Ομογενειακές οργανώσεις υπέρ του Καναδά

Επιστολή-έκκληση προς την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση απέστειλαν ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις του Καναδά, προκειμένου να πείσουν τις δύο κυβερνήσεις να δώσουν την ψήφο τους στον Καναδά, ο οποίος διεκδικεί να κερδίσει μια μη μόνιμη θέση διετούς διάρκειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο Καναδάς βρίσκεται ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ιρλανδία για τη διεκδίκηση δύο θέσεων μη μόνιμων αντιπροσώπων στο Ασφαλιστικό Συμβούλιο του ΟΗΕ στην περιοχή «Δυτικής Ευρώπης και άλλων χωρών» κατά την ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό έχει αναδυθεί σε ένα τεράστιο διπλωματικό αγώνα προκειμένου να κερδίσει η χώρα του τη θέση, ανακτώντας το διεθνές γόητρό του.

Το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ, Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσσο της Βρετανικής Κολομβίας , η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ, η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, η Ελληνική Κοινότητα Χάλιφαξ καθώς και η Ελληνική Κοινότητα Νιού Μπράνσγουικ απέστειλαν επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι η παρουσία του Καναδά στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι μια δυναμική φωνή για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολυφωνία.

Επιστολή ομογενειακών οργανώσεων

«Στην σύγχρονη εποχή της αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας που επιδεινώνεται από το λαϊκισμό και τον αυταρχισμό, «ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο Καναδά». Ως Καναδοί ελληνικής καταγωγής που ζούμε και ευδοκιμούμε σε μια ποικιλόμορφη και πολυπολιτισμική κοινωνία, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Καναδάς είναι μια φιλόξενη χώρα και έχει από καιρού αναδείξει την ηγετική της στάση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την κοινωνική ένταξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Καθώς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εμείς οι Καναδοί Ελληνικής καταγωγής επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην προσπάθεια του Καναδά και προτρέπουμε όλα τα μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τις χώρες καταγωγής μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, να στηρίξουν τον Καναδά για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημειώνουν στην επιστολή τους οι πέντε μεγαλύτερες οργανώσεις του Καναδά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της Γενικής Κυβερνήτου του Καναδά Τζουλί Παγιέτ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκτός των άλλων θεμάτων συζητήθηκε και η υποψηφιότητα του Καναδά.

Στη συζήτηση η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανάγκη αλληλεγγύης και κοινής προσέγγισης προκειμένου ν’ αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας, καθώς και το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Καναδά.

Η Γενική Κυβερνήτης συμφώνησε, επαινώντας τη δημιουργικότητα των ελληνικής καταγωγής Καναδών πολιτών, τους οποίους, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά, καθώς κατάγεται από το Μόντρεαλ.

Η κ. Παγιέτ ευχαρίστησε τέλος για τη στήριξη της Ελλάδος στην υποψηφιότητα του Καναδά για θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2021-22, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

πηγή:5wnews.gr