“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα”

Ξαναχτυπά ο Πάνος Σκουρλέτης και απαντά στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει στην δημιουργία ενός «άλλου ΣΥΡΙΖΑ».

Να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ

Ο Πάνος Σκουρλέτης με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή αντικρούει λέξη προς λέξη όλες τις επίμαχες αναφορές και εκφράσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως παρά τις αναταράξεις θα προχωρήσει στο πολιτικό του σχέδιο ως «ηγέτης» καθώς όπως είπε ο κ. Τσίπρας «εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».

«Προσωπικά, αλλά νομίζω πως και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων» απαντά ο Πάνος Σκουρλέτης και αφήνει να εννοηθεί ότι το κόμμα που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ένα κόμμα δέσμιο της διαπλοκής και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

«Νομίζω ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φιλοδοξεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ένα κόμμα που άσκησε διακυβέρνηση, αν θέλει να αυτοπροστατεύεται και να μην κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα κόμμα όπως ήταν παλιά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, απαιτείται να έχει ένα ειδικό βάρος.

Έτσι θωρακίζεται και έναντι των ισχυρών οικονομικών κέντρων και της διαπλοκής. Όταν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων δεν πατάνε γερά στα πόδια τους, μέσα από τέτοιου είδους πολιτικά υποκείμενα όπως αυτό που περιέγραψα, τότε πολύ εύκολα καθίστανται και όμηροι των ισχυρών οικονομικών κέντρων. Αυτό μας δείχνει η πορεία του εγχώριου δικομματισμού από ένα σημείο και έπειτα» αναφέρει με νόημα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ατελέσφορες αντιλήψεις

Πάντως ο κ. Σκουρλέτης δεν περιορίζεται μόνο εκεί αλλά σε αντιδιαστολή με τα όσα ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας πως οι διαφωνίες με το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο προσωπικές παρά πολιτικές ο κ. Σκουρλέτης ουσιαστικά εκφράζει τη διαφωνία του με την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ευρύτερη παράταξη που θα εκφράζει και την κεντροαριστερά.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει ο αποκλειστικός εκφραστής του χώρου από την Αριστερά μέχρι την Κεντροαριστερά. Αυτές οι αντιλήψεις εκφράζουν ηγεμονισμό και νομίζω ότι τελικά είναι ατελέσφορες» τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωστόσο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ σε προγραμματική βάση εφόσον η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίσει να οριοθετείται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Όχι μονόπλευρος προσανατολισμός προς το κέντρο

Η διαφωνία του κ. Σκουρλέτη αφορά επί της ουσίας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπρόσθετα ο Πάνος Σκουρλέτης εκφράζοντας τη αντίθεσή του στην κεντροαριστερή ταυτότητα που θέλει να προσδώσει στο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου και τον προσανατολισμό των συμμαχιών που επιδιώκει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τη σοσιαλδημοκρατία.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε ένα μονόπλευρο προσανατολισμό, προς τον κεντρώο χώρο. Αν θέλουμε δε να προκύψει μια πλειοψηφική δυναμική, που θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές, πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα κόσμο αχαρτογράφητο ως προς την πολιτική του έκφραση» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει:

«Πέρα από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, υπάρχει και αυτός που αυτοπροσδιορίζεται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει να απευθυνθούμε και σε αυτό το χώρο, ακόμα και στο ΚΚΕ, άσχετα αν πιστεύω ότι είναι απίθανο να δούμε μια επανατοποθέτηση αυτού του χώρου που να επιτρέπει μια στοιχειώδη συνεργασία.

Ο χώρος του ΜέΡΑ25 και ένας διάσπαρτος, ανένταχτος και πολλές φορές μη εκπροσωπούμενος κόσμος της Αριστεράς, πρέπει να είναι ένας χώρος που θα πρέπει να απευθυνόμαστε».

Όχι σε διαδικτυακό συνέδριο

Ο Πάνος Σκουρλέτης εκφράζει επίσης τη διαφωνία του και με τη διεξαγωγή του επικείμενου συνεδρίου με «ψηφιακές» διαδικασίες, που είναι μία σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων στην Κουμουνδούρου.

«Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και θέτει και ζητήματα για τον ίδιο το χαρακτήρα του διαλόγου το να υιοθετήσουμε λογικές ενός διαδικτυακού συνεδρίου» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει:

«Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης συμμετοχή, καθώς η πιο σημαντική συνέχεια ενός διαλόγου είναι η σύνθεση, η οποία για να συμβεί θέλει διαδικασίες».

Αυτή μάλιστα η αναφορά επαναφέρει τις παλιότερες προστριβές που υπήρξαν στο ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσο μπορούν να γίνονται μέλη του κόμματος όσοι εγγράφονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα isyriza χωρίς να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υδρογονάνθρακες

Κριτική και αυτοκριτική κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης για τα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

«Στα θέματα του περιβάλλοντος, όσο ήμασταν στην κυβέρνηση, κάναμε πολλά βήματα σημειωτόν, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες μάχες που δώσαμε, όπως είναι οι Σκουριές, που άφησε και παρακαταθήκη, ή ζητήματα που προσπαθήσαμε να εξορθολογικοποιήσουμε, όπως το γεγονός ότι ανακόψαμε τη μετατροπή νησιών σε χώρους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα προωθήσαμε -αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε- ένα χωροταξικό για τις ΑΠΕ, για να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, που μπορείς να το κάνεις και με ποιους όρους.

Δυστυχώς, σε άλλους τομείς, όπως τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, συνεχίσαμε τα πράγματα από εκεί που τα παραλάβαμε. Θυμίζω όμως ότι στη βουλή μετά τις εκλογές δεν υπερψηφίσαμε αυτές τις συμβάσεις».

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε