Δύσκολες εποχές για τους νεομετανάστες στην Αυστραλία

Εδώ και μήνες ένας νεοφερμένος Έλληνας, ο Γιώργος Καλογιάννης ψάχνει για δουλειά στη Μελβούρνη χωρίς επιτυχία. Βασικό εμπόδιό του είναι η γλώσσα. Τα Αγγλικά που ξέρει είναι ελάχιστα.

Στην Αυστραλία έφτασε πριν από 14 μήνες μαζί με την σύζυγό του Ελένη Τσιλφόγλου και τα δύο τους παιδιά, για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς δουλειά, η ζωή τους ήταν πολύ δύσκολη.
«Μέναμε σε ένα χωριό στη Λάρισα. Τον σύζυγό μου τον απέλυσαν χωρίς προειδοποίηση και για πέντε χρόνια έμεινε άνεργος», μας εξήγησε η σύζυγός του Ελένη Τσιλφόγλου. «Οι δουλειές στα χωριά ήταν ελάχιστες και δεν είχε τύχη».

«Είχαμε φτάσει σε σημείο να πεινάσουμε στην Ελλάδα. Βοήθεια είχαμε από πολύ λίγους ανθρώπους. Τότε μάθαμε ποιοι είναι φίλοι μας. Στα δύσκολα τα βλέπεις αυτά» συνεχίζει η κ. Τσιλφόγλου, που έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά να βρει δουλειά για τον σύζυγό της.

«Στην Ελλάδα έχει κάνει πολλές δουλειές ο Γιώργος. Τα περισσότερα χρόνια ήταν σεκιούριτι. Έχει δουλέψει όμως και με αλουμίνια, κατασκεύαζε παντζούρια, έφτιαχνε φράχτες. Ήταν οδηγός φορτηγού, ακόμα και κτηνοτρόφος έκανε. Πιάνουν τα χέρια του. Δεν φοβάται να κάνει οποιαδήποτε δουλειά» προσθέτει η κ. Τσιλφόγλου.

Η Ελένη Τσιλφόγλου, γεννημένη στην Αυστραλία, είχε ήδη την υπηκοότητα για να μπορέσει να έρθει η οικογένεια εδώ. «Τα αδέλφια μου και ο γαμπρός μου που ζουν εδώ, μας βοήθησαν. Μας έβγαλαν τα εισιτήρια για να έρθουμε και μας βοήθησαν να τακτοποιηθούμε».

Η ίδια αισθάνεται πολύ τυχερή που βρήκε σχετικά γρήγορα δουλειά μέσα από την αδελφή της, και είναι πολύ ευχαριστημένη με τους εργοδότες της. Το θέμα, όμως, είναι ότι με ένα μισθό είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα βγάλουν πέρα. «Μ’ ένα μισθό πληρώνουμε ενοίκια, λογαριασμούς, καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών. Πού να πρωτοδώσεις; Προσπαθούμε να μαζέψουμε χρήματα να πάρουμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα. Θέλουμε απλώς να μπορεί να κινείται. Ακόμα και για καθάρισμα που είχε βρει δουλειά η εταιρεία δεν τον πήρε τελικά γιατί δεν έχει αυτοκίνητο».

Ο Γιώργος Καλογιάννης πηγαίνει συχνά στο Oakleigh, αναζητώντας δουλειά στα καφέ και τα εστιατόρια που έχουν ομογενείς, με την ελπίδα να βρει μια θέση εργασίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν στάθηκε τυχερός.

Ένα καλό νέο είναι ότι εδώ και λίγες μέρες έγινε μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας. «Μας ήρθε κουτί», λέει η γυναίκα του, η οποία τώρα πιστεύει ότι θα έχει παραπάνω ευκαιρίες. «Δικαιούται να μπει στα προγράμματα για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, οπότε σκοπεύει άμεσα να ξεκινήσει μαθήματα.

Η μόνη μου αγωνία τώρα είναι να βρει δουλειά. Ο σύζυγός μου εάν είχε μια καθημερινή δουλειά θα ήταν μια χαρά, θα μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα, και να βρει και αυτός τον δρόμο του».

πηγή:neoskosmos.com