Η Ραδιοφωνία S-B-S έγινε 45 ετών

Η Ραδιοφωνία SBS είναι ο πλέον πολυγλωσσικός σταθμός στον κόσμο. Εκπέμπει προγράμματα σε 68 γλώσσες. Χθες, 9 Ιουνίου, είχε τα 45α γενέθλιά του.

Ήταν 9 Ιουνίου του 1975, που στα ερτζιανά ακούστηκε η φωνή του πρώην υπουργός Μετανάστευσης στην πρώτη κυβέρνηση του Gough Whitlam, Al Grasby, ο οποίος καλωσόρισε τους ακροατές και ακροάτριες του ελληνικού προγράμματος στο 2ΕΑ, όπως ονομαζόταν τότε.

Η Ελληνική εκπομπή ήταν η πρώτη που ακούστηκε.  Λίγες ημέρες αργότερα άρχισε η λειτουργία και του αντίστοιχου σταθμού στην Μελβούρνη, με το όνομα 2ΕΑ.

Πρώτιστος σκοπός ήταν η ενημέρωση των μεταναστευτικών κοινοτήτων  για το νέο ιατρικό σύστημα που προωθούσε τότε η κυβέρνηση των Εργατικών.

Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και όχι μόνο κράτησε τρεις μήνες όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί, σε πολύ περισσότερες γλώσσες από τις εφτά που ήταν στην αρχή.

Η Κούλα Μπίτση (στο κέντρο) μαζί με συνεργάτες της εκείνη την εποχή.

Η Κούλα Μπίτση (στο κέντρο) μαζί με συνεργάτες της εκείνη την εποχή. Source: Supplied

Το  1978 ήρθε και το τηλεοπτικό κανάλι, και φτάνουμε στο σήμερα που είναι ένας μεγάλος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, με παρουσία ασφαλώς και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Στο παρελθόν σε αντίστοιχες επετείους φιλοξενήσαμε μερικούς από τους συναδέλφους μας που ήταν παρόντες και παρούσες σε εκείνα τα πρώτα χρόνια του σταθμού μας.

Το ίδιο πράξαμε και σήμερα  συνομιλώντας με την Κούλα Μπίτση, η οποία ήταν επικεφαλής του Ελληνικού Προγράμματος 3ΕΑ από το 1979 έως το 1983.

Η Ηπειρώτισσα στην καταγωγή Κούλα Μπίτση μας μίλησε για τον ερχομό της στην Αυστραλία στα μέσα της δεκαετίας του ’50, για τις εκπομπές που έκανε για σχεδόν μι9α δεκαετίας σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μελβούρνης καθώς και για την ένταξή της στο δυναμικό της ελληνικής ομάδας του 3ΕΑ (ο προπομπός της Ραδιοφωνίας SBS).

Πηγή: sbs.com.au/