Μυστήριο με γιγαντιαίο άστρο που εξαφανίστηκε

Προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση ενός τεράστιου άστρου που παρατηρούσαν για καιρό οι αστρονόμοι.

Οι περισσότεροι εξηγούν πως ίσως το ξένο σώμα κατέρρευσε με στόχο να σχηματίσει μια μαύρη τρύπα χωρίς να εκραγεί σαν σουπερνόβα.

Στην περίπτωση αυτή, θα μιλάμε για την πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο αστρικό αντικείμενο «καταλήγει» με αυτό τον τρόπο.

Η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία ωστόσο μέσα από μελέτη της αναφέρει ακόμα μια πιθανότητα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, είναι πιθανόν η φωτεινότητα του άστρου να έχει μειωθεί επειδή καλύπτεται μερικώς από σκόνη.

Το τεράστιο ουράνιο σώμα ανήκε σε μια ομάδα άστρων που είναι γνωστή με το όνομα «φωτεινή μπλε μεταβλητή», η οποία μάλιστα είναι 2,5 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από τον ήλιο.

Την προηγούμενη δεκαετία, αρκετοί επιστήμονες αφιερώθηκαν στην μελέτη του εν λόγω αντικειμένου και όλοι τόνισαν πως βρισκόταν σε μεταγενέστερο στάδιο εξέλιξης.

Την περασμένη χρονιά, μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή, Άντριου Άλαν που προέρχεται από το Trinity College στην Ιρλανδία, μελέτησε τον γαλαξία, προκειμένου να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την φύση των σωμάτων αυτών.

Την στιγμή όμως που προσπάθησε μέσω του Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (Eso) (VLT), να εντοπίσει το άστρο, δεν τα κατάφερε.

Άλλες παρατηρήσεις του παρελθόντος καταδεικνύουν ισχυρότατες εκρήξεις στο αστέρι, κατά τις οποίες έχασε μέρος της ύλης του. Αυτό πιστεύεται ότι σταμάτησε κάποια στιγμή μετά το 2011.

Φωτεινά μπλε μεταβλητά αστέρια όπως αυτό είναι επιρρεπή σε τέτοιες εκρήξεις κατά την διάρκεια της ζωής τους. Οι εκρήξεις με τη σειρά τους κάνουν το αστέρι να χάσει μέρος της μάζας του και να προκληθεί μια δραματική κορύφωση στη φωτεινότητά του.

(Με πληροφορίες από BBC,Space, The Daily Galaxy, huffingtonpost.gr)