Ελπιδοφόρος: Ένα έτος στην Αρχιεπισκοπή

Γνώμη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συμπλήρωση ενός έτους ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, προκάλεσε δημοσιεύματα για μια πρώτη αποτίμηση του έργου του. Ένα ημερολογιακό έτος εξ αντικειμένου είναι χρόνος λίγος για να ξεδιπλωθούν σε όλο τους το εύρος οι σχεδιασμοί ενός Αρχιεπισκόπου.   Όταν, μάλιστα, στην χρονική αυτή περίοδο μεσολάβησαν ανάγκες έκτακτες και δραματικές, όπως η συνεχιζόμενη Πανδημία του νέου Κοροναϊού.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι σε αντιστοιχία θα συρρικνώσουμε τα αποτελέσματα της 20ετούς ποιμαντορίας του προκατόχου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου σε επίπεδα  μιας πλήρους αποτυχημένης διακονίας! Και, μάλιστα, χωρίς να δημοσιοποιούμε και τα αποδεικτικά στοιχεία ενός τέτοιου ισχυρισμού!

Όσο επικίνδυνες είναι οι παρορμητικές εγκωμιαστικές γενικότητες για το (καθ όλα σεβαστό) πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου, άλλο τόσο επικίνδυνες είναι και οι άνευ συστολής επιθέσεις στο πρόσωπο του πρώην Αμερικής. Το να επιρρίπτομε συλλήβδην όλα τα κακώς κείμενα στην Ομογένεια, την τελευταία 20ετία, στις πλάτες του Δημητρίου, είναι πράξη δειλίας και έλλειψης αυτογνωσίας.

Εντρυφήσαμε στην συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην ομογενειακή δις- εβδομαδιαία εφημερίδα Greek News, του Απόστολου Ζουπανιώτη.  Οι απαντήσεις του σεβασμιότατου, πόρρω απέχουν από του να αποτελούν μία εμπνευσμένη πλατφόρμα αλλαγών, πρωτοβουλιών και  ενεργειών που να σηματοδοτούν την απαρχή –έστω- μιας νέας πνευματικής διακονίας και, μάλιστα, εθνικών διαστάσεων, όπως η άλλη, ημερήσια αυτή, εφημερίδα της ομογένειας των ΗΠΑ, Ο Εθνικός Κήρυξ,  θέλει να μας πείσει σε ενυπόγραφο άρθρο του Σύμβουλου Έκδοσης κ. Αντώνη Διαματάρη με τίτλο: «Ευτυχώς που ήλθε ο Ελπιδοφόρος»!

Σταχυολογούμε από τις απαντήσεις του Σεβασμιότατου:

Σχετικά με τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου:

  • « Αν συγκρίνει κανείς το πού βρισκόμαστε σήμερα –παρά την πανδημία– με το πού βρισκόμασταν ένα χρόνο προ της εκλογής μου ως Αρχιεπισκόπου, η διαφορά είναι προφανής».

Αναφορικά με το κλείσιμο των ναών και τη μείωση των εσόδων της  Αρχιεπισκοπής:

* Θυμηθείτε που βρισκόμασταν πριν από μερικά χρόνια με τα απίστευτα ελλείμματα και την οικονομική κακοδιαχείριση, η οποία ουσιαστικά είχε παραλύσει την Αρχιεπισκοπή από δημοσιονομικής άποψης (…) πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες.

Στο ερώτημα γιατί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος απέφυγε να τηρήσει ενιαία στάση στο θέμα της Θείας Κοινωνίας:

  • Το γεγονός ότι άλλοι τηρούν διαφορετικά έθιμα και κανόνες, χωρίς να παραβιάζουν την πίστη και χωρίς να απομακρύνονται από τους κοινούς και καθολικούς όρους, δεν θα οδηγήσει τον προσεκτικό παρατηρητή στη σκέψη ότι όσοι τα τηρούν είναι άδικοι ή όσοι δεν τα αποδέχονται, παραβιάζουν τους κανόνες”.

Τί θέλει ο λαός μας από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία;

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών μας εκτιμά την κρισιμότητα του συνθήματος “Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία” (…) ως Εκκλησία και εγώ προσωπικά ως εκκλησιαστικός ηγέτης έχω ευθύνη να εκφράσω τη γνώμη μου και να υπερασπιστώ τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου για όλους ανεξαιρέτως.

Έχει διαμορφώσει η Αρχιεπισκοπή κάποιο σχέδιο για τα σχολεία και τους δασκάλους;

*Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η κατάσταση που βρήκαμε πριν από ένα χρόνο. Θα εξετάσουμε τα ζητήματα της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής εκπαίδευσης με τρόπους που πραγματικά αποδίδουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Τέλος, στο ποιοί θα συμμετέχουν και ποιά θέματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κληρικολαϊκή:

* Η τηλεδιάσκεψη θα αφορά μόνο τα απολύτως απαραίτητα θέματα, τα τρέχοντα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα (…) η ευχαριστιακή κοινωνία, θα μετατεθεί για άλλη πιο κατάλληλη χρονική στιγμή…

Θα κλείσουμε παραθέτοντας μία –μόνον- φράση του άλλου πονήματος στον Εθνικό Κήρυκα: Γράφει εκεί, μεταξύ άλλων ο κ. Διαματάρης: «Η απόκτηση ενός ηγέτη έκανε την διαφορά στον χρόνο που πέρασε. Κάποιος ηγείται της Αρχιεπισκοπής ξανά. Ένας ηγέτης με μεθοδικότητα, στρατηγική και τόλμη. Ένας ηγέτης που παίρνει αποφάσεις και λύνει τα προβλήματα που παρέμεναν στάσιμα για χρόνια»…