19 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Αθήνα.- Θετικά αποτιμά η πλειοψηφία των πολιτών τη διακυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Pulse RC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.305 ατόμων, το διάστημα 6 έως 8 Ιουλίου 2020.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με το 48% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ διευρύνει την «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλη είναι και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, φαίνεται πως δεν μένει ανεπηρέαστη από τις καταγγελίες Καλογρίτσα, ενώ αρνητικά αποτιμούν τα πεπραγμένα της από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες.

Ανοίγει η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ προηγείται κατά 19 μονάδες με 43% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν στις 8 μονάδες. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν Χρυσή Αυγή (1%) και Έλληνες για την Πατρίδα (1%). Στο 7,5% οι αναποφάσιστοι.

Στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο του δείγματος, η δημοσκόπηση δείχνει πως ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 18 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το Κίνημα Αλλαγής 6%, το ΚΚΕ 5% και η Ελληνική Λύση 3,5%. Ακολουθούν με ποσοστά κάτω του 3% το ΜέΡΑ 25 με 2,5%, η Χρυσή Αυγή με 1% και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1%. Στο 7% οι αναποφάσιστοι.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων των κομμάτων

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει μεγάλη συσπείρωση της τάξης του 86% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στο 9% οι εισροές νέων ψηφοφόρων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση φτάνει στο 69% και οι εισροές καινούριων ψηφοφόρων στο 2,5%.

Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το 24% ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κανένας από τους δύο απάντησε το 23%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο ήταν οκτώ μονάδες πριν από έναν χρόνο και τώρα έχει διευρυνθεί στο 24%.

Για τις καταγγελίες Καλογρίτσα

Η υπόθεση με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για την προηγούμενη κυβέρνηση με αιχμή τον Νίκο Παππά, φαίνεται πως έχει πλήξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι πρόσφατες καταγγελίες Καλογρίτσα έχουν επηρεάσει πολύ ή αρκετά την άποψή τους για την αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 30% που απαντά ότι επηρεάστηκε ελάχιστα ή καθόλου. Το 21% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ

Για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ το 54% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα πήγε καλύτερα απ’ ότι περίμενε (31%) ή ότι τα πήγε καλά όπως το περίμενε (23%). Αντίθετα, το 39% απάντησε ότι η ΝΔ τα πήγε άσχημα όπως το περίμενε (22) ή χειρότερα απ’ ότι περίμενε (17%).

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 58% εκτιμά ότι τα πήγε καλά όπως το περίμενε (20%) ή και καλύτερα απ’ ότι περίμενε (38%). Από την άλλη, το 36% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός τα πήγε άσχημα (20%) ή χειρότερα απ’ ότι περίμενε (16%).

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση

Αρνητική είναι η αξιολόγηση των ερωτηθέντων για τον ένα χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε άσχημα όπως το περίμενε (34%) και χειρότερα από ότι περίμενε (35%) έναντι 24% που θεωρεί ότι τα πήγε καλά (18%) και καλύτερα από ότι περίμενε (5%).

Πηγή: skai.gr