Υπεγράφη η ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή της Ν.Δ. και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελο Συρίγο η συμφωνία αυτή περνάει ένα μήνυμα σαφέστατο ότι υπάρχει μια οριοθέτηση. «Αυτή η συμφωνία οριοθετήσεως με την Ιταλία έχει προϊστορία. Το 1977 πάλι σε περίοδο εξάρσεων των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράψαμε συμφωνία με την Ιταλία με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά, στο σημείο που κατά πάσα πιθανότητα ακολουθεί τώρα και η οικονομική ζώνη. Τότε το μήνυμα ήταν ότι εκείνο που ακολουθείται είναι η μέση γραμμή και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Κατ’ αντιστοιχία τώρα επιβεβαιώνεται ότι το όριο είναι περίπου η μέση γραμμή και τα νησιά έχουν και ΑΟΖ. Περισσότερο πιστεύω ότι ασκείται πίεση προς την Αλβανία παρά προς τη Λιβύη με αυτό το σύμφωνο», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», υπογράμμισε.