Ιχνηλατήσεις σε άγνωστες περιοχές

ΑΠΟΨΗ

ΤΟΥ  ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εάν η καθυστέρηση να αναρτηθεί στο open gov. το νομοσχέδιο με τον νέο  εσωτερικό Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και –κατά προέκταση- η κατάθεσή  του στην ολομέλεια της Βουλής-  αποβλέπει στο να ξεχαστεί το θέμα της υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και να καταλαγιάσουν  –οι όποιες –  ομογενειακές αντιδράσεις, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή με τις μικρότερες αντιδράσεις, θα πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι η μεθόδευση αυτή πέτυχε το σκοπό της. Κάτι ο Κοροναϊός, κάτι το Καλοκαίρι, κάτι το “παράτα τους”, το θέμα μοιάζει να έχει ατονήσει στην ομογένεια.

Έτσι, κανείς –ή σχεδόν κανείς- στην ομογένεια παγκοσμίως φαίνεται να ασχολείται πλέον με τον εσωτερικό Κανονισμό του ΥΠΕΞ. Μετά, μάλιστα, την «απαντητική» επιστολή του Υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα προεδρία των έξι ομογενειακών οργανώσεων,  που τον Αύγουστο προτίθενται να συνεδριάσουν στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει κυοφορούμενο σχέδιο για την αυτό-οργάνωση παγκόσμιας εκπροσώπηση των ομογενών,  (σχέδιο το οποίο ο υποφαινόμενος το καλοκαίρι του 2019 λεπτομερώς είχε παρουσιάσει στους Προέδρους δύο τουλάχιστον οργανώσεων, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομου Δήμου και του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντή Γκίκα) μετά την «απαντητική» επιστολή του κ. Δένδια, και τα όσα εκεί παρουσίαζε ως “αναβάθμιση” της ομογένειας, το θέμα, αντί να πυροδοτηθεί, υποβαθμίστηκε, φαίνεται,  στην συνείδηση των Αποδήμων.

Δυστυχώς,  όπως προκύπτει από την «απαντητική» επιστολή, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει. Κάνει λάθος. Θα το διαπιστώσει όταν πλέον θα είναι πολύ αργά. Αλλά έτσι συμβαίνει πάντα με τα μεγάλα λάθη στην πολιτική. Τα ανακαλύπτεις από τα οδυνηρά αποτελέσματά τους. Και έρχεται η επόμενη Κυβέρνηση και αρχίζει πάλι από την αρχή…

Ατυχώς, και το επικείμενο Συνέδριο των «έξι» οργανώνεται σε λάθος βάση.

Πρώτον, θα διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Δεύτερον, έχει ήδη απολέσει τον αυτό-οργανωτικό του χαρακτήρα καθώς έχουν εμπλέξει στην πραγματοποίησή του και την ελληνική κυβέρνηση. Και,

Τρίτον, το υπό επεξεργασία εισέτι «πρόγραμμα» του Συνεδρίου θυμίζει περισσότερο  «ελάτε να μιλήσουμε για τα προβλήματα των αποδήμων», παρά «ελάτε να αυτό-οργανωθούμε και να αποκτήσουμε δική μας ηγεσία». Όπερ είναι και το ζητούμενο.

Έπειτα, ένα τέτοιο Συνέδριο για την μεθόδευση ανάδειξης παγκόσμιας ηγεσίας των Ομογενών, δεν το οργανώνουν οργανώσεις. Αυτές σε παγκόσμια κλίμα, εκλέγουν αντιπροσώπους , οι αντιπρόσωποι εκλέγουν προσωρινή  ηγεσία και η τελευταία προχωράει στην οργάνωση ενός πρώτου διερευνητικού  Συνεδρίου. Στο οποίο ομιλούν  αναπτύσσοντας τις απόψεις τους οι εκλεγμένοι  εκπρόσωποι των Αποδήμων.

Ας είναι. Έστω κι έτσι, καλωσορίζουμε το Συνέδριο με την προσδοκία ότι κάτι καλό θα προκύψει, ίσως, από αυτό.