Τσίπρας: Ευθύνη Μητσοτάκη το μπάχαλο στον τουρισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κέρκυρα που περιόδευσε έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «δραματικό SOS»  που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. «Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι που μπορεί να κάνουν και 18 μήνες για να βρουν εργασία και προφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην στηρίξει την εργασία αλλά να επιδοτήσει την αναστολή της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα όμως, όπως είπε, και οι επιχειρηματίες εκπέμπουν κι αυτοί sos γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, διότι δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά. «Από όλους όσους συζήτησα, ούτε ένας δεν μου είπε ότι κατάφερε να έχει πρόσβαση σε δανεισμό και αναρωτιέμαι: Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης που πήγαν; Σε ποιους πήγαν;».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις καθώς και να σταματήσει «το απίστευτο αλαλούμ» με την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία αναφέρθηκε και η τομεάρχης Εργασίας Εφη  Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βάζει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους. Ο σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε τις θέσεις, τις σχέσεις εργασίας και το επίπεδο των μισθών. Να μην έχουμε μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική και εκ περιτροπής».

Αναφερόμενη ειδικότερα στους πλέον πληττόμενους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών σημείωσε ότι «προτείνουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα καλύπτει το 100% του ασφαλιστικού κόστους και το 40% του μισθού –το άλλο 60% θα το πληρώνει ο εργοδότης-, έτσι ο εργαζόμενος δεν χάνει τίποτα αντιθέτως διασφαλίζεται και ο εργοδότης ελαφρύνεται πάρα πολύ, σε σχέση με μέτρα εντελώς αποτυχημένα τύπου “Συν-εργασία” που εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει «μέσα από την άμεση επαφή με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις να κατανοήσει πολύ καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οικογένειες και τα νοικοκυριά».