Ελλάδα : Τουρισμός 365 μέρες τον χρόνο

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ*

Ο Σάββας Αναστασιάδης διαβλέπει πως άνοιξαν οι πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Μετά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας που να παραμένει πρωταρχικό μέλημα για όλους. Η Ελλάδα βαδίζει στον δρόμο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Επόμενος στόχος, Τουρισμός 365 μέρες τον χρόνο. Με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να παραμένει πρωταρχικό μέλημα για όλους,  για να μην έχουμε πισωγυρίσματα και απρόβλεπτες καταστάσεις,  άνοιξαν  οι πύλες της Χώρας μας στον κόσμο.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι πολλές, η οικονομική κρίση βαθιά, αλλά ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι πρόσκαιρη.

Η Ελλάδα  έγινε παγκόσμιο  πρότυπο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του Κορονοϊού, γιατί η κυβέρνηση τολμηρά και αποφασιστικά, έλαβε έγκαιρα σκληρά μέτρα που έφεραν αποτελέσματα.

Τώρα,  επανερχόμαστε σταδιακά  στη νέα οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, με διαφορετικά δεδομένα και παραμέτρους από ότι είχαμε πριν την υγειονομική κρίση.

Με ιδιαίτερα κολακευτικά δημοσιεύματα  και αφιερώματα  υποδέχεται και αυτή τη φορά  ο διεθνής Τύπος το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που αποτυπώνεται σαν αποτέλεσμα  από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να «πάρει πάνω του» και το συμβολικό άνοιγμα του τουρισμού.

Ο σημαντικότατος κλάδος του τουρισμού από τον οποίο η ελληνική οικονομία είναι πολλαπλώς εξαρτημένη, έρχεται να παίξει για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Ένα ρόλο πολύ πιο φιλόδοξο, που καλείται  να παίξει  όλο τον χρόνο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει  ο νούμερο ένα , ασφαλής  προορισμός για  όλο το χρόνο.

Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε  ο Εναλλακτικός Τουρισμός μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κόσμο που αλλάζει και το εφαλτήριο ώστε να αντιπαρέλθουμε μέρος του προβλήματος της κρίσης.

Το πλήγμα που δέχθηκε η τουριστική βιομηχανία από την πανδημία φαίνεται να ενισχύει τάσεις που έως τώρα έλκυαν λίγους. Δεν μιλάμε πια για τουρισμό μόνο  των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά για έναν τουρισμό πολύ περισσότερων μηνών, αυτός  που θα βοηθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις  εργασίας.
Οι εναλλακτικοί προορισμοί όπως  η εξερεύνηση, ο αθλητικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, η ανάπτυξη αγροτουριστικών προϊόντων, ο  Θρησκευτικός τουρισμός, τα ιαματικά κέντρα και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, ο γαστρονομικός τουρισμός, η πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας, τα ιστορικά Μνημεία, τα παραδοσιακά Χωριά, η δυνατότητα πολλών ορεινών  δραστηριοτήτων, οι 700 θερμομεταλλικές πηγές  με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κ.α., σε μέρη που δεν πνίγονται στον κόσμο κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις επιλογές των επισκεπτών. Και  επιβεβαιώνουν ότι οι ευκαιρίες είναι απεριόριστες, και μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.

Αν δούμε την κρίση που δημιούργησε η Πανδημία σαν ευκαιρία, όσα μέχρι χθες μας φαινόταν μακρινά μπορεί να γίνουν καθημερινά.

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο New-deal.gr)

*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Eλληνισμού της Διασποράς  και  βουλευτής  ΝΔ  Β΄ Θεσσαλονίκης.