Ανοίγει πάλι από σήμερα το Λούβρο

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανοίγει και πάλι τις πύλες του σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου, αλλά με περιορισμούς.

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, παρέμεινε κλειστό από τις 13 Μαρτίου, λόγω πανδημίας γεγονός που οδήγησε σε «απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ», όπως δήλωσε ο διευθυντής του, Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ.

Όσον αφορά τους επισκέπτες, ο Μαρτίνεζ αναφέρει ότι «στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε το 20% – 30% του αριθμού των επισκεπτών μας σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Αναμένουμε από 4.000 έως 10.000 επισκέπτες σε καθημερινή βάση».

Σημειώνεται ότι τα τρία τέταρτα των επισκεπτών το 2018 -από τους συνολικά 10 εκατ.- ήταν τουρίστες. «Χάσαμε το 80% του κοινού μας. Το 75% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι» πρόσθεσε.

Οι επισκέπτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες, το κυλικείο και το βεστιάριο θα παραμείνουν κλειστά και το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στους χώρους του μουσείου, το οποίο θα ανοίξει κατά 70% κρατώντας ακόμη κάποια τμήματα του κλειστά.

Μπροστά στη «Μόνα Λίζα», όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να βγάλουν selfie, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ASSOCIATED PRESS

THOMAS SAMSON via Getty Images

Μετά την επιτυχία της έκθεσης για τα 500 χρόνια από το θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το Λούβρο ανακοίνωσε ότι οι δύο προγραμματισμένες εκθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω πανδημίας θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Το μουσείο είχε έντονη διαδικτυακή παρουσία κατά τη διάρκεια της καραντίνας -οι ψηφιακοί επισκέπτες ξεπέρασαν τις 400.000 σε ημερήσια βάση (από 40.000 προ πανδημίας), ενώ μόνο στο Instagram έχει πάνω από 4 εκατ. ακολούθους.

Ο Μαρτίνεζ ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την ανακαίνισή του Λούβρου ενόψει 2024, οπότε το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κρατική επιχορήγηση στον ετήσιο προϋπολογισμό του Λούβρου -που ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ- είναι 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: France 24, huffingtonpost.gr