“Σεισμός”από τις συνομιλίες

Αθήνα.- Σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και νέα δεδομένα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου προκαλεί η αποκάλυψη του διαλόγου του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά και οι αναφορές του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ σε παραδικαστικό κύκλωμα στο οποίο φέρεται να συμμετείχε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Μάλιστα, η αποστροφή του κ. Παππά πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά και μάλιστα πολλά λεφτά» και η ενόχλησή του πως αυτό δεν γίνεται «για το μαγαζί» – δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ – αξιολογείται ασφαλώς από στελέχη της ΝΔ ως το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της συνομιλίας.

Όπως λένε τα εν λόγω στελέχη, αποκαλύπτεται αφενός πως δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα (Παππάς-Παπαγγελόπουλος) συνομιλούσαν με επιχειρηματία (Μιωνή) για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. Αφετέρου, το «αίτημα» Παππά προς τον επιχειρηματία να προτρέψει τον δικηγόρο, Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αποδεικνύει, σύμφωνα με τη ΝΔ, πως το παρακράτος που είχε στηθεί ήθελε να χτυπήσει κατ’ αυτόν τον ανήθικο τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Πρωτοφανής προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών”

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, θεμέλιο της Δημοκρατίας. Προσπάθεια αδιανόητη για περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, να συγκροτήσουν παρακράτος, να γίνουν καθεστώς, να ελέγξουν όλους τους ‘αρμούς της εξουσίας’», λένε τα ίδια στελέχη, παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

Έτσι, διατυπώνεται το ερώτημα προς τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: γνώριζε, ως πρωθυπουργός, για όλα αυτά; Κι επιπλέον: μπορεί το «δεξί του χέρι» να λειτουργούσε εν αγνοία του;

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από τη ΝΔ ζητούν από τον κ. Τσίπρα να βγει και να μιλήσει ανοιχτά, ενώ, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς περί χρηματισμού του Αντώνη Σαμαρά, τους οποίους προέβαλλε και ο κ. Παππάς, κάνουν λόγο για κινήσεις απελπισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθειά του να παρουσιάσει ανύπαρκτα ζητήματα ως δήθεν νέα στοιχεία, παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη στον πρώην πρωθυπουργό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το εξής: οι διάλογοι που ακούγονται στο ηχητικό απόσπασμα που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Μιωνή δεν είναι οι ίδιοι με αυτά που είχε καταθέσει ο κ. Παππάς για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ ζήτησε να σταλούν οι διάλογοι στη Δικαιοσύνη, προκειμένου ν’ αποφανθεί σχετικά.

Οι αντιφάσεις που εντοπίζουν στην ΝΔ

Παράλληλα, «γαλάζια» στελέχη διαπιστώνουν σωρεία αντιφάσεων και κενών από την πλευρά Παππά:

  1. Στο ηχητικό ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν «πολλά λεφτά». Όμως, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στις 5.3.2020, ο κ. Παππάς είχε πει πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε καμία των περιπτώσεων.
  2. Ο κ. Παππάς ακούγεται να ζητάει από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον κ. Παπασταύρου να μιλήσει αρνητικά κατά της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του, όμως, πάλι είχε αρνηθεί πως ζήτησε κάτι τέτοιο.
  3. Ο κ. Παππάς εμφανίζεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, είχε πει πως αδυνατεί να διανοηθεί πως αυτή η συνάντηση (σ.σ.: Μιωνή-Παππά) ήταν μια συνάντηση στην οποίο ο κ. Μιωνή ήταν υπό πίεση.
  4. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ότι άλλο ένα παρακρατικό κύκλωμα, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, εξαπέλυε επιθέσεις και μεθόδευε συλλήψεις δημοσιογράφων που ήταν απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, επίσης υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα να βγει και να μιλήσει επ’ αυτών κι αν πράγματι – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αυτά τα στελέχη – ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μαγαζί».

Κόντρα στη Βουλή

Οι διάλογοι-«φωτιά» που φέρονται να έγιναν μεταξύ του τότε (2016) υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, πυροδότησαν την σκληρή «κόντρα» στην Βουλή μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Παππά.

«Ωραίες οι δηλώσεις στις κάμερες αλλά δεν υπάρχει αντίλογος. Ακούσαμε φρικώδη πράγματα και ο ελληνικός λαός ακούει τη φωνούλα σας, που μιλάγατε με οικειότητα -άρα εγγύτητα ψυχολογική και φιλική- με τον κ. Μιωνή και λέγατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε συμφέροντα και κάποιοι έβγαζαν λεφτά», είπε ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας και την επισήμανση που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Παππάς στις δηλώσεις του, ότι το επίμαχο υλικό ήταν προϊόν παράνομης καταγραφής, θυμίζοντας την ανάλογη υπόθεση Μπαλτάκου – Κασιδιάρη (2014) που είχε οδηγήσει στην παραίτηση – «εκδίωξη» του πρώτου, όμως τότε, όπως είπε, δεν τέθηκε θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ παράνομης καταγραφής των συνομιλιών εκείνων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε στον κ. Παππά πως «αν παραδέχεστε ότι ο Παπαγγελόπουλος έκανε δουλίτσες και έβγαζε λεφτά για δικαστικές αποφάσεις, τότε αυτό είναι εικόνα ενός βαθέως παρακράτους σήψης και διαφθοράς που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολίτευση», ενώ σχετικά με το έγγραφο που έφτασε στην προανακριτική επιτροπή και αναφέρεται σε μαρτυρική κατάθεση του 2015 με την οποία εμπλέκεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ως αποδέκτη 2,6 εκ. ευρώ που όπως εικαζόταν πήγαν στην προεκλογική καμπάνια του τότε πρωθυπουργού στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η εν λόγω υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δεν βρήκε κανένα στοιχείο».

Μάλιστα είπε στον κ. Παππά ότι δεν περίμενε να έρθει στην Βουλή (όπου συζητείτο η επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων), την ώρα που είναι «σοκαρισμένη η κοινωνία από την εικόνα ενός θλιβερού παρακράτους». Ενώ απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «πλησιάζει η ώρα και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του». «Το Ειδικό Δικαστήριο είναι κοντά και θα δούμε για ποιους», προέβλεψε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Απαντώντας στα πυρά του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Παππάς αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την γνησιότητα του ηχητικού υλικού συνδέοντας το όλο θέμα με την μαρτυρική κατάθεση περί 2,6 εκ. ευρώ, διερωτώμενος «σε ποιες τσέπες πήγαν τα λεφτά αυτά», ενώ αναφορικά με την αξιοπιστία του κ. Μιωνή είπε ότι ο ελληνο-ισραηλινός επιχειρηματίας του είχε ζητήσει να διοριστεί πρόξενος της Ελλάδας στο Ισραήλ.

«Πατάτε τα κορδόνια σας», είπε στον κ. Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας ότι με τις αναφορές του (ότι «κάποιοι βγάζουνε λεφτά») «εκεί που είναι τα κρίσιμα και πετσοκομμένα σημεία (σ.σ. του ηχητικού υλικού) που σας δίνουν το δικαίωμα να μιλάτε εδώ λες και πουλάτε νανογιλέκα», όπως του είπε, εννοούσε ευθαρσώς «τις δουλειές που έκανε από τότε ο Παπασταύρου με τον Μιωνή και τον Σαμαρά», ενώ επικαλέστηκε το ότι ο κ. Σαμαράς είχε φωνάξει στο Μέγαρο Μαξίμου τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη «και του είπε μην γράφεις για τα παιδιά, μας έχουν βοηθήσει». Προκάλεσε δε τον πρώην πρωθυπουργό να έρθει στην Βουλή να μιλήσει: «Τι φοβάται και δεν έρχεται να μιλήσει;», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης είπε στον κ. Παππά ότι «αν ήμουν στην θέση σας και είχα ζητήσει να καταθέσει κάποιος για την σύζυγο πολιτικού αντιπάλου μου, θα ντρεπόμουν να βγω από το σπίτι μου». Και τον κατηγόρησε ότι «στοχοποιήσατε επί τρία χρόνια την Μαρέβα Γκραμπόφσκι για να σπιλώσετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

πηγή: newsit.gr/in.gr