Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα σε ταξιδιώτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον «ασφαλή κατάλογο» χωρών από τις οποίες το μπλοκ θα επιτρέψει τα λεγόμενο «μη απαραίτητα ταξίδια» (δηλαδή τουρισμό…) από την Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Το μπλοκ των 27 ενέκρινε ταξίδια αναψυχής ή επαγγελματικά ταξίδια από 14 χώρες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις.

Οι χώρες είναι Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Η Κίνα έχει επίσης εγκριθεί προσωρινά, αν και τα ταξίδια θα επιτραπούν μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επέτρεπαν αντίστοιχα να ταξιδεύουν εκεί επισκέπτες από χώρες της ΕΕ. Η αμοιβαιότητα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να περιληφθεί μία χώρα στην ευρωπαϊκή λίστα.

Η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών όπου η προσπάθεια για περιορισμό του κορονοϊού θεωρείται λιγότερο επιτυχής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.

Το μπλοκ θα επανεξετάζει την κατάσταση ανά 15ήμερο.