Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμός

Μελβούρνη.- Η εβδομαδιαία σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης επηρεάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού όπως και άλλες δραστηριότητες του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος της Κοινότητας. Λόγω της συνεχιζόμενης φύσης της πανδημίας Covid-19, κρίθηκε απαραίτητο να ανασταλεί η σειρά των Σεμιναρίων στα μέσα Μαρτίου.

Καθώς αυτό είναι το δέκατο έτος της σειράς επρόκειτο φέτος να γιορταστεί μια δεκαετία πνευματικού διαλόγου, ακαδημαϊκών επισκέψεων, συναρπαστικών παρουσιάσεων και ενθαρρυντικών συζητήσεων. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν προγραμματιστεί, οι διοργανωτές προβληματίστηκαν από τις εξελίξεις, όπως όλοι μας.

Ευτυχώς, αυτή η περίοδος αδρανοποίησης και αναστολής θα λήξει σύντομα. Η σειρά σεμιναρίων θα αποκατασταθεί έως το τέλος του μήνα, με την κύρια διαφορά να είναι ότι θα παρουσιάζονται στο διαδίκτυο και θα πραγματοποιούνται κάθε δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργανωτικής Επιτροπής των σεμιναρίων και μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας, Δρ Νίκο Ντάλλα, αυτό μπορεί να μην είναι μια ιδανική λύση, δεν καλύπτει τη συνάντηση και την επικοινωνία των ανθρώπων στο Ελληνικό Κέντρο, ούτε την κοινωνική διάσταση που παρέχουν τα σεμινάρια, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα. Αν προς το τέλος της φετινής σειράς θα επιτραπεί η παρουσία του κοινού στο Ελληνικό Κέντρο, ακόμη και σε περιορισμένη βάση, μένει να το δούμε.

Τα σεμινάρια θα μεταδοθούν μέσω της πλατφόρμας βίντεο-διασκέψεων Zoom, αλλά θα μεταδοθούν ταυτόχρονα στα κανάλια Facebook και Youtube της Κοινότητας. Η πρώτη διαδικτυακή ετήσια Γενική Συνέλευση της Κοινότητας φέτος διοργανώθηκε τον Μάιο και μια παρόμοια προσέγγιση θα χρησιμοποιηθεί για την επανάληψη των σεμιναρίων.

Η εγγραφή δεν θα είναι υποχρεωτική για τους συμμετέχοντες, αλλά για όσους θέλουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας τη λειτουργία συνομιλίας του Zoom, απαιτείται προηγούμενη εγγραφή.

Για την επανέναρξη της σειράς έχει επιλεγεί ένα θέμα και μία ομιλήτρια που ταιριάζουν στις εξελίξεις αυτής της περιόδου. Την Πέμπτη 25 Ιουνίου, η σειρά θα ξεκινήσει εκ νέου με την Louise Hitchcock, καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Αιγαίου του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Το θέμα της διάλεξής της είναι: «Τι μπορεί να μας πει η πανδημία Covid-19 για την κατάρρευση στην Ελλάδα την Εποχή του Χαλκού (12ος αιώνας)».

Στόχος της ομιλίας είναι να επανεξετάσει τις θεωρίες των γεγονότων και των μυθολογιών γύρω από το τέλος της Εποχής του Χαλκού στη Μεσόγειο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Μυκηναϊκού πολιτισμού καθώς και πολλών τόπων γύρω από τη Μεσόγειο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διάλεξη θα ανοικοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.