“Θα υπερασπιστεί τα σύνορά της η Ελλάδα”

«Ο στόλος του Λιμενικού γίνεται σήμερα πληρέστερος και ισχυρότερος υποδεχόμενος το πρώτο από τα 10 υπερσύγχρονα σκάφη μια ακόμη σημαντική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή παράδοσης ταχύπλοου σκάφους Rafnar 1100 στο Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της δωρεάς από την εταιρεία κοινωνικής προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» του ελληνικού εφοπλισμού. Το σκάφος έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα, από τη Rafnar Hellas.

 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δωρεά αυτή πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού, ενώ επισήμανε ότι φαίνονται πλέον τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει η συστράτευση της πολιτείας με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι τα νέα ταχύπλοα απαντούν στις προκλήσεις της συγκυρίας ειδικά στο Αιγαίο, και είπε ότι θα είναι οι αποτελεσματικότεροι φρουροί των θαλάσσιων συνόρων μας, και ανέφερε ότι το ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης θα ενισχύσει την προστασία του Αιγαίου.

«Τα προσφυγικά κύματα μπορεί να αναχαιτίστηκαν αλλά δεν σταμάτησαν. Οι χειρισμοί των γειτόνων μας είναι απρόβλεπτοι όπως έδειξε η εμπειρία στον Έβρο και τα νησιά. Κι όπως έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι η ισχύς. Όχι τόσο η χρήση της όσο η παρουσία της και η προβολή της» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το δόγμα της επιθετικής επιτήρησης, η αποτροπή της εισόδου σκαφών με παράνομους επιβάτες, έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν πέρασε καμία βάρκα στη Λέσβο. Είχαμε 45 % μειωμένες αφίξεις το πρώτο εξάμηνο και 80% μειωμένες το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το 2019».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά αποτελούν παράσημο στο στήθος των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού, αλλά και ένα μήνυμα στους διακινητές. «Αυτοί οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά. Η θάλασσα τελικά έχει σύνορα και η Πατρίδα έχει το σχέδιο, τη δύναμη, και κυρίως τους ανθρώπους να τα υπερασπιστεί. Και να δείξει ότι δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά» πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τους άνδρες και τις γυναίκες του Λ.Σ.

«Τα σύνορα φυλάσσονται 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι η αντιβαλλιστική θωράκιση των σκαφών είναι ισχυρή, και σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των στελεχών του Λιμενικού που θα τα επανδρώσουν. Θα μπορέσουν σύντομα τα πληρώματα να διαπιστώσουν τα πλεονεκτήματα των σκαφών» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση απλοποιεί τις διαδικασίες για τις δωρεές, και πλέον θα γνωρίζουν οι δωρητές την πορεία της προσφοράς τους, ενώ ευχαρίστησε την οικογένεια του Λασκαρίδη για την πρόσφατη προσφορά του πλοίου υποστήριξης Ηρακλής στο Π.Ν. .

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δωρεές δεν αναστέλλουν τις υποχρεώσεις του δημοσίου και ανέφερε ότι θα ενισχυθεί το ΛΣ με προσλήψεις 30 νέων αξιωματικών και 100 λιμενοφυλάκων μέσω εξετάσεων στις παραγωγικές σχολές.

Παραλαβή του πρώτου Rafnar 1100

H τελετή καθέλκυσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρου Κλιάρη, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνου Φλώρου, βουλευτών των κομμάτων και εκπροσώπων του εφοπλισμού και της ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Ακτή Βασιλειάδη.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή καθώς παραλαμβάνουμε το πρώτο από 10 υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη Rafnar 1100, με τα οποία ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα.

 Είπε ότι η ΈνωσΙς Ελλήνων Εφοπλιστών στηρίζει την πατρίδα μας με σημαντικές δωρεές και αξίζουν γι′ αυτό ευχαριστίες και έπαινοι στον πρόεδρο της κύριο Θεόδωρο Βενιάμη, αλλά και σε όλα τα μέλη της.

«Η εξαιρετική προσφορά σας δεν είναι απλώς μια δωρεά είναι μία πράξη στην οποία συναντιώται η ανθρωπιά και το φιλότιμο του Έλληνα του δωρητή και του ωφελούμενου», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ.Κλιάρης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Θ.Βενιάμη ενώ ευχαρίστησε όλους τους δωρητές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την πολύτιμη αρωγή τους.

Τόνισε ότι οι Έλληνες Εφοπλιστές με τις πράξεις τους επιβεβαιώνουν την έννοια ευπατρίδες Έλληνες.

Απευθυνόμενος προς τους κυβερνήτες των σκαφών και τα πληρώματα του Λιμενικού είπε ότι καταθέτουν καθημερινά την ψυχής τους προστατεύοντας δια πυρός και σιδήρου τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας που ταυτόχρονα αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Λιμενικό Σώμα δεν παραβλέπει ούτε στιγμή την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής υπηρετώντας αγόγγυστα την πατρίδα, την κοινωνία και την Ελληνική ναυτιλία.

Ο αρχηγός του Λιμενικού κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους 1054 καλές περιπολίες και ο Αγ.Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης στην ομιλία του, τόνισε, ότι για την ελληνική ναυτιλία αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του λιμενικού σώματος και να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό τα πιο κατάλληλα επιχειρησιακά εφόδια για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη εκτέλεση του απαιτητικού και δύσκολου έργου τους.

«Με την καθέλκυση σήμερα του πρώτου ταχυπλόου σκάφους και τις παραδόσεις και των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν σύντομα, αλλά και με την πρόσφατη επισκευή του σκάφους ”Γαύδος” το λιμενικό σώμα θα έχει στη διάθεσή του πολύτιμα εργαλεία για την πάταξη κάθε παράνομης πράξης στα ελληνικά ύδατα αλλά και για την φύλαξη και προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας.» ανέφερε ο κ.Βενιάμης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους του που με τη γενναιόδωρη προσφορά τους στηρίζουν το έργο της Συν-Ενωσις.

Ο κ.Βενιάμης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών όπως η στήριξη των πυροπαθών από τις πυρκαγιές στην Αττική το 2018, την επισκευή των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης super puma, αλλά και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με δωρεάν ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 13 εκατ.ευρώ αλλά και την ανακατασκευή των χώρων υγιεινής σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

Τον αγιασμό του νέους σκάφους του λιμενικού τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ενώ ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού επιθεώρησαν το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 080 ενώ είχε την ευκαιρία μετά το τέλος της εκδήλωσης να συνομιλήσει με δύο γυναίκες κυβερνήτες σκαφών του λιμενικού από τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Το νέο σκάφος 1054 αποτελεί δωρεά του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η παράδοση άλλων εννέα τέτοιου τύπου σκαφών.

Τα συγκεκριμένα πνευστά σκάφη που θα προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή ισχύ στο Λιμενικό Σώμα είναι ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής κατασκευής, από τη Rafnar Hellas.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost.gr)