Εισέπρατταν ακόμα και εν μέσω καραντίνας

Αθήνα.- Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών έρχονται στο φως. Η συμμορία εισέπραττε χρήματα για προστασία ακόμα και εν μέσω καραντίνας ενώ ο φερόμενος ως αρχηγός δεν δίσταζε να παίρνει οστά νεκρών από νεκροταφεία και να τα στέλνει για εκφοβισμό σε αντιπάλους του.

Ενώπιον του ανακριτή Πειραιά βρέθηκαν τη Δευτέρα για να απολογηθούν πέντε από τα έντεκα μέλη της συμμορίας του Πειραιά, ανάμεσά τους και ο επίορκος αστυνομικός. Τα θύματά τους τούς χαρακτηρίζουν αδίστακτους, καθώς έφθαναν στο σημείο να εκβιάζουν και να εισπράττουν χρήματα ακόμα και μέσα στην καραντίνα και ενώ τα καταστήματα ήταν κλειστά λόγω κορωνοϊού.

Ο επίορκος αστυνομικός μετά την απολογία του πήρε το δρόμο για τη φυλακή, όπως και άλλα δύο μέλη της συμμορίας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαρύτατες κατηγορίες και αφορά εκβιασμούς, εμπρησμούς, τοκογλυφίες ακόμα και ξυλοδαρμούς.

Εκβίαζαν ακόμα και εν μέσω καραντίνας

Όπως μετέδωσε το Star τα μέλη της συμμορίας φαίνεται ότι δεν είχαν ιερό και όσιο, καθώς ακόμα και μέσα στην καραντίνα και ενώ τα καταστήματα ήταν κλειστά ζητούσαν χρήματα δήθεν για προστασία από τους ιδιοκτήτες. Η μαρτυρία των θυμάτων της συμμορίας είναι χαρακτηριστικές.

«Μας είπαν να δίνουμε 250 ευρώ το μήνα για προστασία για κάθε μαγαζί στον Πειραιά και 250 ευρώ για κάθε μαγαζί στην Αχαρνών. Στον Πειραιά τα χρήματα τα έδινα εγώ και το ραντεβού ήταν μέσα σε έναν φούρνο. Μας έχουν στις απειλές μόνιμα, μας εκβίαζαν. Φοβόμασταν για τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας και των εγγονών μας. Πληρώσαμε κανονικά ακόμα και τις ημέρες που τα μαγαζιά ήταν κλειστά λόγω καραντίνας. Απειλούσαν ότι θα μας κάψουν», αποκαλύπτει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ένα από τα θύματα της συμμορίας.

Ο «αρχηγός» απειλούσε δημοσιογράφους και εκφόβιζε με οστά νεκρών

Ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας παρουσιαζόταν ως ο από μηχανής θεός, ενώ έφθασε στο σημείο να απειλήσει δημοσιογράφο που έδειξε φωτογραφία του σε τηλεοπτική εκπομπή με αγώνες κυνομαχίας.

Μάλιστα, απειλούσε ακόμα και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων που αντιδρούσαν στους αγώνες, ενώ δε δίσταζε να παίρνει οστά νεκρών από νεκροταφεία και να τα στέλνει για εκφοβισμό σε αντιπάλους του.

Την Τρίτη αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή η ηγετική ομάδα της συμμορίας.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση, έχοντας ως αρχηγικό μέλος 35χρονο συλληφθέντα, λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μέλη τους σε ορισμένα καταστήματα, ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλείς των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες υποχρεωνόντουσαν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας». Σε όσα καταστήματα η εγκληματική οργάνωση απαιτούσε την τοποθέτηση «φυλάκων», οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν εκβιαστικά χρήματα για την «προστασία» των επιχειρήσεών τους.