Ο Ολυμπιακός στον τελικό 2-0 τον ΠΑΟΚ

Φουλ για νταμπλ ο Ολυμπιακός! Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μαντί Καμαρά, που είχε ένα γκολ και μία ασίστ, οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 2-0 του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, ανέτρεψαν το 3-2 του πρώτου αγώνα και προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου. Εκεί θα αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ, η οποία νωρίτερα απέκλεισε τον Αρη.

Ο Αφρικανός μέσος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο, βγήκε μπροστά στα δύσκολα και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μια σπουδαία νίκη. Στο 65’ ο Μαντί έκανε τη σέντρα από δεξιά, από την οποία ο Μασούρας έκανε το 1-0, ενώ στο 85’ ο Καμαρά μπήκε στην περιοχή με πλασέ έκανε το 2-0, σφραγίζοντας την πρόκριση για την ομάδα του.

Μεγάλη εμφάνιση στο δεύτερο μέρος από τους ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς, οι οποίοι μετά από ένα νευρικό πρώτο ημίχρονο, βελτιώθηκαν, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με το μαχαίρι στα δόντια και στο τέλος πανηγύρισαν μια τεράστια επιτυχία. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν… πελάτη τον ΠΑΟΚ και απέδειξαν για μία ακόμα φορά φέτος ότι είναι πολύ καλύτεροι.

Οι Ερυθρόλευκοι πήραν το πρωτάθλημα από τον Δικέφαλο, τον απέκλεισαν στο Κύπελλο και ετοιμάζονται για το νταμπλ!

Ετσι ξεκίνησαν

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με 4-3-3, έχοντας τον Ζοσέ Σα κάτω από τα δοκάρια και τους Ομάρ, Σεμέδο, Μπα και Τσιμίκα στην τετράδα της άμυνας. Οι Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης και Καμαρά ήταν στα χαφ, με τους Μασούρα και Λοβέρα στα δύο άκρα και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Ο Πορτογάλος έδωσε φανέλα βασικού στον Μάξι Λοβέρα, μετά το καλό ματς που έκανε κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά και στον Μασούρα.

Με την ίδια διάταξη ξεκίνησε τον ΠΑΟΚ και ο Αμπέλ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός του Δικεφάλου παρέταξε την ομάδα του με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια και τους Μάτος, Ινγκασον, Βαρέλα και Ινγκασον στην άμυνα. Οι Εσίτι, Μαουρίτσιο και Ελ Καντουρί στην τριάδα των χαφ, με τους Τζόλη και Λημνιό στα εξτρέμ και τον Ακπομ στην επίθεση.

Εκτός αποστολής έμεινε για τον Ολυμπιακό ο Ματιέ Βαλμπουενά, όπως επίσης και οι Αντέ Βιεϊρίνια και Δημήτρης Πέλκας για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Σκληρό παιχνίδι από τον ΠΑΟΚ, νεύρα και λίγες φάσεις

Το πρώτο ημίχρονο δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έκαναν πολλά λάθη, με την μπάλα να παίζεται κυρίως στη μεσαία γραμμή.

Παράλληλα, ο διαιτητής, Κάιπερς, με τις αποφάσεις του προκαλούσε εκνευρισμό στους παίκτες του Ολυμπιακού, αφού άφηνε το σκληρό παιχνίδι των παικτών του Δικεφάλου.  Ο Ολλανδός σφύριζε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού άφηνε ατιμώρητο το σκληρό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ενώ στο 19’ έδωσε αμέσως την κίτρινη κάρτα στον Μπουχαλάκη.

Σε τρεις φάσεις, 12’, 28’ και 30’, ο Κάιπερς δεν τιμώρησε τους παίκτες του ΠΑΟΚ με κίτρινη κάρτα, αφήνοντας το παιχνίδι να εξελιχθεί.  Η πρώτη φάση στο παιχνίδι έγινε στο 30’ και ήταν για τον ΠΑΟΚ. Ο Τζόλης έκανε το γύρισμα από δεξιά, βρήκε τον Λημνιό, αυτός έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Στο 34’ ο Κάιπερς έκανε τα… μαγικά του, για μια ακόμα φορά. Ο Βαρέλα «σήκωσε» τον Ελ Αραμπί, αλλά ο Ολλανδός διαιτητής όχι μόνο δεν του έδωσε κάρτα, αλλά ούτε καν φάουλ!

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν για πρώτη φορά. Ο Ομάρ έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Ελ Αραμπί έκανε την κεφαλιά – ψαράκι, αλλά ο Ινγκασον  έβαλε σωστά το σώμα του και έδιωξε σε κόρνερ.

Στο 41’ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την πρώτη του αλλαγή στον αγώνα, βάζοντας τον Κώστα Φορτούνη αντί του Ανδρέα Μπουχαλάκη. Αλλαγή προσώπου και πλάνων από τον Πορτογάλο, με την είσοδο του Φορτούνη να βελτιώνει την εικόνα του Ολυμπιακού.

Ένα λεπτό αργότερα ο Καμαρά δοκίμασε το πόδι του από μακριά, αλλά ο Πασχαλάκης έπεσε και απέκρουσε. Στο 43’ ο Μασούρας βρέθηκε σε θέση βολής, μετά την ωραία πάσα του Τσιμίκα, ο διεθνής μεσοεπιθετικός σούταρε, αλλά η μπάλα πήρε φάλτσα και έφυγε άουτ. Ετσι, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ κολλημένο στο 0-0.

Ανέβασε στροφές, γκολ και ασίστ ο Καμαρά

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να αλλάξει κάτι ακόμη. Κυρίως να αλλάξει ρυθμό στο παιχνίδι του. Και να φτάσει πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Για να συμβεί αυτό, ο Πέδρο Μαρτίνς με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους άλλαξε για τρίτη φορά τη διάταξη του.

Με τον Ραντζέλοβιτς αντι του Λοβέρα. Και με τον Φορτούνη πλέον να στέκεται δίπλα στον Ελ Αραμπί. Ένα… περσινό 4-4-2 με τον αρχηγό σε ρόλο ελεύθερο και με την υποχρέωση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις.

Οι Πειραιώτες μπήκαν φουριόζοι. Με Ελ Αραμπί (52΄), Μασούρα (54΄) και με τους δύο μαζί στη «διπλή» ευκαιρία του 59΄. Και ενώ ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού ετοίμαζε πια και τον Χασάν; Ο Μασούρας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη στο γήπεδο. Σωστά τοποθετημένος στο δεύτερο δοκάρι (65΄) εκμεταλλεύθηκε το γέμισμα του Καμαρά και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ: 1-0.

Το εισιτήριο της πρόκρισης είχε πλέον αλλάξει πλευρά. Και εκείνος που έπρεπε να βρει τρόπο να αλλάξει τα δεδομένα ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο Φερέιρα με τη διπλή αλλαγή (Στόχ, Μπίσεσβαρ αντί Εσίτι, Μάτος) στο 72΄προσπάθησε να δώσει στην ομάδα του επιθετικότητα.

Επί της ουσίας όμως δεν άλλαξε κάτι. Τουλάχιστον μέχρι το 83΄που μέσα σε δευτερόλεπτα έγιναν τα… πάντα. Η μεγάλη επέμβαση του Σα στην εξ επαφής κεφαλιά του Βαρέλα και δευτερόλεπτα αργότερα ο «αέρας» που κλώτσησε ο Ελ Αραμπί σε ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Πασχαλάκη.

Θα μπορούσε να γίνει 1-1. Θα μπορούσε να γίνει 2-0. Δεν συνέβη τίποτε. Μέχρι να αναλάβει δράση ο Καμαρά (85΄) ίσως στο πιο νταηλίδικο γκολ που έχει βάλει με την Ερυθρόλευκη. Πήρε τη μπάλα από τον Φορτούνη και έβαλε όλο τον ΠΑΟΚ στα δίχτυα. Όποιος βρέθηκε στο διάβα του, απλά δεν μπορούσε να τον σταματήσει.

Το φοβερό είναι ότι ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε σε αυτό το γκολ. Διότι ο Φορτούνης που λίγο πριν ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου (τραυματίας) επέστρεψε στο γήπεδο. Στο ριπλέι φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο αρχηγός γύρισε έπειτα από το «οκ» της διαιτητικής ομάδας. Το γαρ πολύ της θλίψεως.

Να μην ξεχάσουμε την αποβολή του Ελ Καντουρί (94΄). Όχι για τίποτε άλλο. Για την… ιστορία.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαούι, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης (41′ Φορτούνης), Καμαρά, Μασούρας (79′ Καφού), Λοβέρα (46′ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (88′ Χασάν).

ΠΑΟΚ (Άμπελ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος (74′ Μπίσεσβαρ), Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Εσίτι (74′ Στοχ), Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί, Τζόλης (63′ Ροδρίγο), Λημνιός (63′ Λάμπρου), Άκπομ (63′ Σφιντέρσκι).