμός του Οργανωτικού Σχήματος.

-Ενοποίηση Δομών για την αναβάθμισή τους και την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.

-Αναδιάρθρωση Μηχανισμού Διοικητικής Υποστήριξης.

-Απλοποίηση Διαδικασιών- Αντιμετώπιση Γραφειοκρατίας.

-Ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.

Τι ακριβώς είναι;

Τι, λοιπόν, είναι Δημόσια Διπλωματία; Η Δημόσια Διπλωματία είναι κλάδος διακριτός από την Πολιτιστική Διπλωματία και διαφέρει προς τους σκοπούς και την πρακτική της. Ο όρος γεννήθηκε στην Αμερική και χρησιμοποιήθηκε για προπαγανδιστικούς σκοπούς. βασίζεται στην προώθηση των πλεονεκτημάτων μίας χώρας, τη βελτίωση των αρνητικών της στοιχείων και την ενίσχυση της θέσεως ενός κράτους στο διεθνές σύστημα.

Από την άλλη μεριά, η Οικονομική Διπλωματία έχει ως επίκεντρο των επιδιώξεων την οικονομική αναγνώριση ότι η επικέντρωση στην εμπορική διπλωματία και μόνο, ήτοι η προώθηση εξαγωγών και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, δεν είναι πλέον αρκετή. «Ότι η οικονομική διπλωματία έχει ένα πιο ευρύ ρόλο να διαδραματίσει».

Κρίσιμα στοιχεία

Επομένως δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία που προωθούν οι δύο αυτές «νεοφανείς» διευθύνσεις άσκησης διπλωματίας:

  1. Η προώθηση συνεκτικά όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, και η ενίσχυση των πολιτικών της σχέσεων». Και,
  2. Η βελτίωση των αρνητικών στοιχείων της Ελλάδος και η ενίσχυση της θέσεως της χώρας στο διεθνές σύστημα.

Συμπληρωματικό στοιχείο σ΄ αυτό το δίπολο μπαίνει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ). Δύο είναι, επίσης, και εδώ, οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε κάθε ένας να υποθέσει ότι η ΓΓΑΕ μπαίνει «σφήνα» (έως συνθλίψεως), ανάμεσα στις δύο «διπλωματίες».

  1. Για να συνδράμει την προσπάθεια προώθησης στο εξωτερικό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδος. Ή (και)
  2. Η εξοικονόμηση «ανθρωπίνων πόρων», δηλαδή, κάποιων «μισθών» και ορισμένων λειτουργικών εξόδων της ΓΓΑΕ η οποία του λοιπού συνεννοούμενη με τις άλλες δύο Διπλωματικές υπηρεσίες, δεν θα διαθέτει ίδιον προϋπολογισμό.

Άρα, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ΓΓΑΕ, δεν προκύπτει από πουθενά, ένα το κρατούμενο. Δύο, εκείνο που προκύπτει πασιφανώς είναι η από καιρό ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη «…ότι η Ελλάδα, με το περιορισμένο ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή, έχει μόνο έναν τρόπο για να βελτιώσει την τρωθείσα τα (σ.σ. τα χρόνια των Μνημονίων και του ΣΥΡΙΖΑ) εικόνα της στο εξωτερικό: την εξωστρέφεια». Εξωστρέφεια η οποία, κατά το Μαξίμου,  επιτυγχάνεται με την άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας. Η απόδοση θα ήταν καλύτερη, αν η εξωστρέφεια περιλάμβανε και την Οικονομική Διπλωματία, δημιουργώντας ένα σχήμα συνεργατικό των δύο μορφών Διπλωματίας… Κατανοητό.

Η ανάμειξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), που συμβάλει, όμως, προς αυτήν την (γενικά ορθή) κατεύθυνση; ΠΟΥΘΕΝΑ. Άρα είναι ακατανόητη.

ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ:

  1. Θέλουν η νέα «συνενωμένη» ΓΓΑΕ να μην εκπονεί πλέον σχέδια και προγράμματα για τους Απόδημους, όπως π.χ. «φιλοξενία ομογενών μαθητών», «βραβεύσεις ομογενών», «Έδρες Ελληνικών Σπουδών», «Ελληνική Γλώσσα για τα παιδιά της Ομογένειας», «Επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας των ομογενών», επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.ο.κ.
  2. Σκοπεύουν να βάλουν τους ομογενείς και τις οργανώσεις τους να λειτουργούν ως αμισθί «πλασιέ» ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές! Ή ακόμη και τζάμπα προπαγανδιστές του πόσο καλή είναι πλέον η ελληνική κοινωνία, τι καλές κυβερνήσεις που έχουμε, τι σωστά μέτρα που λαμβάνουμε, τι καλή οικονομία που οικοδομούμε!

Αντιλαμβανόμαστε ότι η νέα αντίληψη καθώς και οι πρακτικές που εισάγει η Δημόσια Διπλωματία στις διεθνείς σχέσεις είναι μια ευκαιρία για τα μικρομεσαία κράτη, να βγουν από την αφάνεια και την ¨υποτέλεια¨. Και ότι η Οικονομική Διπλωματία θα παίξει πλέον καθοριστικό ρόλο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Στην άσκηση πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό και για τους Έλληνες Ομογενείς ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ, ΟΜΩΣ, ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΡΟΛΟ.

Συντεχνιακό παρασκήνιο

Από δημοσιεύματα σε ανύποπτο χρόνο, εξάλλου, έχει αποκαλυφθεί ένα πολυδαίδαλο συντεχνιακό παρασκήνιο στο ΥΠΕΞ, γύρω ακριβώς από τις μεθοδεύσεις για τις δύο αυτές Διπλωματίες. Μην ξεχνάμε ότι άμα τη εκλογή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε εκδίδοντας Π Δ, με το οποίο η άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας μεταφερόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τον Κλάδο που την ασκούσε μέχρι τότε, δηλαδή τους Ακολούθους Τύπου.

Ακολούθησε ένα δεύτερο Π Δ, που δημιουργούσε έναν φορέα Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει την άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας. Αντιθέτως, την υπήγαγε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων, υπό τον υφυπουργό Αποδήμου Ελληνισμού!!!

Από δω, έγραφαν τα δημοσιεύματα, ξεκινούσε  ένα σχέδιο που είχε ετοιμασθεί από την ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε εγκριθεί από τον ίδιο και θα μπορούσε να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο άμεσα!  Επρόκειτο για την αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ένας από τους τρόπους που το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε για να το κατορθώσει, ήταν και η προσαρμογή του ΥΠΕΞ στις σύγχρονες απαιτήσεις και  η ένταξη της Δημόσιας Διπλωματίας, μαζί με την Οικονομική Διπλωματία, σε έναν φορέα Εξωστρέφειας που θα υπήγετο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κάποιοι, όμως, -γράφτηκε αυτό-  μέσα στο Υπουργείο δεν ήθελαν την ένταξη της Δημόσιας Διπλωματίας, φθάνοντας μέχρι σημείου να αρνούνται την ένταξη των Ακολούθων Τύπου στο Ειδικό Μισθολόγιο, όπως όλοι οι συνάδελφοί τους με διπλωματικούς βαθμούς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ, παράλληλα, άνοιξε η «όρεξη» κάποιων υπαλλήλων της ΓΓΑΕ να ενταχθούν κι αυτοί στο Ειδικό Μισθολόγιο του ΥΠΕΞ…

Ανεξαρτήτως, όμως, των συντεχνιακών διεκδικήσεων και των «δημοσιοϋπαλληλικών» πεπονόφλουδων, εμείς καλοπροαίρετα πάντα, θα ρωτήσουμε:

Αν υποθέσουμε ότι τελικά «περνάει» το νομοσχέδιο, και έχουμε μία ενιαία και αδιαίρετη (ως η Αγία Τριάς!) «Δ/νση Οικονομικής Διπλωματίας, Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού», όλα έναν αχταρμά,

  1. Με τι τεχνογνωσία; Με ποιαν ειδική γνώση; Με ποιαν εμπειρία; Μέσω ποιών δικτύων; θα μπορέσει ο «διπλωμάτης» Γενικός Γραμματέας να ασχοληθεί ΚΑΙ με τον Απόδημο Ελληνισμό;
  2. Αν ο στόχος είναι τα ξένα κοινά, τα ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι ξένες δεξαμενές σκέψης, οι κοινωνίες των πολιτών σε άλλες χώρες, τα αλλοδαπά μέσα ενημέρωσης, οι ξένες επιστημονικές κοινότητες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων άλλων χωρών, η σύγκλιση με διαφορετικά κοινωνικά μοντέλα, και οι διεθνείς αγορές, τότε πόσοι Γενικοί Γραμματείς χρειάζονται για να μπορέσει να περισσέψει και ένας,  ο οποίος θα ασχοληθεί με τα Προγράμματα, τα Προβλήματα και τα Θέλω του Απόδημου Ελληνισμού;

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Με την προωθούμενη “συνένωση”, ούτε εκσυγχρονισμό, ούτε απλοποίηση διαδικασιών, μήτε αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, επιτυγχάνετε. Τα εντελώς αντίθετα θα προκύψουν.