Και Έλληνες της Αυστραλίας στο κίνημα «Οι ζωές των μαύρων μετράνε»

Μελβούρνη.– Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν  το Σάββατο αγκαλιάζοντας την υπόθεση των αμερικανών διαδηλωτών, που έχουν εξοργισθεί για τον θάνατο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών, και αψηφώντας απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις της αστυνομίας ότι θα επιβληθούν πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

H μαζική συμμετοχή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, γερουσιαστή Mathias Cormann που χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την    διαδήλωση για την διάδοση του κορονοϊού και τους οργανωτές «εγωϊστές».

«Όταν απαγορεύουμε στον κόσμο να παραστεί σε κηδεία για να αποχαιρετίσει αγαπημένα του πρόσωπα, είναι πρόκληση η μαζική συμμετοχή σε διαδηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και απειλούν όλα όσα κερδίσαμε» είπε ο κ. Cormann.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος Richard Marles είπε ότι δεν αισθάνθηκε άνετα με τις μαζικές διαδηλώσεις αλλά δεν είναι σε θέση να χαρακτηρίσει «εγωϊστές» τους ιθαγενείς που αγωνίζονται για βασικά τους δικαιώματα.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη  αλλά και στις άλλες πόλεις η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή.

Επίσης εντυπωσιακή ήταν  και η παρουσία Ελλήνων της Αυστραλίας  στις διαδηλώσεις που αψήφησαν τις  προειδοποιήσεις για κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού και έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους Αβορίγινες της Αυστραλίας και τους μαύρους γενικότερα.

 

Από την διαδήλωση στη Μελβούρνη

Στο Σίδνεϊ το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάσισε αργά το βράδυ  της Παρασκευής να κηρύξει παράνομη την  διαδήλωση. Οι διοργανωτές έκαναν προσφυγή και το δικαστήριο ανέτρεψε την αρχική του απόφαση και η διαδήλωση κρίθηκε νόμιμη.

Η διαδήλωση είχε ήδη ξεκινήσει όταν έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου. Στο Σίδνεϊ  το αίτημα για την μη διεξαγωγή της διαδήλωσης υπέβαλε η αστυνομία στη Νέα Νότια Ουαλία (NSW).

Οι χιλιάδες άνθρωποι   έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, προκειμένου να εκφράσουν τον θυμό τους για τους θανάτους που έχουν σημειωθεί σε αυτόχθονες υπό αστυνομική κράτηση στην Αυστραλία.

Μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, Αυστραλοί διαδήλωσαν εναντίον του δυσανάλογου αριθμού των θανάτων μαύρων στη φυλακή.

Η κόρη του ιδρυτή του «Νέου Κόσμου», Τάνια Γκόγκου Wilson με τον σύζυγό της Ross Wilson στην διαδήλωση της Μελβούρνης. Φώτο: Supplied

«Ο κόσμος έχει κάνει πολλές θυσίες για να νικήσει τον κορωνοϊό» δήλωσε ο δικαστής Desmond Fagan, κρίνοντας ότι οι ανησυχίες για την υγεία των πολιτών υπερέβαιναν το δικαίωμα διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.   «Δεν είναι καιρός να αποσπάσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε όταν αποφασίστηκε αρχικά η απαγόρευση της διαδήλωσης στο Σίδνεϊ.

Ωστόσο, η Latona Dungay, της οποίας ο γιος Ντέιβιντ πέθανε στη φυλακή το 2015, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «Θα διαδηλώσουμε είτε τους αρέσει είτε όχι, γιατί αυτή είναι η χώρα μας και τίποτα δεν θα σταματήσει κανέναν από εμάς».

Τελικά η δικαστική απόφαση ανατράπηκε και η διαδήλωση έγινε. Σε όλες τις πόλεις οι διαδηλωτές κρατούσαν αποστάσεις και οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον  είχε επικρίνει τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες, λέγοντας «Ας βρούμε έναν καλύτερο, έναν άλλο τρόπο να εκφράσουμε αυτά τα συναισθήματα, αντί να θέσετε τη δική σας υγεία σε κίνδυνο, την υγεία των άλλων σε κίνδυνο».

Η αστυνομία στη Μελβούρνη προέτρεψε επίσης  τους ανθρώπους να μην παρευρεθούν  στην διαδήλωση εκεί, παρακαλώντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν την εκδήλωση και απειλώντας ότι θα υπάρξουν πρόστιμα για τους παραβάτες.  Η διαδήλωση έγινε, είχε επιτυχία  αλλά οι οργανωτές απειλούνται με πρόστιμο.

Στο Μπρίσμπαν και την Αδελαΐδα, οι διαμαρτυρίες έχουν λάβει έγκριση από την αστυνομία.

Οι διαμαρτυρίες της Αυστραλίας έχουν επικεντρωθεί στην αστυνομική μεταχείριση των Αβορίγινων καθώς τουλάχιστον 432 Αυστραλοί Αβορίγινες έχουν πεθάνει ενώ ήταν υπό κράτηση από το 1991.

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις πόλεις φορούσαν μάσκες προστασίας και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) ενώ παράλληλα ζήτησαν να σταματήσει η κακομεταχείριση των ιθαγενών Αυστραλών από την αστυνομία. Πολλοί διαδηλωτές στο είχαν τυλιχθεί με σημαίες των ιθαγενών.

Ο υπουργός αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντέιβιντ Έλιοτ   είχε δηλώσει (πριν την δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη την διαδήλωση)  πως η αστυνομία ήταν προετοιμασμένη «για οποιονδήποτε» περιφρονήσει τον νόμο.

«Η ελευθερία του λόγου δεν είναι τόσο ελεύθερη όσο θα θέλαμε να είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Έλιοτ. «Οι κανόνες αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαροι».

Στη Βικτόρια, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ξεσπάσματα του  κορονοϊού και όπου οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης επιτρέπουν συγκεντρώσεις όχι άνω των 20 ανθρώπων, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν τον κόσμο να μην συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις αλλά δεν εισακούστηκαν.

«Δεν είναι ο καιρός να έχουμε μεγάλες συναθροίσεις», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Βικτόρια Μπρετ Σάτον.

Η αστυνομία της Βικτόρια  απειλεί τώρα ότι θα επιβάλει πρόστιμα στους οργανωτές των διαδηλώσεων και σε όσους παραβίασαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.