Προκαταρκτική-συνομιλία Μιωνή–Παππά

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης  για την υπόθεση της καταγεγραμμένης συνομιλίας Μιωνή -Παππά που διαβιβάστηκε από Προανακριτική Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ελεγχθεί η νομιμότητα του ηχητικού υλικού και αν κριθεί ότι είναι νόμιμο το αποδεικτικό μέσο, τότε ο εισαγγελικός λειτουργός  θα προχωρήσει  στην ουσιαστική  διερεύνηση της υπόθεσης  στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί αν έχουν  διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης από  πολιτικό πρόσωπο, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Κώστα Σπυρόπουλο.

Ο φάκελος που διαβιβάστηκε από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία (usb), περιέχει το συνοδευτικό έγγραφο του κ.Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.

Η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».

Κι άλλες κασέτες;

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση θα πάρει κι άλλες διαστάσεις αν αληθεύουν οι αναφορές του δικηγόρου του κ. Μιωνή ότι υπάρχουν κι άλλα ηχητικά ντοκουμέντα.

 

Ο Π. Πανταζής, δικηγόρος του Σάμπυ Μιωνή, μιλώντας στον Alpha, είπε ότι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας έχει κι άλλες «αποδείξεις» στα χέρια του. Δεν διευκρίνισε αν αυτές οι αποδείξεις στις οποίες αναφέρεται είναι κι άλλες ηχογραφημένες συζητήσεις. Είπε όμως ότι η πλευρά Μιωνή θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά εν ευθέτω χρόνω.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Σάμπυ Μιωνή προκάλεσε, όπως είπε, «τον οποιονδήποτε να πάει το υλικό για ανάλυση» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει καμία συρραφή».

Τόνισε δε ότι όταν ο Νίκος Παππάς ακούγεται στο ηχητικό να αναφέρεται σε κάποιους που βγάζουν λεφτά, μιλούσε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο επιχειρηματίας κατέθεσε ήδη στην προανακριτική της Βουλής για την Novartis την καταγεγραμμένη συνομιλία που είχε με τον τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στο εξωτερικό στις 21 Μαΐου 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παππάς του ανέφερε ότι γνωρίζει πως ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει «τη δική του ατζέντα» και πως η ηγεσία της κυβέρνησης έχει στοιχεία που δείχνουν ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά».

Ο κ. Μιωνής αναφέρει ότι ο κ. Παππάς υποσχέθηκε πως θα μεσολαβήσει για τη διευθέτηση των δικαστικών του εκκρεμοτήτων, αρκεί ο Σταύρος Παπασταύρου να καταθέσει ψευδώς εις βάρος της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Τσοβόλας: Όλα είναι μεθοδευμένα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, για το ζήτημα που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες γύρω από την ηχητική συνομιλία-ντοκουμέντο που προσκόμισε στη Βουλή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής για τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, μέσα από όλες αυτές τις αποκαλύψεις δεν επιβαρύνεται σε καμία περίπτωση η θέση του πελάτη του, αντιθέτως, «η συνομιλία αθωώνει απόλυτα και τους εισαγγελείς διαφθοράς και τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Υποστήριξε μάλιστα πως ένα-δυο μέλη της Προανακριτικής επιτροπής παραποιούν αυτά που λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος και τα διαδίδουν στα ΜΜΕ. «Γίνεται κατασκευή στα ΜΜΕ επί μήνες», είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό το λόγο, ο ίδιος ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η συνομιλία και όχι κομμάτια αυτής, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια.