Αποφοίτηση σχολείου Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης και, παρά τους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού, οι έντεκα μαθητές της 8ης Τάξης του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη” έλαβαν τα απολυτήρια και τα βραβεία τους κατά την 64η τελετή αποφοίτησης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουνίου, εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Η τάξη του 2020 την οποία αποτελούν οι μαθητές: Γεωργία Αντωνάτου, Αναστάσιος Κατέχης, Χρήστος Μούκας, Εμμανουήλ Μουνταντωνάκης, Κωνσταντίνος Μπουρνιάς, Σταυρούλα Παραλίκα, Γεώργιος Πρεπόνης, Κατερίνα Συράκη, Ιάσονας Τσεσμελής, Ελένη Τσικίτα και Ευτυχία Φύλλα, αναγκάστηκε να παρακολουθήσει τα μαθήματα των τριών τελευταίων μηνών διαδικτυακά.

“Αγωνιστήκατε με υπομονή και κερδίσατε. Είστε μια εξαίρετη τάξη που θα την θυμόμαστε πάντα”, τόνισε στο καλωσόρισμά του ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου π. Παύλος Παλαιστίδης, ο οποίος ανέπεμψε την εναρκτήρια προσευχή μαζί με τον π. Ανδρέα Χούπο. “Η χαρά μας που είστε εδώ και είστε υγιείς”, συνέχισε ο π. Παύλος και συνεχάρη τους γονείς που “μέσα στον 21ο αιώνα, επέμεναν να κρατήσουν αυτή την παράδοση και να φέρουν τα παιδιά τους στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο για να μάθουν και την πίστη τους την Ορθόδοξη και τον Ελληνικό πολιτισμό”.

Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μαρία Ζολώτα συνεχάρη τα παιδιά γιατί παρά το φόβο, την αβεβαιότητα και τη θλίψη που ένιωσαν, πάλεψαν σκληρά και κατόρθωσαν να αποφοιτήσουν. “Σήμερα νιώθετε τη νίκη. Αυτό απαίτησε εργασία, επιμέλεια και πίστη. Ισως να ήταν από τα πιο σπουδαία μαθήματα που διδαχθήκατε φέτος”, είπε και πρόσθεσε πως “το δίπλωμά σας συμβολίζει τα τόσα που διδαχθήκατε στο σχολείο γύρω από την εθνική ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα μας και ασφαλώς την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτά όλα είναι η κληρονομιά σας, να τα διατηρείτε πάντα και να νιώθετε υπερήφανοι Ελληνες”.

“Η σχολική χρονιά που πέρασε σίγουρα μας άφησε κάποια πικρή γεύση λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο, θεωρώ ότι όλη αυτή η δυσάρεστη εμπειρία, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου σπουδών σας, θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνέχεια και ολοκλήρωση των σπουδών σας”, επισήμανε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων, Ρούλα Φύλλα, ευχαριστώντας τους δασκάλους και το προσωπικό του σχολείου και ιδιαίτερα τους γονείς “οι οποίοι επιμένουν να στηρίζουν το Ελληνικό σχολείο και φυσικά τον Ελληνικό πολιτισμό,μέσω του οποίου ελπίζουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας”.

Με ευχές και νουθεσίες αποχαιρέτησε τα παιδιά και ο εκπρόσωπος της AHEPA, Ντην Μόσκος, ο οποίος απένειμε τα χρηματικά βραβεία του τοπικού τμήματος “Εστία”.

Η αριστεύσασα (Valedictorian) Γεωργία Αντωνάτου εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους γονείς της που επέμεναν να τη στείλουν στο Ελληνικό σχολείο, “τον κρίκο”, όπως είπε, “που με ενώνει με την πατρίδα των γονιών και των παππούδων μου” και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει μέσω του εθελοντισμού να βρίσκεται κοντά στην κοινότητά της.

Η επίσης αριστεύσασα (Salutatorian) Ευτυχία Φύλλα ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς της τους γονείς της για τη φοίτησή της στο Ελληνικό σχολείο και τους δασκάλους της “για όσα μας έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια”.

Η διευθύντρια του Σχολείου “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη”, Παναγιώτα Λιλικάκη, είπε ότι αποχαιρετά τους μαθητές της με ιδιαίτερη συγκίνηση, συγχαίροντάς τους που “με θάρρος και αρετή συνεχίσατε τα διαδικτυακά σας μαθήματα ενώ ο ορατός φόβος της πανδημίας έχασκε από πάνω σας” και τους ευχήθηκε να έχουν υγεία, να προοδεύουν με ηθικούς τρόπους, να προσφέρουν και να πιστεύουν στο Θεό.

Υπενθύμισε ότι η αποστολή του Σχολείου “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη” είναι να ενσταλάξει την αγάπη για την Ελληνική γλώσσα, τις αξίες, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, έχοντας ως βάση την Χριστιανική πίστη. “Εξαιτίας αυτής της βάσης”, πρόσθεσε, “η παιδεία που λάβατε τουλάχιστον οκτώ χρόνια τώρα έχει γερά θεμέλια και είναι αυτή που συνειδητά ή ασυνείδητα σας βοήθησε να φτάσετε απόψε εδώ”.

Και συνέχισε: “Απόψε μπορεί να τελειώνετε έναν κύκλο σπουδών αλλά αρχίζετε ένα νέο κύκλο στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου που σας γαλούχησε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να επιστρέψετε με χαρά τον Σεπτέμβρη και μέσα από τον εθελοντισμό να βοηθήσετε και εσείς στην παιδεία των νεότερων μαθητών. Έσεις είστε η συνέχεια αυτής της κοινότητας, εσείς είστε οι νέοι ιερείς, οι νέοι δάσκαλοι, οι νέοι διευθυντές, οι νέοι δωρητές εξαιτίας των οποίων σήμερα, 22 από αυτούς, όχι μόνο δεν δίστασαν, αλλά με χαρά σας προσέφεραν τις υποτροφίες και από τα βάθη της καρδιάς μου τους ευχαριστώ”.

Χρηματικά βραβεία απονεμήθηκαν εκ μέρους του ευεργέτη της κοινότητας και του σχολείου, Στέφανου Τσερπέλη, του Τμήματος “Εστία” της AHEPA, του Συλλόγου Γονέων και Διδασκάλων, του Men’s League και της Φιλοπτώχου της κοινότητας, της YASA, και της ιστοσελίδας “Hellenic Voice NY” του Διονυσίου Σερέτη, καθώς και στη μνήμη των π. Αναστασίου Διακοβασίλη, Παναγιώτη Μίχα, Γερασίμου Κορσάρου (από την οικογένεια Ευγενίου Μπουζαλάκου) και Μαίρης Ανν Κανελλοπούλου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου.

πηγή:Greeknewsonlime.com