Διευθυντής ομογενειακού εστιατορίου για ρατσισμό

Όμιλος εστιατορίων στη Βαλτιμόρη απολογήθηκε όταν ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο όπου υπάλληλος ελληνικού εστιατορίου απαγόρευσε την είσοδο σε μαύρη γυναίκα με τον γιο της με τη δικαιολογία ότι δεν ακολουθούν τον κώδικα ένδυσης που έχει επιβάλει η διεύθυνση, ενώ την ίδια στιγμή ένα λευκό αγόρι παρόμοια ντυμένο, μόλις είχε δειπνήσει εκεί. Τη Δευτέρα, η μητέρα του αγοριού, Μάρσια Γκραντ, ανήρτησε βίντεο στα social media όπου ισχυρίζεται ότι η διεύθυνση του εστιατορίου Ouzo Bay δεν δέχθηκε να εξυπηρετήσει την ίδια και τον γιο της επειδή αυτός φορούσε αθλητικό σορτσάκι. “Πήγαμε να φάμε και μου λένε ότι ο γιος μου δεν μπορεί να φάει εκεί γιατί δεν επιτρέπεται η αθλητική ένδυση. Είναι 9 ετών. Και υπάρχουν εκεί παιδιά που φορούν παπούτσια για τένις” λέει στο βίντεο η Γκραντ η οποία δείχνει τον γιο της που φορά μαύρα παπούτσια τένις, αθλητικό σορτσάκι και ένα t-shirt.

“Δυστυχώς έχουμε κώδικα ένδυσης” είπε ο υπάλληλος του εστιατορίου και πρότεινε στο αγόρι να φορέσει ένα… μη αθλητικό σορτσάκι.. Τότε η Γκραντ γυρίζει την κάμερα στο εξωτερικό του εστιατορίου όπου ένα λευκό αγόρι, σύμφωνα με την Γκραντ, μόλις είχε φάει εκεί και φοράει επίσης παπούτσια τένις και ένα t-shirt. Ο υπάλληλος συνεχίζει λέγοντας ότι βάσει εντολών από τη διεύθυνση τα παπούτσια τένις επιτρέπονται αλλά όχι τα αθλητικά σορτσάκια και τα μπλουζάκια και υποστήριξε ότι το μπλουζάκι του λευκού αγοριού δεν κατατάσσεται σύμφωνα με τους κανόνες του εστιατορίου στα αθλητικά μπλουζάκια. “Έχω αντιμετωπίσει τον ρατσισμό ξανά και ξανά, αλλά είναι πολύ σκληρό όταν βλέπεις το 9χρονο παιδί σου να αναστατώνεται επειδή ξέρει ότι το μεταχειρίζονται διαφορετικά από ένα λευκό παιδί” έγραψε η Γκραντ στη λεζάντα του βίντεο που ανήρτησε Instagram, ενώ δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

Ο όμιλος εστιατορίων Atlas Restaurant Group, στον οποίο ανήκει το Οuzo Bay όπως και άλλα εστιατόρια στην περιοχή αλλά και στο Χιούστον, απολογήθηκε για το γεγονός χαρακτηρίζοντάς το “απίστευτα ενοχλητικό”: “Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ. Ο διευθυντής που απεικονίζεται στο βίντεο τέθηκε σε διαθεσιμότητα” ανέφερε στην ανακοίνωσή που ανήρτησε στο twitter ο όμιλος και πρόσθεσε: “Ως αποτέλεσμα, αμέσως αναθεωρούμε την πολιτική για κώδικα ένδυσης, ώστε παιδιά 12 ετών και νεότερα που συνοδεύονται από ενήλικα να μην υποβάλλονται σε αυτόν τον κώδικα σε κανένα από τα εστιατόρια της ιδιοκτησίας της Atlas”. Δεν είναι η πρώτη φορά που εστιατόριο του ομίλου έχει τεθεί στο στόχαστρο σχετικά με τον συγκεκριμένο κώδικα. Σύμφωνα με την Baltimore Sun, το “The Choptank”, άλλο εστιατόριο, είχε δεχθεί σκληρή κριτική πέρυσι για τον κώδικα αυτόν που απαγόρευε τα φαρδιά ρούχα, τις μπαντάνες ή τα γυαλιά ηλίου μετά τη δύση, κώδικας που φέρεται έθετε στο στόχαστρο του Αφροαμερικανούς. Από τότε το συγκεκριμένο εστιατόριο αναθεώρησε τον κώδικα ένδυσης και μάλιστα σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διάκριση αποκαλώντας “ψευδείς” της κατηγορίες για ρατσισμό, σύμφωνα με τη Sun.