ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Πατείς με πατώ σε!

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ναι, αυτό είναι Ελλάδα! Η Μύκονος! Η Αγία Τριάδα του Πειραιά! Η Ομόνοια της Αθήνας! Ο Ηλεκτρικός που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά! Τα λεωφορεία! Οι παραλίες της Αττικής! Πήχτρα. Λαός! Πατείς με πατώ σε!

Αυτό είναι Έλληνες. Απείθαρχοι! Αμετανόητοι! Καυγατζήδες! Πανηγυριώτες! Αδιάφοροι! (Όχι, όμως, και αδιάφθοροι!). Ενταγμένοι – ανένταχτοι! Ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο! (Με φυσιολογική ροπή προς το τελευταίο, περισσότερο απ΄  ό,τι προς το πρώτο!) Όχι όλοι, αλλά πολλοί…

Πλησμονή κόσμου! Για να γλεντήσουμε. Για να υψώσουμε ανδριάντες. Για να εγκαινιάσουμε το σιντριβάνι! Για να μετακινηθούμε. Για να κολυμπήσουμε! Δεν ήταν δυο δεν ήταν τρεις, ήτανε χίλιοι δεκατρείς, που λέει και το άσμα!  Έλληνας το έγραψε κι αυτό! Εκεί, μια ζωή μαθημένοι στο …στριμωξίδι! Δώσε μας νταβαντούρι και πάρε μας την ψυχή!

Και ένας Κοροναϊός πάνω από τα κεφάλια μας να ακονίζει περιχαρής τις κορόνες του! Ξανά, λέει, καθημερινή ενημέρωση… Αλήθεια, τι να μας κάνει ένας Τσιόδρας; Τι να μας κάνει ένας Χαρδαλιάς; Τι να μας κάνει ένας Μητσοτάκης; Τι να μας κάνει μια κυβέρνηση; Τι να μας κάνει ένα Σύστημα Υγείας; Τι να μας κάνει μια Παναγιά;

Ένα μπαμπούλα θέλουμε πάνω θέ μας! Με το μαστίγιο! Με το πρόστιμο! Με το απαγορεύεται! Μόνο έτσι χαμπαριάζουμε!

Διαφορετικά…

Τι να μας κάνει μια Μύκονος! Πού να χωρέσουν όλοι οι Έλληνες πάνω της; Και μετά θέλουμε να μην συνωστίζονται! Μπορεί να λέγεσαι σύγχρονος Έλληνας και να μην έχεις περιπλανηθεί στα σοκάκια του νησιού; Πλούσιος, φτωχός, ντυμένος ή γυμνός, κυρίως το τελευταίο, και να μην έχεις ζήσει, έστω για μια φορά, τη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου, που θεωρείται από τις πιο ζωντανές και ενεργές στην Ευρώπη;  Κάτι σαν τον Βεζούβιο να πούμε!

Μπορείς να είσαι καθώς πρέπει Έλλην και να μην έχεις κολυμπήσει, έστω άπαξ στο βίο σου σε παραλίες όπως  Άγιος Σώστης, Πάνορμος, Λιά, Καλό Λιβάδι, Φτελιά, Αγράρι, Αγία Άννα, Σούπερ Παραντάις, Παράγκα, Ορνός, Ψαρού; Ε, μπορείς, δεν μπορείς!

Και αν δεν το κάνεις με τον Κοροναϊό, να δείξεις τη λεβεντιά σου, ότι δεν τον φοβάσαι τάχατες, πότε θα το κάνεις; Αν δεν σηκώσεις τον ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βασιλίδος των Πόλεων, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, με τον Κοροναϊό, πότε θα το κάνεις; Ο Κοροναϊός θα σε πτοήσει; Και καλά ο Σεβασμιότατος. Αυτός πες έχει τη εξ ύψους προστασία! Ο Άδωνις; Τι ήθελε αυτός στη σύναξη; Αμάν, μη δει εξέδρα και δεν ανεβεί να βγάλει λόγο! Ακόμη και επί του πεζοδρομίου!

Και μετά λέει, θέλουν οι Τούρκοι να μας στείλουν μετανάστες γεμάτους με τον ιό! Σιγά, την έμπνευση! Μπορούμε και μόνοι μας να «φουφουλιάσουμε»!!! Α, ναι, θα  κάνουνε οι Τούρκοι, λένε, τζαμί την Αγιά Σοφιά!  Έδω τους στήσαμε τζαμί εμείς μέσα στην Αθήνα! Σε δικό μας οικόπεδο, με δικά μας χρήματα!..

Δεν ξέρω πόσα θα είναι τα κρούσματα τις επόμενες μέρες. Ούτε αν θα μας αντέξει πάλι το Σύστημα Υγείας. Εκείνη η πρωτιά που λέγαμε με νοιάζει! Μια φορά είπαμε και ‘ μεις να βγούμε πρώτοι διαπλανητικά σε κάτι και κλωτσήσαμε την καρδάρα με το γάλα!  Για τους λίγους, που είναι πολλοί στην περίπτωση.

Και ξεχυθήκαμε με τα ΙΧ μας, με τα καράβια, με τις μηχανές μας!

Στη Μύκονο! Στην Αγία Τριάδα του Πειραιά! Στην Ομόνοια της Αθήνας! Στον Ηλεκτρικό, τα λεωφορεία, τις παραλίες!..

Και άντε να μας μαζέψει τώρα ο Χαρδαλιάς!